BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5684 % 0,00
EUR/TRY 34,9952 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5684
% 0,00
34,9952
% 0,41
1,0713
% 0,13
45,35
0,00
2.319,30
% 0,14
88,15
% 0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası'dan turizm uyarısı

Merkez Bankası, bugün ekonomistlere yaptığı sunumda enflasyon beklentilerinin son aylarda bir miktar iyileştiğini belirtse de bazı göstergelerde yüksek seyrin devam ettiğini belirtti

Merkez Bankası'dan turizm uyarısı
BUSINESSHT 22 06 2016, 10:59

Merkez Bankası, bugün ekonomistlere yaptığı sunumda turizm gelirlerindeki düşüşün ikinci yarıda etkisini daha çok belli etmeye başlayabileceğine işaret etti. Ayrıca enflasyon beklentilerinin son aylarda bir miktar iyileştiğini belirtse de bazı göstergelerde yüksek seyrin devam ettiğini söyledi.

Bankanın interbet sitesinde yayınlanan sunumda, "Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi.

Küresel risklere de dikkat çeken Merkez Bankası, "Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir" dedi.

Sunumda dün alınan üst bantta 50 baz puanlık faiz indirimi kararının bu kapsamda alındığı belirtildi.

TÜKETİCİ KREDİLERİ

Tüketici kredilerindeki yavaşlamaya da dikkat çeken sunumda, "Parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşma sonucu yıllık kredi büyüme hızlarındaki azalış sürmektedir" denildi.

Banka, "Ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyümesi fiyat istikrarına, finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapmaktadır" dedi.

TURİZM ETKİSİ

Sunumda yer alan en dikkat çekici ifadelerden biri de Merkez Bankası'nın turizmdeki sıkıntılara yaptığı vurgu oldu.

Merkez Bankası, "Cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceği öngörülmekle birlikte azalan turizm gelirleri yılın ikinci yarısında dış denge üzerinde olumsuz etki yapabilecektir" dedi.

Sunumda tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin yanı sıra dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin de cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğine dikkat çekildi. Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüşün cari denge üzerindeki olumlu etkisinin de sürmesini bekliyor.

Büyüme konusunda ise iç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü vurgulandı.

Yukarı

Business HT×