BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4911 % -0,23
EUR/TRY 34,9328 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4918
% -0,23
34,9305
% 0,22
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.333,30
% 0,74
89,21
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gülen'in iadesi için ABD-Türkiye trafiği hızlandı

ABD Türkiye'ye, "Karma ekip kuralım, Gülen'in iade başvurusu için birlikte çalışalım" teklifinde bulundu. Efkan Ala ve Bekir Bozdağ'ın ise Fethullah Gülen'in iade talebini görüşmek üzere ABD'ye gideceği açıklandı

Gülen'in iadesi için ABD-Türkiye trafiği hızlandı
22 07 2016, 07:58

ABD yönetimi, darbe girişimi sonrası Ankara’ya yaptığı soruşturma için teknik destek sağlama önerisinden sonra ikinci bir kritik teklifte daha bulundu. Ankara ise Gülen'in başka bir ülkeye kaçmasına izin verilmemesi gerektiği söyledi.

15 Temmuz gecesi başarısızlıka sonuçlanan FETÖ'cü darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen'in iade talebine ilişkin ABD ile trafik hızlandı.

Enerji Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın iade talebi ile ilgili görüşmeleri yapmak üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini açıkladı.

Washington ise Fetullah Gülen’in iade başvurusuna yardım etme kapsamında 'Dışişleri ve Adalet Bakanlığı mensuplarından oluşacak karma bir özel ekip kurulup Ankara’ya yollanabileceğini' belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Gülen'in iadesine dair olarak "Eğer bir iade başvurusu olacaksa bu kanıt bazında olmalı" diye konuştu.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan telefon görüşmesinden sonra Washington Yönetimi, Fetullah Gülen konusunda yeni adımlar attı.

ABD, Türkiye’de üç ay olağanüstü hal ilan edilmesiyle ilgili eleştirel bir dil kullanmaktan özellikle kaçınıp Türkiye’yi 'anladığını' belirtirken, Gülen için Türkiye’nin başlattığı iade teklifi sürecinde de Ankara’ya yardımcı olacak karma bir ekip kurma önerisinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, perşembe günkü basın toplantısında Türkiye’de ilan edilen olağanüstü hal uygulaması konusunda,  “Demokratik yollarla seçilen hükümetlerine yönelik bir tehdit vardı. Ve sanırım bu tür bir tehdide ciddi yaklaşmalarını hepimiz anlayabiliriz” dedi. 

KARMA EKİP ÖNERİSİ

Kirby, Gülen’in iadesi konusunda Türkiye’nin yolladığı belgelerin incelenmesinin halen sürdüğünü ifade edip şöyle devam etti: “Biz süreç için onlara yardım edecek biçimde bir Türk ekibine burada (Washington) ev sahipliği yapma ya da oraya karma bir ekip gönderme önerisinde bulunduk. Hem Bakan Kerry’nin dün dediği hem de bizim birçok kez dile getirdiğimiz gibi eğer bir iade başvurusu olacaksa bu kanıt bazında olmalı.”

Kurulması önerilen karma ekibe ABD Dışişleri ve Adalet Bakanlığı’ndan yetkililerin katılacağını belirten Kirby, “Biz öneride bulunduk. Buna mecbur değildik ama talep sürecinde yardım etmeyi önerdik. O yüzden iade anlaşması sorumluluklarımızı dikkate aldığımızı göstermek için çok uğraşıyoruz. Öneriler samimiydi.”

İNCİRLİK GÜVENCESİ

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter önceki gün, elektrikleri kesilen İncirlik Üssü'ndeki durumun yakın zamanda normale döneceğini söyledi. Carter, Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık ile telefonla görüştüğünü belirterek şöyle konuştu: “(Bakan Işık), İncirlik’te durumun kısa sürede normale döneceği konusunda bana güvence verdi. IŞİD’e karşı yürüttüğümüz kampanya bu durumdan etkilenmedi.”

ÇAVUŞOĞLU: BAŞKA ÜLKEYE KAÇMASINA İZİN VERİLMEMELİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gülen'in iadesiyle ilgili ABD'nin Ankara'yla yakın işbirliği içinde olması gerektiğini söyledi.

TRT Haber'e konuşan Çavuşoğlu, Gülen'in iadesi için ABD'nin bir komisyon kurmayı önerdiğini ve Türkiye'nin de buna katılmaya hazır olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Gülen'in başka bir ülkeye kaçmasına izin verilmemesi gerektiğini, Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan Gülen'in iadesinin yıllar sürmesi gerekmediğini Çavuşoğlu, işlemin kısa bir süre içinde tamamlanabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerle ilgili de konuştu.

Yunanistan'dan siyasi sığınma isteyen askerlerin sınırdışı edilmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Türkiye karşıtı olanlar Yunanistan mahkemelerine baskı yapmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Çavuşoğlu şöyle konuştu: "Darbe yapanlar siyasi sığınma talebinde bulunuyor. Bunlar siyasi sığınma kapsamına giremez. Yunan makamlarından beklentimiz işbirliği yapmaları, adil davranıp bu hainleri Türkiye'ye göndermeleri."

Yukarı

Business HT×