BIST 100 9.041,04 % 2,66
USD/TRY 32,3298 % 0,12
EUR/TRY 35,0883 % 0,05
Piyasalar
9.040,30
% 2,65
32,3300
% 0,12
35,0935
% 0,07
1,0794
% -0,31
47,68
-0,25
2.207,25
% 0,57
87,39
% 1,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe girişimini eniştemden öğrendim

El-Cezire'ye 15 Temmuz darbe girişimini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Darbe girişimini eniştemden öğrendim" dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe girişimini eniştemden öğrendim
20 07 2016, 15:13

Bakanlar Kurulu devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıya ara vererek El Cezire telvizyonuna canlı röportaj verdi.

Darbe girişimin yaşandığı gece olanları anlatan Erdoğan, "Bana ilk başta eniştem söyledi. İnanmak istemedim. Daha sonra istihbarat teşkilatımızdan haber geldi" dedi.

"İstihbarat zaafı var, çünkü eğer doğru istihbarat olmuş olsaydı, bunun önüne geçilebilirdi" diyen cumhurbaşkanı, "FETÖ devletin içinde paralel bir yapı oluşturmuş ve bu darbe girişimini yaptıklarında bunda başarılı olamadılar ama önümüzdeki günler ve haftalar içinde ben eminim ki bazı planlarını kendi gelecekleri için yapacaklardır" açıklamasında bulundu.

Erdoğan darbe girişimi sonra atılan adımlara yönelik eleştirilere de tepki gösterdi: "Biz her şeyi hukuk dairesi içerisinde yapmaya çalışıyoruz. Biz 246 masum insanı kaybettik, 1500 kişi yaralandı. Ve olan olayların kapsamı bu kadar büyükken hala insanlar nasıl çıkıp der ki Erdoğan diktatördür?" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Çok sayıda dokümana ulaşıldı, çok sayıda insan tutuklandı. Ancak henüz sonuna gelmedik. Bu darbe girişiminin bastırılmasının bir son olduğunu kabul etmiyorum, sonraki süreçte kendilerine göre farklı planları olabilir" diye de konuştu.

ABD'YLE İLİŞKİLER

Erdoğan ABD ilişkileriyle ilgili sorulara da yanıt verdi. "ABD Gülen'i iade etmezse ilişkileriniz nasıl etkilenir? İncirlik Üssü burada, ABD kullanıyor bunu, stratejik bir şey bu" sorusu üzerine, "Bunları oralara kaydırmak örtüşen şeyler değil. Ülkeler arasındaki ilişkiler duygulara, hislere göre olmaz. Mantığa göre olur. Elbette ki bu büyük bir hata olur" diye konuşan Erdoğan, "Bütün dökümanları ABD'ye veriyoruz, bakanımız eliyle. ABD ile bu süreci başlattık ve biz kararı bekleyeceğiz. Biz stratejik ortağız ve dayanışmamızı devam ettiriyoruz. Çünkü dayanışma çok kısa vadeli olmaz. Bizim uzun bir ilişki tarihimiz var" değerlendirmesini yaptı. 

PARLEMENTER SİSTEM

Başkanlık konusunda ise Erdoğan, "Demokratik parlamenter sistemin içinde kalıyoruz, hiçbir zaman bundan uzaklaşmayacağız ama halkımızın barışı için gereken neyse yapacağız" diye konuştu.

DARBEYE DESTEK VEREN ÜLKELER

Erdoğan, "Elbette ki başka ülkeler de olabilir. Gülen'in terör örgütünün de üzerinde bir başka üst akıl var. Zaman gelecek o bağlantılar da deşifre edilecek. Darbeyi planlayanlar o üst akıldan almış oldukları talimatları yerine getiriyorlar. Bütün bunlar gün ışığına çıkarılacaktır" dedi.

MGK BİTTİ, BAKANLAR KURULU SÜRÜYOR

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından devletin zirvesi Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kritik kararlar almak üzere toplandı.

4 saat 40 dakika süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, MGK Genel Sekreterliğinin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yapılacağını kaydetti.

Toplantıda 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminde alıkonulan Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. Jandarma Genel Komutanı Org. Galip Mendi'nin kalp krizi geçirmesi üzerine yerine vekaleten atanan Korgeneral İbrahim Yaşar da toplantıya katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında iki ayda bir yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı aynı gün yapılıyor. MGK toplantısında alınan tavsiye kararları, Bakanlar Kurulu'na gönderilerek, alınan kararların uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor.

Yukarı

Business HT×