BIST 100 9.490,88 % -0,42
USD/TRY 32,5011 % 0,10
EUR/TRY 34,7289 % 0,21
Piyasalar
9.488,64
% -0,44
32,5012
% 0,10
34,7361
% 0,23
1,0651
% -0,20
45,34
-0,15
2.382,03
% 0,89
87,39
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

MİT: Darbe püskürtüldü

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine bütünüyle el konulduğunu açıklanmasından saatler sonra Milli İstihbarat Teşkilatı, bu darbe girişiminin geri püskürtüldüğünü duyurdu

Türkiye'yi sarsan darbe girişimi
HABERTÜRK 15 07 2016, 22:31

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi Köprüleri'nin kapatılması, Ankara'da jetlerin alçak uçuş yapması ve bazı ordu mensuplarının sokağa inmesinin sosyal medyada yankı bulmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, internet sitesinden yaptığı açıklamada ülke yönetimine bütünüyle el konulduğunu açıkladı. TRT'den de yayınlanan açıklamada sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu. Açıklamada, "Tüm yurtta sıkı yönetim ilan edilmiştir. İkinci bir emre kadar tüm yurtta sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir" ifadesi yer aldı. Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın rehin alındığını duyurdu. 

Açıklamadan yaklaşık iki saat sonra Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada darbe girişiminin geri püskürtüldüğü duyuruldu. MİT Basın müşaviri Nuh Yılmaz canlı yayında yaptığı açıklamada, "Darbe püskürtüldü, yer yer bazı direnişler oluyor. Halk bu grupların üzerine yürüyor. Bu girişimde bulunanların hepsi vatana ihanetten yargılanacak. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Milli Savunma Bakanı, TSK'nın bildirisinin korsan olduğunu söyledi. Birinci Ordu Komutanlığı, 1. Ordu Komutanı'nın açıklamasında "Bu TSK'nın desteklemediği bir hareket" ifadeleri kullanıldı.

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, İstanbul ve Ankara'daki kalkışmayla ilgili olarak, "Bu olaylar meydana geldiği andan itibaren Sayın Valimizle bir araya gelip İstanbul üzerine yoğunlaştık. Buradaki problemi çözmek için çalışıyoruz. Birinci Ordu Komutanlığı içinde küçük bir grubu temsil ediyorlar. Endişe edecek bir durum yok, bunlara katılmayan ve şu anda emir komuta zinciri içinde olan diğer birliklerle birlikte gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

Özel Kuvvetler Komutanı Zeki Aksakallı, "Cuntacılar paralel ihanet şebekesi, eşkıyalar başarılı olamayacak" diye konuştu. Aksakallı ayrıca, "Şehidimiz var, az miktarda yaralımız var" dedi.

CUMHURBAŞKANI HALKI MEYDANLARA ÇAĞIRDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, katıldığı CNN Türk yayınında "Bugünkü bu gelişme gerçekten Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir. Bu malum yapıya ait, paralel yapılanmanın teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir. Ülkemizin, birliği, beraberliği, bütünlüğüne yönelik bu harekete karşı inanıyorum ki milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar gerekli cezayı alacaklardır" ifadelerini kullandı.

"Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu arada milletime de bir çağrı yapıyorum, milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanında toplanalım ve bunların o azınlık grubu, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar. Halkın gücünün üstünde bir güç ben tanımadım bugüne kadar" şeklinde konuştu. 

TBMM'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

TBMM Başkanı İsmail Kahraman meclisi olağanüstü toplantıya çağırdı. Kahraman yaptığı açıklamada; "Yarın TBMM'yi olağanüstü toplantıya çağırıyorum. Böyle maceraperestlere müsamaha etmeyeceğiz, demokrasiden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

BAŞBAKAN: BİR ASKERİ KALKIŞMADIR

Başbakan Binali Yıldırım, TSK'nın açıklamasından hemen önce  NTV yayınında yaptığı açıklamada askeri bir girişimin olduğunu doğruladı:

"Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz.Belli ki emir komuta zinciri olmadan askerin bazı kanunsuz girişimi söz konusu. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti iş başındadır. Bunun iş başından gitmesi ancak milletin kararıyla olur. Bu çılgınlığı yapanlar da en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla pabuç bırakmayacağız. Güvenlik güçleri harekete geçmiştir" dedi.

