BIST 100 9.489,04 % -0,43
USD/TRY 32,4919 % 0,07
EUR/TRY 34,7555 % 0,29
Piyasalar
9.486,07
% -0,47
32,4919
% 0,07
34,7555
% 0,29
1,0660
% -0,12
45,49
0,00
2.372,12
% 0,47
87,07
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fitch Türkiye'nin hızlı büyümesini sürdürebileceğinden emin değil

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Fitch Türkiye'nin hızlı büyümesini sürdürebileceğinden emin değil
BUSINESSHT 23 06 2016, 14:14

Türkiye'nin genel görünümü hakkında bir açıklama yayınlayan Fitch Türkiye'nin rakiplerine göre daha hızlı büyüdüğünü söylese de özellikle reformların uygulanmasındaki yavaşlama ve siyasi şartlar nedeniyle nedeniyle bu durumun ne kadar sürekli olduğunun belirsiz olduğunu belirtti.

Derecelendirme kuruluşuna göre özellikle yapısal reformlardaki duraksama ve siyasi koşullardaki değişim aşağı yönlü risklere sebep olabilir.

Fitch, "Türkiye ekonomisi kredi notu bakımından benzerlerine göre daha hızlı büyüyor ve bazı dış göstergeler hala iyileşiyor, ancak yapısal reformların sekteye uğraması ve bazı siyasi bileşenlerde zayıflama bu trendlerin dayanıklılığının belirsiz olduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Fitch'e göre büyüme yanlısı politikaların özellikle para politikasında büyük etkisi görülüyor. Merkez Bankası'nın yıl başından bu yana 175 baz puan faiz indirimi yaptığını anımsatan Fitch, bu adımlar sadeleşme planları kapsamında atılıyor olsa da daralmanın sadece üst bantta gerçekleşiyor olmasının yüksek seyreden çekirdek enflasyona rağmen efektif fonlama faizinin düşmesine sebep olduğunu belirtti.

Fitch, TCMB'nin genişlemeci para politikası uygulanması yönünde politik baskı altında kalmaya devam edeceğini savundu. 

Raporda hükümetin bu zayıflıkları gidermek için reform programı oluşturduğuna atıfta bulunularak, "Ancak ekonomik büyümenin hızını ve kompozisyonunu kalıcı olarak iyileştirecek ayrıca dış şoklara kırılganlığı azaltacak reformlara siyasi açıdan henüz tekrar sahip çıkılmadı" denildi.

Raporda Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı bırakmasının ardından Mayıs ayında göreve gelen Binali Yıldırım'ın cumhurbaşkanına daha fazla yetki verecek anayasa değişikliği planını sürdürdüğüne dikkat çekilerek, "Bu durum büyük olasılıkla Davutoğlu'nun görevi bırakmasına neden olan siyasi belirsizliğin sürmesine ve uygulanan politikaların öngörülebilirliği üzerindeki risklerin artmasına yol açacak" denildi.

Düşük faizlerin yanı sıra asgari ücret ve Suriyeli gözmenlerin de etkisiyle iç tüketimin hızlandığını söyleyen analistler, iç tüketimin de büyümenin lokomotifi olduğunu ifade etti.  

Fitch ayrıca Türkiye'nin reformlara olan bağlılığını göstermesi gerektiğini belirtti.

Yukarı

Business HT×