BIST 100 9.718,28 % -0,04
USD/TRY 32,5427 % -0,08
EUR/TRY 34,8747 % 0,06
Piyasalar
9.718,96
% -0,03
32,5422
% -0,08
34,8783
% 0,07
1,0696
% -0,03
45,00
-0,35
2.320,73
% 0,20
88,27
% 0,28
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Başbakandan 5 cümlede 5 önemli ekonomi açıklaması

Başbakan Yıldırım önemli açıklamalar yaptı

Başbakandan 5 cümlede 5 önemli ekonomi açıklaması
REUTERS 21 06 2016, 12:58

Partisinin meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım ekonomiye de dair önemli açıklamalarda bulundu.

"Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bir dizi karar aldık; mali disiplinden vazgeçmeden ekonomiyi büyütecek tedbirler alıyoruz."

5 Haziran'da Yıldırım başkanlığında yapılan ilk toplantıda önemli kararlar alınmıştı. daha sonra da Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli 10 maddelik bir ekonomik reform planı açıklamıştı.

Hükümet içinde en çok tartışılan konulardan biri mali disiplin-büyüme dengesi. En son gelen 2016 birinci çeyrek büyüme verilerinin de gösterdiği gibi kamu harcamaları iç tüketimle beraber büyümenin en önemli iki lokomotifinden biri. 

Ahmet Davutoğlu'nun 4 Mayıs'taki istifası sonrası kurulan yeni kabinede daha önce Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) Başbakan Yıldırm liderliğinde toplanmasına karar verilmişti. 

"Yatırım ortamının iyileşmesiyle ilgili ezber bozan düzenlemeler geliyor."

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bu hafta Meclis'e getirileceğini söylediği Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarı Taslağı, damga vergisi ve harçlar kanununda yatırımcının maliyetini azaltacak düzenlemelerin yanısıra, bürokrasiyi azaltacak, yabancı nitelikli işgücünün Türkiye'de çalışmasını kolaylaştıracak değişiklikler de içeriyor.

Yıldırım, EKK kararları ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesini sağlaması öngörülen düzenleme konusunda şunları da söyledi:

"Yatırımcının hemen üretime geçeceği düzenlemeleri yapıyoruz. Prosedürleri oldukça ortadan kaldıracağız. Bunun yanısıra vatandaşlarımızla hükümet arasında anlaşmazlık kalsın da istemiyoruz. Yaşlı bakım aylığı ve engelli bakım aylıklarının kesilmesini ortadan kaldıracak, bu işlerin düzenli yapılacağı bir düzenlemeyi Çalışma Bakanlığı yapıyor. Yakında Meclis'e gelecek."

"Doğuda cazibe merkezleri oluşturacağız; fabrikaları biz yapacağız, özel sektör işletecek, ürünleri biz alacağız."

PKK'nın il ve ilçe merkezlerinde geçen yıldan itibaren uyguladığı şiddet eylemlerine karşı güvenlik güçleri kapsamlı operasyonlar başlatmıştı. Hükümet bu operasyonların tamamlanmasının ardından bölgenin yeniden imarı ve gelişmesi için çeşitli projeler üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Yıldırım teröre mali destek verdiği tespit edilen belediyelere dönük yasal düzenleme yapılacağını da belirterek, "Terörle mücadele bağlamında yapacağımız bir iş de, teröre mali destek veren belediyelerin hesabını görmek. En kısa sürede devletin verdiği kaynakları millet için kullanmayan yerel yöneticilerden hesap soracağız. Bu konuda düzenleme de Meclis'e gelecek" dedi.

"Bu sene biraz kuraklık olmasına rağmen fiyatlarda çiftçimizin aleyhine gelişme olursa Tarım Bakanı gereken önlemi alacak."

Yıldırım tarım mahsülü fiyatları konusunda çiftçilerin rahat olması gerektiğini söyledi.

"Dağıtımı yasaklanan amonyum nitratın yerine konacak gübre için çalışmalar yapılıyor."

Tarım Bakanlığı bu ay içerisinde, bomba yapımında da kullanılabilen nitratlı gübrelerin satışının durdurulduğunu, piyasadaki nitratlı gübrelerin de toplatılmasına karar verildiğini açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×