BIST 100 9.083,32 % 0,04
USD/TRY 32,3698 % 0,08
EUR/TRY 34,9612 % -0,16
Piyasalar
9.083,90
% 0,04
32,3698
% 0,08
34,9605
% -0,16
1,0773
% -0,14
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Muhalefetten olağanüstü hal tepkisi

CHP olağanüstü hal ilanını sivil darbe olarak tanımladı

Muhalefetten olağanüstü hal tepkisi
HÜRRİYET 21 07 2016, 08:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kritik MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladığı “Türkiye’de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilanı”na ilk tepki CHP ve HDPkanadından geldi.

CHP: VEFASIZLIKTIR, NANKÖRLÜKTÜR, SİVİL DARBEDİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıkladığı 3 aylıkOHAL'e CHP'den tepki geldi. CNN TÜRK'e konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Bu Meclis'e vefasızlıktır, nankörlüktür, sivil darbedir" dedi.

Olağanüstü Hal ilanıyla ilgili CHP MYK toplantısında da kapsamlı değerlendirme yapılacak.

MHP'den kanadından ise açıklamanın Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından yapılacağı öğrenildi.

HDP: KALİTELİ DEMOKRASİ GEREKİR

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Türkiye bir süredir fiili olarak bazı şehirlerde OHAL yaşıyordu. Şimdi darbe gerekçesiyle ülke geneline yayıldı. Darbeye karşı Türkiye’de kaliteli demokrasiyi inşa ederek durmak gerekir. Tabi bu arada darbe başarılı olsaydı da olağanüstü hal ilan edilirdi.

TBMM BUGÜN 2'DE TOPLANACAK 

Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar, Başbakanlık tezkeresiyle TBMM'nin onayına sunulacak. Anadolu Ajansı meclisin bugün 2'de toplanacağını duyurdu.

Olağanüstü hal ile ilgili kararlar TBMM İçtüzüğünün 126. maddesinde düzenleniyor.

Buna göre, Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan olağanüstü hal ile ilgili karar, Başbakanlık tezkeresiyle TBMM'nin onayına sunulacak.

Kararda öngörülen sürenin kısaltılması veya uzatılması hakkında siyasi parti grupları veya en az 20 milletvekilinin imzası ile görüşme sırasında önerge verilebilecek. Oylamadan önce önerge sahibi 5 dakikayı geçmemek üzere söz alabilecek.

TBMM'de onaylanan olağanüstü halin süresinin uzatılmasına, değiştirilmesine veya olağanüstü halin kaldırılmasına dair Bakanlar Kurulu istemleri de bu usul ve esaslara göre görüşülüp ve karara bağlanıyor.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER

Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabiliyor. Bu kararnameler, Resmi Gazetede yayımlanıp aynı gün TBMM'nin onayına sunuluyor.

TBMM'ye sunulan kanun hükmünde kararnameler, Anayasanın ve İçtüzüğün kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesi için koyduğu kurallara göre ancak, komisyonlarda ve Genel Kurulda diğer kanun hükmünde kararnamelerle, kanun tasarı ve tekliflerinden önce, ivedilikle en geç 30 gün içinde görüşülüp ve karara bağlanıyor.

Komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan kanun hükmünde kararnameler, Meclis Başkanlığınca doğrudan doğruya Genel Kurul gündemine alınıyor.

Yukarı

Business HT×