BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8763 % 0,04
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8763
% 0,04
1,0702
% 0,00
45,35
-0,09
2.322,66
% 0,03
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünya darbe kalkışmasına nasıl tepki verdi?

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve farklı hükümetlerden Türkiye'ye destek geldi

Dünya darbe kalkışmasına nasıl tepki verdi?
AA 16 07 2016, 12:10

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden hükümete destek mesajları geldi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada "BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin sükunet, şiddetten uzak durma ve itidal ricasında bulunduğu bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. Türkiye'deki olayları yakından ve endişeyle izlediğini belirten Stoltenberg, "İtidal, sükunet ve Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir." dedi.

AB LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, "Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verildi.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini bildirdi. AB dışişleri bakanları, konuya ilişkin Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'daki Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) Zirvesi sırasında FETÖ/PDY'nin İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine ilişkin olağanüstü toplantı düzenledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya dair açıklamasında bakanların, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini ifade ettiğini ve bu kurumlara karşı kullanılan şiddeti kınadıklarını belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi. Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı. Juncker, "28 AB üye devletleriyle koordine içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, AB için kilit öneme sahip bir üyedir. AB demokratik bir şekilde seçilen hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." ifadelerine yer verdi.

ABD'DEN HÜKÜMETE DESTEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi. Kerry, yazılı açıklamasında, Çavuşoğlu ile Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Türkiye'deki şu anki “akışkan durumu” izlediklerini ifade eden Kerry, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bu akşam bir görüşme gerçekleştirdim ve ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş, sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettim.” açıklamasında bulundu. Kerry, Türkiye genelindeki tüm taraflara diplomatik misyonlar, personel ve sivillerin güvenliğinin sağlanması yönünde çağrı yaptı.

ALMANYA'DAN DEMOKRASİ DESTEĞİ

Almanya hükümeti, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine tepki gösterdi. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada, “Türkiye’de demokratik düzene saygı duyulmalı. İnsanların hayatını korumak için her şey yapılmalı.” dedi.

Almanya'nın, Türkiye'de seçimle iş başına gelmiş hükümeti desteklediğini vurgulayan Seibert, Başbakan Merkel'in gelişmelerle ilgili Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve yakın ekibiyle sürekli temas içerisinde olduğunu kaydetti. Merkel’e Moğolistan ziyaretinde eşlik eden Seibert, açıklamasını Twitter üzerinden yaptı.

İRAN'DAN TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili "cesurca" değerlendirmesinde bulundu ve övdü. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Zarif, Türkiye'deki birlik ve sağduyunun korunması çağrısında da bulundu.

Yukarı

Business HT×