BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5357 % -0,06
EUR/TRY 34,7889 % -0,21
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5435
% -0,03
34,7962
% -0,19
1,0685
% -0,15
45,35
0,00
2.327,41
% 0,23
87,74
% -0,77
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'ndan piyasalar için 7 önlem

Merkez Bankası'nın bankaların hazine birimlerinin yöneticileriyle bugün yapacağı toplantıda darbe girişiminin piyasa etkilerini konuşması bekleniyor

Merkez Bankası'ndan piyasalar için 7 önlem
17 07 2016, 10:46

Merkez Bankası websitesinden yaptığı açıklamada "finansal piyasaların etkin işleyişinin sürdürülmesi amacıyla aşağıdaki tedbirleri aldığını açıkladı:

"1) Merkez Bankası tarafından bankalara gerekli likidite limitsiz olarak sağlanacaktır.

2) Bankalara sağlanan gün içi likidite imkânının komisyon oranı sıfır olarak uygulanacaktır.

3) Türk lirası likidite sağlamak amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacaktır.

4) Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında (teminat ve maliyet) iyileştirmeye gidilebilecektir.

5) Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler (Elektronik Fon Transfer ve Elektronik Menkul Kıymet Transfer) işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır.

6) Piyasa derinliği ve fiyat oluşumları yakından takip edilecektir.

7) Gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemler alınacaktır."

DARBEYE KINAMA AÇIKLAMASI

Banka, birkaç saat sonra yaptığı ayrı bir açıklamada ise darbe girişimini kınadı.

"Ülkemizin kalkınma yolundaki güçlü çabasına hiçbir hain girişimin asla zarar veremeyeceğine inancımız tamdır" denilen açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olarak ülkemizin refahı için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi yüce milletimize saygıyla arz ederiz" ifadelerine yer verildi.  

EYLEM PLANI

Merkez Bankası'nın bankalarla rutin olarak yaptığı belirtilen bugünkü toplatıda gündemde darbe girişimi ve önümüzdeki dönemde atılacak adımların olduğu belirtiliyordu. 

Merkez Bankası yetkililerinin ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankaların Hazine’den sorumlu üst düzey yöneticilerinin bugün olağanüstü olarak bir araya geleceği belirtilmişti. Habere göre, bu toplantıda darbe girişiminden piyasaların etkilenmemesi için sektör temsilcilerinin nasıl hareket edeceği ve neler yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişi yapılacağı ve eylem planı hazırlanacağı öğrenilmişti.

BloombergHT'ye konuşan Merkez Bankası kaynakları ise toplantının daha önceden kararlaştırılmış rutin bir toplantı olduğunu, ancak toplantıda darbe girişiminin bankalar ve piyasa üzerindeki etkilerini minimize edecek nasıl adımlar atılabileceğinin de konuşulacağını belirtti. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın göreve gelmesiyle bankalar ve Merkez Bankası arasında bu tarz toplantıların rutin olarak yapıldığı, bu toplantının da olağanüstü olmadığı vurgulandı.

Merkez Bankası’nın Cuma akşamından itibaren bankalar ile temas kurduğu hafta sonu olmasına rağmen likidite sağlamayı sürdürdüğü de belirtildi. 

'OLAĞANÜSTÜ TEDBİRE GEREK YOK'

Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, tüm finansal kuruluşların hiçbir kısıtlama olmadan faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Yıldırım, bankacılık sisteminin normal şekilde sürdüğünü, Borsa İstanbul'un da faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, ATM'lerde, kredi kartlarında ya da sistemin herhangi bir noktasında sorun olmadığını belirterek, "Sistemimiz normal, rutin çalışmasına devam ediyor. Endişe edecek, herhangi bir olumsuzluğa sevk edecek bir durum söz konusu değil" dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın da, "Bankacılık sektöründe olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmamaktadır. Piyasalar, yarın normal seyrinde çalışmaya devam edecektir." dedi.

Aydın, AA'ya yaptığı açıklamada, bankaların Hazineden sorumlu yöneticileri ile durum değerlendirmesi yapmak üzere TBB'de bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

İlgili tüm kurumlarla iletişim halinde olduklarını vurgulayan Aydın, "Bankacılık sektöründe olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmamaktadır. Piyasalar yarın açık ve normal seyrinde çalışmaya devam edecektir. Her şey normal seyrindedir ve bu şekilde de devam edecektir" diye konuştu.

BORSA İSTABUL'DAN AÇIKLAMA

Borsa İstanbul'un 18 Temmuz Pazartesi günü itibariyle faaliyetlerinin aksatılmaksızın yürütüleceği belirtildi.

Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı;

"Borsa İstanbul, İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. ve tüm paydaşlarımızla birlikte sistem ve işleyişimiz kesintisiz ve tam bir surette çalışmakta olup 18 Temmuz Pazartesi günü itibariyle görev ve faaliyetlerimiz aksatılmaksızın yürütülecektir"

ÖNLEMLER ALINIYOR

Cuma gecesi yaşanan darbe girişiminin piyasaları nasıl etkileyeceği merak edilirken, finans cephesinin aktörleri önlemleri almaya devam ediyor. 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de darbe girişiminin ekonomiye etkileriyle ilgili tüm önlemlerin alındığına ilişkin açıklama yaptı.

Yarın sabah BloombergHT yayınına katılacak olan Şimşek attığı tweette, "Hazine Müsteşarımız ve Merkez Bankası Başkanımızla konuştum. Gereken tüm tedbirleri kararlaştırdık. İşimizin başındayız. Kaygıya gerek yok" dedi.

Darbe girişimi sonrası Çetinkaya da şu açıklamayı yapmıştı:

 

Yukarı

Business HT×