BIST 100 9.773,17 % 0,58
USD/TRY 32,5790 % 0,13
EUR/TRY 34,9920 % 0,05
Piyasalar
9.768,43
% 0,53
32,5789
% 0,13
34,9933
% 0,06
1,0732
% 0,02
44,89
0,00
2.345,62
% 0,56
89,47
% 0,52
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Moody's Türkiye telekonferansında neler söyledi?

Moody's Türkiye'nin kredi notu üzerine değerlendirmelerde bulundu

Moody's Türkiye telekonferansında neler söyledi?
BUSINESSHT 26 07 2016, 10:27

Geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye aldığını duyuran Moody's dün ülkenin notu üzerindeki riskleri konuşmak üzere bir telefonferans düzenledi.

En büyük üç derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody's yaptığı geçen hafta açıklamada 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin büyümede ve dış tamponlarda yaratması beklenen zayıflamanın yanı sıra yapısal reformlardaki yavaşlamanın notun incelemeye alınmasının ardındaki en büyük nedenler olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Moody's'deki notu şu anda Baa3, yani yatırım yapılabilir en düşük not; görünümü ise negatif. Türkiye'nin sadece iki kurumdan yatırım yapılabilir notu olması nedeniyle, Moody's'in de Türkiye'yi spekülatif seviyelere indirmesi yabancı yatırım cazibesinde ciddi sıkıntı yaratabileceğinden karar çok kritik. 

KRİTİK KARAR NE ZAMAN?

Kurum daha önce açıklanan takvime göre 5 Ağustos'ta değerlendirmesini açıklayacaktı. Ancak dünkü telekonferansta incelemenin daha uzun sürebileceğinin söylendiği belirtiliyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "18 Temmuz’da Türkiye’yi olası bir not indirimi için izlemeye alan Moody’s dün müşterileri ile yaptığı telekonferansta değerlendirmenin üç ay içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini, 5 Ağustos’ta açıklama yapılıp yapılmaması konusunda kesin bir karar olmadığını ifade etti" dedi.

Deniz Yatırım analistleri ise bugün paylaştıkları notta 5 Ağustos'tan itibaren 90 günlük süre içinde bir açıklama gelebileceği mesajı verildiğini belirtti.

Telekonferansa ilişkin notlarını paylaşan analistlere göre hangi yönde karar vereceklerine dair sinyal vermeyen Moody's yetkilileri, 5 Ağustos'un darbe girişiminin etkilerini anlamak için çok erken olup olmayacağına ilişkin bir soruya, bahsedilen unsurların son iki sene içerisinde geliştiğini söyledi. Türkiye'nin görünümünü iki yıl önce negatife aldıklarını hatırlatan analistler, şimdi bu risklerin dirençli büyüme ve güçlü mali politikalar gibi Türkiye'nin olumlu yanları tarafından ne derecede dengelenebileceğine bakacaklar.

ŞİRKETLERİN GÖRÜNÜMÜ

Moody's telekonferans sırasında Türk şirketlerinin görünümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunmuş.

Geçen hafta sekiz Türk şirketini de incelemeye alan, hatta Türk Hava Yolları'nın notunu indiren kurum, Türk lirasının bu şirketlere zarar verdiği spesifik bir seviye olmadığını söyledi. Moody's'e göre, farklı güçlü yanları olan bu şirketler geçtiğimiz 5 yılda liranın dolar karşısında neredeyse yüzde 100 değer kaybetmesine dayandılar.

Türk Hava Yolları konusunda ise zayıf trafik rakamları ve faaliyet ortamının devam etmesi, yani turizmdeki sıkıntıların ve terör tehditlerinin sürmesi haliden not risklerinin aşağı yönlü olduğu belirtildi.

BANKALARIN FİNANSMAN SIKINTISI

Moody's'e göre, şu ana görülen trendlerden biri de geçen hafta Yapı Kredi'de olduğu gibi, bankaların yabancı finansman ihraçlarını ertelemek zorunda kalması. Liradaki oynaklık ve finansman maliyetleri hem Türk hem de yabancı bankalar için toplu finansmanı ihracı iştahını azaltıyor. Analistler önümüzdeki süreçte de mevcut oynaklığın geçici mi kalıcı mı olacağına bakacak.

SERMAYE ÇIKIŞLARI

Deniz Yatırım, Moody's'in darbe girişiminin ardından potansiyel fon çıkışlarına dair de henüz somut veriler elde etmediğini söylediğini aktardı.

Moody's'in, Merkez Bankası'nın rezerv opsiyon mekanizmasının bankaların döviz yükümlülüklerini azaltmaya başlayıp başlamadığını görmek için kullanılacağını düşündüğü belirtildi. 

Yukarı

Business HT×