BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0302 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0302
% 0,04
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ekonomide büyük temizlik hazırlığı

Sabah gazetesinin haberine göre, Paralel Yapı’nın ekonomi ayağına operasyon başlıyor

Ekonomide büyük temizlik hazırlığı
SABAH 18 07 2016, 06:38

Başarısız darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen ile ilişkili şirketlere ve çalışanlara geniş çaplı bir operasyon başlayacağı ifade ediliyor. Sabah gazetesinin haberine göre, incelenen 25 bin şirket içinde Gülen'le ilişkili olduğu tespit edilen 8 bin şirket oldu.

Habere göre, Paralel Yapı’yla bağlantılı tüm şirketler ve sendikalar tasfiye edilecek, örgüte doğrudan-dolaylı destek ve finansman akışı sağlayan işadamları “örgüte yardım ve yataklıktan” yargılanacak.

Kamu kurumları, bakanlıkların satın alma, sosyal güvenlik, vergi, teftiş, personel gibi birimlerinde Paralel Yapı ile bağlantısı olan tek bir memur-işçi kalmayacak. Operasyon kapsamında Paralel Yapı'yla bağlantılı bütün şirketler, sendikal şirketler tasfiye edilecek, mal devri yapılan mali müşavir, avukatlar mercek altında tutulurken, mutemet işadamları aracılığıyla hisse devirleri durdurulacak. Doğrudan-dolaylı destek sağlayan firmalar üzerinden finansman akışı sağlayan işadamları "örgüte yardım ve yataklıktan" yargılanacak.

8 BİNE YAKIN ŞİRKET

Hükümet, Paralel Yapı'nın finans ayağını tamamen ortadan kaldırmak için iki kollu bir çalışma yaptı. Birincisi parasal kaynaklarının tamamı kesilecek, ikincisi de destek veren personel tasfiye edilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'ndan da destek alarak farklı kanallar üzerinden Paralel Yapı'nın tasfiyesi için "kamu personel rejimi"ne yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı. 

FETÖ'ye finansal destek sağlayan işadamları hakkında "örgüte yardım ve yataklıktan" işlem yapılacak. Örgütle bağlantılı şirketler klasik vergi, sosyal güvenlik incelemesine değil Türk Ceza Kanunu kapsamında terör örgütüne destek veren şirketler kapsamında incelemeye alındı.

Yaklaşık 25 bine yakın şirket üzerinde yapılan incelemede bu yapıyla doğrudan-dolaylı bağlantısı bulunan 8 bine yakın şirket belirlendi. Güvenlik ve mali birimlerin birlikte yürüttüğü operasyon kapsamında terör örgütüne mali destek sağladığı belgelenen bütün şirketlerin mal varlığına el konulacak, bazıları tasfiye edilecek.

BAKAN SOYLU: PERSONEL REJİMİ DEĞİŞİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu SABAH'a yaptığı değerlendirmede kamuda Paralel Yapı'ya yönelik temizlik çalışmaları konusunda, legal görünümlü illegal yapıların devlet personeline etkileri, ilişkileri konusunda bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Soylu, "Paralel Yapı ile bağlantıyı tespit ettiği andan itibaren elini kuvvetlendiren bir yaptırım ortaya koyabilecek süreç hazır" dedi.

Buna göre, devletin bütün kademelerinde Paralel Yapı ile bağlantısı olan herkes ihraç edilecek. Memuriyetten, yasal dayanaklı ihraçlar sonrası, idari yargı kararıyla devlete geri dönme kanalları tıkanacak. Paralel Yapı'ya ait sendikalar da tasfiye edilecek. Bu yapıya insan kaynağı sağlayan tek bir şirket kalmayacak.

Yukarı

Business HT×