BIST 100 9.815,27 % 0,96
USD/TRY 32,5043 % -0,19
EUR/TRY 34,9576 % 0,30
Piyasalar
9.818,13
% 0,99
32,5043
% -0,19
34,9575
% 0,30
1,0727
% 0,26
44,84
-0,51
2.326,22
% 0,43
88,07
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk Hava Yolları hisselerinde düşüş beklentisi rekor seviyede

THY hisselerinde kısa pozisyon oranı yüzde 13,8 ile rekor seviyeye ulaştı

Türk Hava Yolları hisselerinde düşüş beklentisi rekor seviyede
MARIA LEVITOV VE TUĞÇE ÖZSOY 28 06 2016, 15:50

Kısa pozisyon alan yatırımcıların odağında turizm sektöründe yaşanan sıkıntılara rağmen kapasitesini artırma konusunda direten Türk Hava Yolları hissesi var.

Markit verilerine göre, yatırımcılar şirketin işleme açık olan hisselerinin yüzde 13,8'e kadarlık kısmında kısa pozisyon almış durumda.

Yani Türk Hava Yolları tarihinde hisselerin düşeceğine yönelik yatırım yapanların sayısı hiç bu kadar yüksek orana ulaşmamıştı. Bloomberg'in hesaplamalarına göre de THY, gelişmekte olan piyasalarda Panama'nın Copa Holding'inin ardından en çok kısa pozisyon alınan hisse durumunda.

Bugün açıklanan verilere göre, Nisan'da Türkiye'ye gelen turist sayısı 21 yılın en yüksek düşüşünü kaydederek yüzde 35'e ulaştı. Bir yandan Kasım'da yaşanan uçak krizinin ardından Türkiye ve Rusya arasında patlak veren diplomatik kriz, bir yandan da Türkiye'de art arda yaşanan terör saldırıları Türk Hava Yolları'nın da Mayıs'ta 16 yıldan uzun bir sürenin en kötü çeyreklik kaybını yaşamasına sebep olmuştu.

Renaissance Capital analisti Amine Wafy, "Haberlere baktığınızda negatif enerjiyi hissedebiliyorsunuz. Mevcut turizm ve yolcu rakamları marka üzerinde iyimser bir görüşü desteklemiyor" dedi.

 

KISA POZİSYONLAR

Kısa pozisyon alan yatırımcılar düşmesini bekledikleri hisseleri alıp satarlar ve daha sonra düşük fiyattan aldıkları hisseleri asıl sahiplerine iade etmeyi amaçlarlar.

Markit verilerine göre, Türk Hava Yolları hisselerinin düşeceğine yönelik işlemler de Mayıs sonunda zirve seviyesine çıktı ve yaklaşık 10 yılın en yükseği olan bu seviyelerde seyretmeye devam etti.

THY CEO'su Temel Kotil ise geçen hafta Bloomberg'e verdiği röportajda, Türkiye'ye gelen turist sayısındaki azalışın THY üzerindeki etkisinin abartıldığını ve yurt içi uçuşlardaki büyüme ve transit uçuş trafiğinin güçlü olduğunu söylemişti.

Kotil, transit yolcu payının yüzde 50'den yüzde 60'a yükseldiğini ve 20 milyon transit yolcu taşıdıklarını belirterek, "Yurt içi yolcu sayısı düştü, ancak bunu transit yolcu sayısıyla telafi etmeyi bildik. Bizim stratejimiz transit yolcu sayısını artırmak çünkü dünyadaki pazar payımız transite bağlı" demişti.

Goldman Sachs da Pazartesi günü yayımladığı bir raporda, THY'nin faaliyetlerinde İngiltere'nin payının düşük olması sebebiyle şirketin Brexit kararından etkilenmesinin çok beklenmediğini söylemişti.

Türkiye'nin düşürülen uçakla ilgili Rusya'ya üzüntüsünü iletmesi de turizmi destekleyecek bir adım olarak Türk Hava Yolları hisselerinin iki günde toplam yüzde 5'in üzerinde yükselmesine yol açtı.

Ancak bazı yatırımcılar hala ikna olmuş değil: Garanti Yatırım analistleri talep, kurdaki dalgalanmalar ve artan kapasiteler yüzünden "mantıksız fiyat savaşlarına" yönelik endişelerini dile getirerek, THY'nin de aralarında bulunduğu Türk havayolu şirketleri için gelir tahminlerini düşürdü. 

Operasyonel zayıflıkların ikinci çeyrekte de etkisini göstermesini beklediklerini söyleyen Burgan Yatırım Menkul Değerler analisti Burak İşyar, hissenin çok likit olduğunu, bunun da "kısa pozisyon almayı kolaylaştırdığını" belirtti.

UZUN VADEDE NE OLUR?

Ancak yine de hem İşyar hem de RenCap analisti Wafy, daha uzun vadede şirket hakkında iyimser. Wafy, özellikle 2018 yılında faaliyete başlayacak olan İstanbul'daki yeni havalimanının ve THY'nin transit hava yolu trafiğinin gelecek açısından olumlu olduğuna dikkat çekti.

Duet Varlık Yönetimi Michel Danechi ise şimdilik görünümün çok da toz pembe olduğunu söylüyor.

"Jeopolitik risklere bakılırsa şirketin planları fazla gerçekdışı" diyen analist, "Çok büyük büyüme planlanıyorlardı, ancak bu gerçekleşmedi" dedi.

Yukarı

Business HT×