MUHALEFET TEPKİLİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada "Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor, inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz" ifadelerini kullandı. 

Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Yıldırım'ı telefonla aradı. Devlet Bahçeli, kalkışmanın kabul edilemez olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yanında olduklarını kaydetti.

HDP, darbe girişimine karşı olduklarını yazılı bir açıklamayla duyurdu. "Demokratik siyaset tek çıkış yoludur" denilen açıklamada, "Türkiye’nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır" ifadeleri kullanıldı.

HALK SOKAKLARDA

Erzurum, Malatya, Trabzon, Rize, Bayburt, Bolu, Sakarya, Adana ve Konya başta olmak üzere birçok il ve ilçede vatandaşlar, İstanbul ve Ankara'daki askeri kalkışmaya karşı tepki göstermek amacıyla sokaklara çıktı.

Ankara Kızılay, İzmir Saat Kulesi, İstanbul Taksim Meydanı hıncahınç dolmuş durumda. İstanbul'da Vatan Caddesi'nde ve Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı önünde vatandaşlar, tankların üzerine çıkarak askeri kalkışmaya karşı çıktı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldığı CNN Türk yayınında "Halkı tankların üzerine çıkmaya davet ediyorum" dedi. 

İstanbul Atatürk Havalimanı'nı tanklarla kapatan askerler ayrılıyor. Vatandaşlar yürüyerek havalimanının içine giriyor.

Bazı ordu mensuplarının Ankara Oran Sitesi'ndeki TRT genel merkezine girmesinin ardından, kalabalık bir kitle bina önünde toplandı. TRT üzerinde uçan helikopterden halkın üzerine ateş açıldı. BloombergHT'ye bağlanan TRT Genel Müdürü Şenol Göka, bir grup askerin TRT binası önünde olduğunu ve bina önünde toplanan kalabalığa karşı taciz ateşinde bulunduklarını söyledi. Göka, hâlen bir grup çalışanın rehin olduğunu açıkladı. Göka, TSK'nın korsan bildiri yaptığını ve içeride rehin oldukları için çalışanların engel olamadığını söyledi.

Birçok şehirde camilerden yükselen ezan sesiyle ilgili olarak Bloomberg'e konuşan Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, "Devletin hukukunu korumak için üzerimize düşeni yapmak en büyük vecibedir. Milli iradenin cebir ve şiddele çiğnenmesi asla kabul edilemez" ifadesini kullanarak camilerin bütün gece açık olacağını duyurdu. 

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'yle birlikte 23:00 sularında kapatılan Boğaziçi Köprüsü üzerinde yürümeye kalkan halkın üzerine ateş açıldı. İki köprüde de trafik, Anadolu'dan Avrupa'ya istikametinde trafik tamemen durdurulmuştu. 

 GENELKURMAY BAŞKANLIĞI ÇEVRESİNDE ALARM

Hem Ankara hem de İstanbul'da jet uçakları ile helikopterlerin sesleri duyulmaya devam ederken Anadolu Ajansı, Ankara Emniyet Müdürlüğü ikinci defa savaş uçağı ve askeri helikopter tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. Ankara Emniyeti personelin tüm izinlerini iptal etti.

Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kampüsüne askeri helikopterlerce ateş açılması üzerine MİT'in çevre güvenliğini sağlayan unsurlarca saldırıya silahla karşılık verildi.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Polis Özel Harekat Eğitim Merkezi'nde patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alevler yükseldi.

 

Yukarı

Business HT×