BIST 100 9.124,51 % 0,49
USD/TRY 32,3736 % 0,09
EUR/TRY 34,9887 % -0,08
Piyasalar
9.123,82
% 0,48
32,3736
% 0,09
34,9887
% -0,08
1,0785
% -0,03
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Darbe girişimiyle Türkiye'nin gündemine oturan idam tartışması

İdam çağrıları AB'li yetkililerden sert tepki aldı

Darbe girişimiyle Türkiye'nin gündemine oturan idam tartışması
18 07 2016, 10:48

Cuma gecesi yaşanan darbe girişimi sonrası sokaklara dökülen halkın attığı sloganlar arasında en dikkat çekici ve muhtemelen önzümüdeki dönemde en çok tartışılacak olan idam talebi oldu.

Hem Başbakan Binali Yıldırım, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumartesi gününden bu yana halka seslenerek yaptığı konuşmalar "İdam istiyoruz" sesleriyle kesildi. 

Her iki lider de bu konunun tartışlabileceği mesajı verdi.

"Demokrasilerde halk ne diyorsa karar odur" diyen Erdoğan, "Öyle zannediyorum ki bu konuyu hükümetimiz ana muhalefeti, muhalefetiyle görüşmek suretiyle bir karara mutlaka varacaktır. Bu kararı fazlada geciktiremeyiz. Bu ülkede devlete darbe yapanlar bunun bedelini ödemek durumundadır. Bu iş bu kadar ucuz değildir" dedi.

Yıldırım ise idam cezasının Türk Anayasası’ndan çıkarıldığını ancak, meclisin "bu ve buna benzer çılgınlıklarla" karşı karşıya kalınmaması için ne gibi ilave düzenlemeler yapılacağı üzerine çalışacağını söyledi.

Türkiye'de idam cezası fiilen en son 1984'te uygulanırken, 2004'te ise anayasadan tamamen çıkarıldı.

AB'DEN SERT TEPKİ

Türkiye'deki darbe girişimini ele almak üzere Brüksel'de biraya gelen AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları'ndan ise konuyla ilgili tepkiler geldi.

AB'ye üyelik için müzakereler yürüten Türkiye'nin 2004 yılında kaldırılan idamı geri getirmesinin, üyelik görüşmelerinin dondurulmasına neden olacağı belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye'nin idam cazasını geri getirmesi halinde AB üyesi olamayacağını söyledi. Mogherini, "İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke AB üyesi olamaz" dedi.

Mogherini ayrıca, "Türkiye Avrupa Konseyi'nin bir parçası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağlı" diye konuştu.

Almanya'dan Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Grup Başkanı Volker Kauder, idam cezasının Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik görüşmelerinin sonu olacağını söyledi.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de yargıçların tutuklanmasından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasının geri getirilmesinden bahsetmesinden kaygılı olduğunu belirtti. Reynders bunun "Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinde sorun oluşturacağını" belirtti.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da idam cezasını geri getirmesinin kabul edilemez olacağını söyledi. Avusturya gazetesi Kurier'e konuşan Kurz, "Tabii ki ölüm cezasının geri getirilmesi kesinlikle kabul edilemez olur" dedi.

Yukarı

Business HT×