BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TOKİ konutlarına yerleştirilen Suriyelilerden bedel alınmayacak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin istihdama olumsuz etkisinin olmayacağını, mültecilerin TOKi konutlarına yerleşmesinin kanun çerçevesinde bedel alınmadan gerçekleşeceğini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Canikli: TOKİ konutlarına yerleştirilen Suriyelilerden bedel alınmayacak
AYSUN TORUN / HABERTÜRK TV 12 07 2016, 16:15

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarına yerleştirilmesi hakkında Habertürk'e açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOKİ konutlarının Suriyelilere verilebileceği ile ilgili açıklaması hakkında bilgi veren Canikli, "Suriyeliye TOKİ evi, iskân kanunu çerçevesinde verilecek, bir bedel alınmayacak" dedi.

Kanuna göre  İçişleri Bakanlığı’nın Türk kültürüne bağlı olmayan vatandaşları başka yerlere nakletme yetkisi var. Suriyelilerin de TOKİ evlerine yerleştirilmesi de bu şekilde olacak. Toplu halde bulunan TOKİ konutlarına Suriyelilerin yerleşmesiyle, Suriye mahalleleri kurulacak.

TOKİ BAŞKANI: BEDAVAYA EV OLMAZ

Pazartesi günü Hürriyet’e konuşan TOKİ Başkanı Ergün Turan ise bedavaya ev olmayacağını söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Cumhurbaşkanı, Ahıska Türklerine verildiği gibi Suriyelilere de TOKİ konutu verilebileceğini söyledi. Bize henüz bir görevlendirme yapılmadı ama yapılırsa Ahıskalılara verildiği gibi, Suriyelilere de borçlandırma suretiyle elimizdeki konutlardan verilebilir. Bu konutlar belli bölgelerde, herhalde seçilecek Suriyeli ailelere de verilebilir. Bedeli neyse o fiyattan uzun vadeli ödeme koşullarıyla verilebilir. Çünkü TOKİ kâr amacı gütmediği için zaten vatandaşa da maliyetinden konut satıyor. Suriyelilere de maliyet fiyatına olabilir. Ahıska Türklerine Erzincan’da 500-600 civarında konut, bedeli karşılığında verildi. Yani kimseye bedava konut verilmeyecek.” 

“SURİYELİLER TÜRKLERİN İŞİNİ ELİNDEN ALMAYACAK”

İstihdam dengeleri hakkındaki endişeleri de yanıtlayan Nurettin Canikli, Suriyelilerin Türkiye'deki vatandaşın işini elinden alma gibi bir durum olmayacağını söyledi. Canikli, bu adımı işverenin de desteklediğini ifade ederek "Kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırmanın önüne geçilecek" dedi. 

AK PARTİ ANKET YAPIYOR

AK Parti, Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ve TOKİ konutların yerleştirilmeleri konusunda anket düzenliyor.

Başbakan Yardımcısı Canikli, yapılan anketten verdiği bilgilerde net sayı vermese de, konuya olumsuz yaklaşanların oranının sonucu etkilemeye yönelik olmayacak düzeyde bulunduğunu belirtti.

3 MİLYON MÜLTECİNİN 900 BİNİ ÇOCUK

Konu hakkında İçişleri Bakanlığı’nın çalışmaları sürerken, Türkiye'de 900 bini çocuk, 3 milyona yakın Suriyeli mülteci bulunuyor. Türkiye'ye sığınan mültecilerinin kaçı çalışabilir, cinsiyeti, eğitim durumları tek tek inceleniyor.

Vatandaşlığa alınması konusunda öncelikli olarak ekonomiye katkı sunacak Suriyelilerin kazandırılması ve kalifiye vasıflı elemanların işgücüne alınması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda Suriyeliler, Türk vatandaşlarının tercih etmediği iş kollarında değerlendirilmesi gündemde.

Yukarı

Business HT×