BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5540 % 0,05
EUR/TRY 34,9381 % -0,10
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5540
% 0,05
34,9381
% -0,10
1,0726
% -0,04
44,89
-0,46
2.331,21
% -0,05
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD: Darbe ithamı ilişkilerimize zarar verici nitelikte

Darbe girişiminin ardından Türkiye ve ABD ilişkileri tekrar gündeme geldi

ABD: Darbe ithamı ilişkilerimize zarar verici nitelikte
17 07 2016, 11:32

Cuma akşamı yaşanan darbe girişiminin ardından hükümet darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'in iadesi konusunda Washington'a çağrıda bulunurken; ABD, Türkiye'deki darbe girişiminde pay sahibi olduklarına dair iddilara sert tepki verdi. Öte yandan dün akşam ABD havacılık kurumu tüm Türkiye uçuşlarının iptal edildiğini açıkladı.

Darbe girişiminin orduda Fetullahçı Terör Örgütü'yle ilişkili askerler tarafından düzenlediğine işaret ediliyor olması nedeniyle cumhurbaşkanı başta olmak üzere ABD'den Gülen'in iadesine yönelik çağrılar güçlendi.

Türkiye kanadından taleplerin iletildiğine yönelik açıklamalara rağmen ise ABD resmi bir talep gelmediğini söyledi.

Erdoğan dün akşam yaptığı konuşmada, "ABD Başkanı'na sesleniyorum. Bu zatı ya deport edin ya bize verin demiştim. Ama dinletemedim. Şimdi buyrun, bu darbe girişiminden sonra tekrar sesleniyorum. Pensilvanya'daki bu zatı artık Türkiye'ye teslim edin. Eğer biz stratejik ortaksak o zaman ortağınızın bu talebini yerine getirin. Zira siz, bizden hangi teröristi istediyseniz biz teslim ettik, şimdi artık terör listemizin içerisinde yer alan bu zatı da bize teslim edin" demişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önce dün Lüksemburg ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesine dair herhangi bir resmi talep almadıklarını söyledi. 

Kerry, darbe girişiminin soruşturulması konusunda ABD'nin Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduğunu belirterek, "Sayın Gülen hakkında sorulacak sorular olduğunu tahmin ediyoruz" diye ekledi. Kerry, "Açıkçası Türk hükümetini her zaman yaptığımız gibi, meşru kanıtları bize sunmaya davet ettik" dedi.

Daha sonra akşam saatlerinde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Kerry'yle bir telefon görüşmesi yaptığı, kendisini arayan ABD'li mevkidaşı ile Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin hukuki süreç ve sorun durumları ele aldığı belirtildi.

Ancak Kerry bugün CNN'e verdiği röportajda tekrar Gülen'in iadesine ilişkin Türkiye'den gelen herhangi bir talep olmadığını söyledi. ABD Dışişleri bakanı Türkiye'nin talebi şu an biraraya getirdiğini belirtti.

ABD: İTHAMLAR ZARAR VERİCİ NİTELİKTE

ABD Dışişleri Bakanığı sözcüsü John Kirby de Kerry'nin Çavuşoğlu'nu bir kez daha telefonla arayarak darbe girişiminin soruşturulması konusunda işbirliği yapabileceklerini söylediğini belirtti.

Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı'nın ayrıca Çavuşoğlu'na, kamuoyu önünde "ABD'nin darbe girişiminde payı olduğu yönündeki ima ve iddiaların 'tamamen yanlış' ve ABD-Türkiye ilişkilerine "zarar verici nitelikte" olduğunu açık şekilde dile getirdiğini de söyledi.

Bazı ordu mensuplarının 15 Temmuz gecesi başlattığı darbe girişiminin bastırılmasının ardından Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, canlı televizyon yayına bağlanarak darbenin arkasında ABD'nin olduğunu söylemişti.

Soylu, "Darbenin arkasında ABD var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, birkaç aydır faaliyette bulunuyordu. Biz ABD'ye aylardır Fethullah Gülen konusunda mesaj veriyoruz. ABD Fetullah Gülen'i vermek zorundadır" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da, dün yaptığı açıklamada darbede girişiminin sorumlusu olarak Fethullah Gülen'i işaret etti ve Gülen'in yaşadığı ABD'yi Gülen'i korumakla suçladı. Yıldırım, "Arkasında duracak ülke göremiyorum, bunun arkasında duracak ülke Türkiye’ye dost değildir. Türkiye’ye karşı ciddi bir savaşın içindedir" diye konuşmuştu.

UÇUŞLAR DURDU

Öte yandan Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA) dün akşam yaptığı açıklamada Türkiye’den veya Türkiye’ye yapılacak tarifeli uçuşları özel şirketler de dahil olmak üzere yasakladığını duyurdu.

FAA’den yapılan açıklamada Türkiye’deki durumun Ulusal Güvenli Konseyi ve yetkili makamlar merciinde dikkatle takip edildiği, değerlendirme sonucunda açıklama yapılacağı aktarıldı.

ABD hattında Atlanta, Boston, Şikago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco ve Washington D.C.'ye uçan Türk Hava Yolları'ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak websitesinden bilet satışına bakıldığında 21 Temmuz'a kadar uçuş görülmüyor. 

Havacılık sitesi Kokpit Aero'ya göre, FAA'in uçuş yasağının haftalar hatta bir ayı bulabileceği kaydediliyor.

FAA, 28 Haziran’da İstanbul Atatürk Havalimanı’nı hedef alan IŞİD terör örgütünün saldırısı sonrası İstanbul uçuşlarını bir süre durdurmuştu. 

İNCİRLİK KAPATILDI

ABD'nin IŞİD'e karşı mücadelede kullandığı İncirlik üssü ise üste görevli askerlerinde de darbe girişimine katıldığı iddiaları nedeniyle kapatıldı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık "İncirlik Üssü'nde bütün unsurlar bu darbe girişimine katılmadı. Bazı unsurlar katıldı bunu biliyoruz. F-16'lara tanker uçağıyla havada ikmal yaptığını biliyoruz. Üs bazı tedbirlerle aktif olarak kullanılıyor" dedi.

Bugün de darbe girişiminin düzenleyici ve 1'inci derecede yardımcı oldukları iddiasıyla aralarında İncirlik Üssü’nün Türk komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın da bulunduğu 11 asker ile 1 emniyet müdürü tutuklandı.

ABD Adana Konsolosluğu da vatandaşlarını İncirlik Üssü'ne gitmemeleri konusunda uyarmıştı.

Konsolosluğun resmi internet sitesinden, "Türk yetkililerce İncirlik Üssü'ne giriş çıkışlar kapatıldı. Durum normale dönene kadar İncirlik Üssü'nü kullanmaktan kaçının. Buna ek olarak, Adana Havaalanı hizmet veriyor ancak havaalanına gitmeden önce havayolu internet sitesini kontrol edin" uyarısında bulunulmuştu.

Yukarı

Business HT×