BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Brexit'ten kazanan ve kaybeden şirketler

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı hangi şirketi nasıl etkiliyor?

Brexit'ten kazanan ve kaybeden şirketler
BUSINESSHT 11 07 2016, 15:21

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı her yönüyle tartışılmaya devam ederken en büyük merak konusu İngiliz şirketlerin yeni durumdan nasıl etkileneceği oldu.

Ortaya çıkan siyasi belirsizliğin ve sterlindeki sert düşüşün özellikle bankacılık, havacılık ve perakende sektörlerini olumsuz etkilemesi bekleniyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de bugün yayınladığı raporunda, sterlinde değer kaybının sürmesi durumunda şirketlerin kredi notlarının baskı altına gireceğini söyledi.

Raporda, "Brexit oylamasından bu yana sterlindeki değer kaybı yakın vadede şirketlerin kredi notlarında bir değişikliğe muhtemelen neden olmayacak, ancak sterlinin yüzde 10 daha değer kaybetmesi negatif etkileri artırabilir ve bazı kredi notları üzerinde baskı oluşturabilir" ifadelerine yer verildi.

Tüketici güvenindeki sert gerilemenin de bazı perakende şirketlerinde sorunları artıarabileceği belirtiliyor.

Ancak sterlindeki zayıflamadan yararlanabilecek olan şanslı şirketler de var.

İşte Brexit'in kazanan ve kaybedenleri:

KAYBEDENLER

TESCO

Fitch raporuna göre, perakende şirketleri Tesco ve New Look gibi şirketler sterlindeki değişimlere en maruz şirketler olarak gözüküyor.

Yakın zamanda Türkiye'deki birimi Kipa'yı değerinin çok altında bir fiyata Migros'a satan Tesco, gelirlerinin dörtte üçünü pound cinsinden elde ediyor. Maliyetlerinin ve borçlarının yarısı ise döviz cinsinden. Yani hem ithalat maliyetlerindeki artış hem de borçlarını ödemekte yaşayacağı güçlüklerin etkisiyle nakit akışında ciddi sorunlar görülebilir.

BRITISH AIRWAYS

İngiliz havayollarının da kur uyumsuzluğundan zarar görmesinden endişe ediliyor. Maliyetlerinin çoğunluğu ve havayolu finansmanıyla ilgili borçlarının büyük kısmı dolar cinsinden olan havayolu şirketlerini zora sokabilir. 

Biritish Airways'in gelirlerinin yarısının da diğer para birimleri cinsinden olması ise sayıf poundun şirket üzerindeki etkisini bir miktar azaltabilir.

SHELL

Royal Dutch Shell CEO'su Ben Van Beurden, yatırımcılarına İngiltere'nin AB'den ayrılmasına yönelik kararının -özellikle yıllardır yatırımcıların ilgisini çekmekte zorlanan Kuzey Denizi'nde olmak üzere- 30 milyar dolarlık varlık satışı sürecini yavaşlatabileceğini anlattı. 

KAZANANLAR

THOMAS COOK

Fitch'e göre, turizm şirketi Thomas Cook ise zayıf sterlinden faydalanabilecek şirketler arasında. Derecelendirme kuruluşuna göre, şirketin euro gelirlerinin pound cinsinden daha yüksek kâra denk geliyor olması, pound cinsinden borçlarını ödemesine yardımcı olabilir.  

RENTOKIL

FTSE 250 şirketlerinden böcek ilaçlama şirketi Rentokil, poundda son dönemde görülen düşüşler sayesinde bu yıl için kâr beklentilerinin neredeyse iki katına çıktığını söyledi. Gelirinin yaklaşık yüzde90'ının İngiltere dışından elde eden şirket, bu yıl 245 milyon pound kâr bekliyor.

PRIMARK

İngiltere'nin ünlü giyim zinciri Primark'ın sahibi Associated British Foods da döviz gelişmeleri sayesinde bu yıl için daha yüksek bir finansal performans beklediklerini açıkladı.

Yukarı

Business HT×