BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5721 % 0,01
EUR/TRY 34,8979 % 0,13
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5721
% 0,01
34,8979
% 0,13
1,0697
% -0,01
45,35
0,00
2.317,51
% 0,06
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD: Türkiye'yi düzen sağlarken aşırıya kaçmama konusunda uyardık

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Türkiye'yi aşırıya kaçmama konusunda uyardıklarını söyledi

ABD: Türkiye'yi düzen sağlarken aşırıya kaçmama konusunda uyardık
18 07 2016, 12:50

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye'yi sakin davranması, hukukun üstünlüğüne uyması ve kurumlara saygı duyması konusunda uyardık" dedi.

"Türkiye darbe girişimi sonrasında düzeni yeniden sağlama konusunda aşırıya kaçmamalı" diyen Kerry, ABD'nin darbe girşiimine katılanların adalet önüne çıkarılmasını desteklediklerini de söyledi.

AB dışişleri bakanlarıyla görüşmesi sonrası açıklama yapan Kerry ayrıca Fethullah Gülen'in iadesi konusunda resmi bir talep almadıkları yönündeki açıklamasını yenilerken, talebin yerine getirilmesi için Gülen'le ilgili "suçlamalara değil, kanıtlara" ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından hükümet darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Washington'a çağrıda bulunurken; ABD, Türkiye'deki darbe girişiminde pay sahibi olduklarına dair iddilara sert tepki vermişti.

Çalışma Bakanı Süleyman Soylu Cumartesi günü Habertürk'te yaptığı açıklamada, darbe girişimin ardında Washington'un bulunduğuna inandığını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Jonn Kerry Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD'nin buradaki rolü ile ilgili ortaya atılan iddianın tamamen yanlış olduğunu ve Washington'un darbe ile ilgili bir istihbaratının olmadığını söyledi.

Kerry ayrıca darbe girişiminin arkasında Gülen'in olduğuna dair bir kanıt olmadığını belirterek, Türk yetkililerin çok hızlı şekilde ellerindeki kanıtları toparlayarak kendilerine iletmelerini, böylece Gülen'in Türkiye'ye iadesinin değerlendirilebileceğini söylemişti.

ABD VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

İstanbul'daki ABD Konsolosluğu, konsolosluk çevresinde gösteriler beklendiği için ABD vatandaşlarının bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı.

ABD Konsolosluğu tarafından yapılan açıklamada İstanbul'daki konsolosluk ve çevresinde saat 1400 civarında gösteriler beklendiği belirtildi.

Konsolosluk ABD vatandaşlarının kişisel güvenliği için bölgeden, kalabalıktan uzak durmalarını ve yerel medyadaki gelişmeleri takip etmeleri gerektiğini belirtti.

 

AB'DEN DE ÇAĞRI

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini de Türkiye'nin başarısız sonuçlanan askeri darbenin ardından anayasal ve temel insan haklarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

Kerry ile beraber gazetecilere açıklama yapan Mogherini, "Türkiye'de anayasal düzene sonuna kadar uyma çağrısı yapıyoruz ve AB olarak ülkede hukukun üstünlüğünün tecelli etmesinin önemini bir kez daha belirtiyoruz" dedi.

Mogherini, "Bu saatlerde ülkede olanlara dair endişeleri paylaşıyoruz. Saygı duymalıyız ve Türkiye'nin demokrasi, insan hakları ve temel insan haklarına saygı duymasını sağlamalıyız" dedi.

Yukarı

Business HT×