BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5749 % 0,14
EUR/TRY 34,6714 % -0,04
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5758
% 0,14
34,6734
% -0,04
1,0615
% -0,27
45,49
0,00
2.413,06
% 1,43
89,28
% 2,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yeniden doğmanın eşiğinde bir hisse hikayesi: Garanti Bankası

Analistler Garanti hisselerinin önümüzdeki dönemde rakiplerinden pozitif ayrışmasını bekliyor

Yeniden doğmanın eşiğinde bir hisse hikayesi: Garanti Bankası
BUSINESSHT 14 07 2016, 15:54

Türk varlıklarında ve bankalarında yeniden olumlu rüzgarlar esiyor. Türk hisselerine yönelik iyimser tahminlerin artarken, bir yandan da bankaların ikinci çeyrek bilançolarının güçlü gelmesi beklentileri dile getiriliyor.

Sektörün net kârı yılın ilk beş ayında bir önceki yıla göre yüzde 29 artışla 14,1 milyar liraya çıkmış durumda. Bu ay açıklanacak bilançolarda güçlü kâr beklentisi ve düşen faizlere rağmen hisseler gerilese de bankacılık endeksi de yıl başına göre hala yukarıda.

Bu iyimser ortamda olumlu beklentilerden en çok nasibini alan banka ise Garanti oldu.

Morgan Stanley bu hafta yayınladığı bir notta, gelişen piyasalarda en çok öne çıkan 8 banka arasında saydığı Garanti'nin ülkesinin "kazanan"ı olduğunu söylemişti. Bankanın analisti Magdalena Stoklosa'ya göre, rakipleri üzerindeki sıkıntıların devam edeceği beklentisiyle Garanti'nin de aralarında bulunduğu bu hisseler önümüzdeki 3 yıl içinde ortalama yüzde 13 özsermaye kârlılığı getirebilir.

 

Garanti'nin 28 Temmuz'da açıklayacağı bilanço rakamları öncesi bir not yayınlayan BNP Paribas analistleri de hissenin temel sıkıntılarını bu ay itibariyle çözeceği beklentisiyle banka için tavsiyelerini "al"a yükseltti.

Analistlerin Garanti hisselerinde artış beklemesinin ardından ise 3 temel neden yatıyor.

1) SORUNLU KREDİLERDE TEMİZLİK BEKLENTİSİ

Nakliyat sektörünün sorunlu kredileri hisseler için büyük baskı yaratıyordu. Ancak bu ay açıklanacak bilanço rakamlarında bu sıkıntının azaldığının görülmesi bekleniyor. Zorunlu olmayan rezerv dönüşlerinin ise takipteki kredilerdeki olası artışı telafi edeceği öngörülüyor.

2) GÜÇLÜ OPERASYONEL PERFORMANS

BNP Paribas analistleri, sorunlu kredi sıkıntılarının azalmaya başlamasıyla güçlü operasyonel performansın kendini göstermesini bekliyor. Net faiz marjındaki büyümenin yanı sıra düşen fonlama maliyetleri ve ticari ve bireysel bankacılık gibi yüksek getirili kredi alanlarında pazar payını artırmasının Garanti'nin olumlu ayrışmasına neden olacağını belirten analistler, bankanın verimliliği artırırken, maliyet artışlarını da enflasyonun altında tutabileceğini söyledi.

3) YENİ YÖNETİME DAİR ENDİŞELER AZALDI

BNP Paribas'a göre, Garanti Bankası başarılı bir şekilde yönetilen ihtiyatlı politikaları sayesinde yıllarca kârlılık açısından rakiplerinden ayrıştı. Nisan 2015'te İspanyol BBVA bankanın kontrolünü eline aldığında piyasada yönetim değişikliğinin bu durumun değişmesine neden olabileceği endişeleri doğmuştu. Ancak yeni yönetim de bankanın izlediği yolu değiştirmedi. Analistler aktif bankacılık alanında yeni adımlar atıldıkça yeni yönetimin yatırımcılar nezdindeki kredibilitesinin daha da artmasını bekliyor.

Yukarı

Business HT×