BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal edildi

Darbe girişimi sonrası yapılan iki kritik toplantıdan çıkacak kararlar merakla bekleniyordu

Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal edildi
20 07 2016, 22:59

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından devletin zirvesi 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesi kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliye'sinde yapılan Bakanlar Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının ardından Erdoğan açıklama yaptı.

OHAL kararını duyuran Erdoğan, "Bu uygulama özgürlüklere ve hukuka karşı değildir" dedi.

"Türkiye 15 temmuz akşam saatlerinden itibaren tarihin en kritik anlarını yaşamıştır" diyen Erdoğan, olağanüstü hal ilanının sadece ülkenin "karşı karşıya bulunduğu terör tehditinde karşı gerekli önlemlerin alınması için bir tedbir" olduğunun altını çizdi.

'EKONOMİNİN ENDİŞELENMESİNE GEREK YOK'

Erdoğan özellikle ekonomik aktörlerin bu karara ilişkin endişelenmesi gereken bir durum olmadığını söyledi ve "Ekonominin yurt içi ve dışındaki unsurları OHAL'den en küçük çekinceleri olmamalı" dedi.

"Reformlar kesintisiz sürecektir" diyen Erdoğan, piyasalarda herhangi bir likidite sorunu olmadığını belirtti.

Gazte Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, OHAL kararının kesinlikle ekonomik bir olağanüstü hal durumu olmadığını vurgulayarak, yeni düzenlemenin kamu düzeninin yeniden tesis edilmesine yönelik olduğunu söyledi.

Sarıkaya, alınacak tedbirlerin şiddet olaylarını önlemleye yönelik olduğunu, bunun sokağa çıkma yasağı veya aram hakkı gibi önlemleri içerdiğini belirtti.

Erdoğan'ın konuşması boyunca bu olağanüstü hal süresince hukukun içinde kalacağını vurgulamasının önemli olduğunu belirten Sarıkaya bazı ekstra önlemlerin de alınabileceğini söyledi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, OHAL kararı sonrası hükümetin fon yöneticileri ve traderlara bu olayların neden gerçekleştiğinin ve bu kararın neden alındığının yarın itibariyle anlatılması gerektiğini söyledi.

Ökte, Türkiye'nin gelişmekte olan ülke fiyatlamasında olması sebebiyle bu durumun yabancı yatırımcıya açıklanması gerektiğini düşündüğünü ve bu gerçekleşirse normalleşmenin gerçekleşebileceğine inandığını belirtti.

İKİ TARİHİ TOPLANTI

4 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, MGK Genel Sekreterliğinin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapılacağını kaydetmişti.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yapılacak açıklamanın Türkçe'nin yanında, İngilizce, Fransızca ve Arapça çevirisiyle de yayınlanacağı bildirildi.

Toplantıda 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminde alıkonulan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi'nin kalp krizi geçirmesi üzerine yerine vekaleten atanan Korgeneral İbrahim Yaşar da toplantıya katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında iki ayda bir yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı aynı gün yapılıyor. MGK toplantısında alınan tavsiye kararları, Bakanlar Kurulu'na gönderilerek, alınan kararların uygulamaya geçirilmesi hedefleniyordu.

Yukarı

Business HT×