BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4911 % -0,23
EUR/TRY 34,9328 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4911
% -0,23
34,9328
% 0,23
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.333,13
% 0,73
89,21
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İzinleri iptal olan kamu çalışanları parasını geri alabilecek mi?

Darbe girişimi sonrası izinleri iptal edilen tüm kamu çalışanlarının daha önceden rezervasyon yaptığı otel, tur ve uçak biletlerinden doğan mağduriyet nasıl giderilecek?

İzinleri iptal olan kamu çalışanları parasını geri alabilecek mi?
BUSINESSHT 21 07 2016, 15:48

Başbakanlığın talimatıyla 18 Temmuz'da tüm kamu çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesinin ardından devlet memurları apar topar tatillerinden dönmeye başlamışken akıllardaki soru, yaptıkları otel ve tur ödemelerini geri alıp alamayacakları.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) kamu çalışanlarının içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu.

ÖDEMENİN 14 GÜN İÇERİSİNDE YAPILMASI ZORUNLU

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın düzenlediği "Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği", öngörülemeyen durumlarda tur sözleşmesinin feshedilmesinde tüketiciyi koruyor. "Sözleşmenin Feshi" başlığının altında 16'ncı maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir. Bu madde kapsamında yapılacak bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde katılımcıya yapılması zorunludur."

BAKANLIĞIN GENELGE ÇIKARTMASI LAZIM

Konuyla ilgili olarak TURSAB, tüketicilerin taleplerinin karşılanması amacıyla havayolu ve konaklama için tedarikçilere ödenen paraların acentelere iade edilmesi amacıyla havayolu şirketlerine ve Türkiye Otelciler Birliği'ne yazı yazdı. TURSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığına paket turların, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) de uçak bileti ücretlerinin iadesi için başvurdu.

TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Anadolu Ajansı'na  açıklamada, tüketicilerin, kamuda izinlerin iptal edilmesine bağlı olarak otel, paket tur ve uçak biletine ödedikleri ücretleri haklı olarak talep ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Çünkü bu, olağanüstü bir durumdan kaynaklanıyor. Ancak acenteler, burada aracı kurum sıfatında. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile SHGM tarafından çıkarılacak genelgeyle konaklama ve ulaşım bedeli olarak ödenen ücretler, acentelere iade edilecek. Acentelerimiz de tüketicilere paralarını iade edebilecek. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Bu konuda da üzerimize düşen her türlü girişimi yapacağız. Acentelerimizin ve tüketicilerimizin içi rahat olsun."

TÜROFED: OTEL PARALARI ÖDENECEK

Anadolu Ajansı'na konuşan TÜROFED  Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, izin iptaliyle ilgili 1. Mükerrer Resmi Gazetesi'nde yayınlanan genelgeye istinaden TÜROFED olarak, tatilini erken kesip geri dönen kamu personeline, konaklama yapmadığı gün sayısı bedelinin ve ileriye dönük rezervasyonların hiçbir kesintiye uğramadan iadesinin yapılacağını kaydetti.

YURTDIŞI OTELLERİNDE ZORLUK YAŞANABİLİR

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, yurtdışı otellerine birtakım zorlukların yaşanabileceğini belirtti:

"Yurtdışı otelleri ile para iadesi konusunda bir anlaşmaya varılmış değil. Para iadesi yapmayabilirler. Ancak yine de kamu çalışanlarına bu durum yansıtılmayacak. Ancak bize gelen kamu çalışanlarının yüzde 90'ı tarih değişikliği için sınırsız süre istiyor. Biz de kabul ediyoruz."

Yukarı

Business HT×