BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5700 % 0,13
EUR/TRY 34,7163 % 0,09
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5700
% 0,13
34,7163
% 0,09
1,0637
% -0,05
45,49
0,00
2.374,27
% -0,20
87,05
% -0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sosyal medyanın darbe başarısızlığı üzerindeki etkisi

Bloomberg yazarlarından Muhammed El Erian, darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının en önemli sebeplerinden birinin sosyal medyanın hesaba katılmaması olduğunu söyledi

Sosyal medyanın başarısız darbe üzerindeki etkisi
MUHAMMED EL ERIAN- BLOOMBERG NEWS 18 07 2016, 17:06

Bloomberg köşe yazarı ve Allianz Baş Ekonomi Danışmanı Muhammed El Erian, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının birçok nedeni olduğunu, bunlardan birinin de sosyal medya ve mobil iletişim olduğunu söyledi. Vatandaşların kendilerini kimin yöneteceği konusunda söz sahibi olduğunu gösteren bu örneğin ilk olmadığını söyleyen El Erian şöyle devam etti:

"Elimizdeki bilgiler gösteriyor ki cuma günü olanlar, ordudaki orta seviye isyancı subayların yönetimi ele geçirmeye çabasıydı.

Ulaşım yollarını kapatan, yüksek rütbeli yetkilileri rehin alan, devlet televizyonuna baskın yapan darbe yanlıları bir süre sonra klasikleşmiş yolların yeterli olmayacağını farkederek CNN Turk gibi özel televizyonlara yöneldiler. Bunda amaç vatandaşların alternatif haber kaynaklarına ulaşmasını engellemekti. Ancak darbe yanlıları standart "darbe el kitabını" güncellemekte ve sosyal medyanın gerçeğini hesaba katmakta başarısız oldu.

Darbenin başlamasından sadece birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, halka cep telefonundan yaptığı video konferansla seslendi. Erdoğan'ın çağrısını takip eden binlerce kişi darbe karşıtı gösteriler için sokağa çıktı. Erdoğan'ın videosu ve tanklara karşı duran insanların fotoğrafları Facebook ve Twitter gibi platformlarda çok hızlı şekilde yayıldı.

Erdoğan muhaliflerinden ve uluslararası arenadan da darbe karşıtı mesajlar gelmeye başladı. ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye demokrasisine desteğini sosyal medyadan duyurdu. Bilgi akışı, sokağa çıkanları cesaretlendirdi.

Protestolara katılan çok sayıda insan orduların en çok korktuğu şeye kalkışarak yolları kapadılar. Tanklara tırmanan kişilerin fotoğrafları yayıldıkça darbenin kırıldığı sinyalleri de gelmeye başladı. Altı saati aşan kaos ortamından sonra askerler teslim olmaya başladı.

Sıradan insanların sosyal medya sayesinde önemli rollere sahip olması ilk defa karşılaşılan bir durum değil. 2011 ve 2013'te de milyonlarca "sıradan" Mısırlı, sosyal medya sayesindeki kolektif hareketleriyle nasıl yönetilmek istediklerini tüm dünyaya duyurdu.

Tarih, Türk askerlerinin sosyal medyayı hesaba katmadan kalkıştığı askeri darbeyi yazacak. Ancak aynı teknolojinin haklarını kaybedenleri radikalleştirmekte etkili olduğunu unutmamak gerekiyor.

 Türkiye'yi bekleyen zorluk ise darbenin başarısızlığını demokrasisini güçlendirerek devam ettirmek."

Yukarı

Business HT×