BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4874 % -0,25
EUR/TRY 34,9371 % 0,24
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4863
% -0,25
34,9471
% 0,27
1,0731
% 0,30
44,89
-0,46
2.334,51
% 0,79
89,21
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Görevden uzaklaştırılan kamu çalışanları hakkında alınacak 5 kritik karar

Darbe girişimi sonrası 45 binin üzerinde kamu çalışanının görevine son verildi. Bu personeller hakkında pasaport iptalinden, lojmanların tahliyesine kadar bir dizi tedbir alınacak

Görevden uzaklaştırılan kamu çalışanları hakkında 5 kritik karar
HABERTÜRK 23 07 2016, 12:29

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası birçok kamu kurum ve kuruluşunda yürütülen çalışmalar kapsamında bugüne kadar 45 bin 484 kamu çalışanı görevden uzaklaştırıldı.

Bu kamu kurumları arasında Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TRT, RTÜK, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK), Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da bulunuyor.

Görevden uzaklaştırmaların ardından terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ya da gruplara üye olan kamu görevlileri için uygulanacaklar OHAL Kararnamesi'nde yayımlandı. Kamuda çalışanlarla ilgili alınan kararların detayları ise şöyle:

1- YENİDEN SORGULAMA

Görevden el çektirilen çalışanlar için yeniden bir güvenlik sorgulaması yapılacak. Hepsinin memurluktan atılması gibi bir durum söz konusu değil. Her bakanlıkta bir komisyon kurulacak. Üst komisyon Maliye Bakanlığı’nda olacak. Tüm bu çalışmalar neticesinde FETÖ ile bağlantısı olduğu tespit edilen tüm memurlar memurluktan atılacak.

2- TEKRAR KAMUDA İSTİHDAM EDİLEMEYECEKLER

Bahse konu durumlar dahilinde birinci fıkra uyarıca görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek. Bunun yanı sıra doğrudan ya da dolaylı olarak da görevlendirilemeyecekleri gibi görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak. Bu fıkrada sayılan görevleri yürütmekle birlikte kamu görevlisi sıfatını taşımayanlar hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanacak.

3- SİLAH RUHSATLARI İPTAL EDİLECEK

Görevlerine son verilen kamu personelinin silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilecek. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacaklar.Bu madde kapsamında kamu görevi sona erdirilen personele ait kadro ve pozisyonlara, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın Bakanlar Kurulunca belirlenecek sayıda kadro ve pozisyon için atama yapılacak.

4- LOJMANLAR 15 GÜN İÇERİSİNDE BOŞALTILACAK

İşten çıkarılan personel, oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilecek.

5- PASAPORTLARI İPTAL EDİLECEK

Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile aynı gerekçeyle haklarında suç soruşturması veya kovuşturması yürütülenler, işlemi yapan kurum ve kuruluşlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirilecek. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilecek.

Yukarı

Business HT×