BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9118 % 0,14
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9118
% 0,14
1,0713
% 0,11
45,35
-0,09
2.319,93
% -0,09
88,39
% -0,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Orlando saldırısı Trump'ın oyunu artırır mı?

ABD'nin Orlando kentinde 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan nefret saldırısı sonrası Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Trump'ın sosyal medyadaki İslam karşıtı çıkışlarının kendisine oy olarak dönüp dönmeyeceği merak konusu

Orlando saldırısı Trump'ın oyunu artırır mı?
THE HILL, MIC 14 06 2016, 09:47

IŞİD bağlantılı Ömer Metin’in ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Orlando kentindeki bir gay kulübüne silahlı saldırı gerçekleştirerek 50 kişiyi öldürmesinin sarsıntıları Başkanlık yarışına da sıçradı.

Cumhuriyetçi ve Demokrat partinin adaylıklarını garantileyen isimleri Donald Trump ve Hillary Clinton Twitter üzerinden atışırken, Trump, Orlando saldırısı sonrası Başkan Barack Obama’nın görevinden istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Trump, saldırıyı “Bir terör eylemi, bir nefret eylemi” olarak değerlendiren Obama hakkında “Obama saygısızca ‘Radikal İslam’ demekten kaçınmıştır. Sadece bu sebepten bile istifa etmelidir” dedi.

Donald Trump’ın saldırıdan kısa bir süre sonra attığı tweet ise sosyal medyada çok tepki aldı:

“Radikal İslam terörizmi hakkında haklı olduğum için tebrikleri kabul edebilirim. Ancak tebrik istemiyorum, uyanıklı ve güçlü bir duruş istiyorum. Akıllı olmamız lazım” 

Twitter’dan yaptığı açıklamada göç konusunu da eleştiren Cumhuriyetçi Parti Adayı, “Her yıl Orta Doğu’dan 100 binden fazla göçmen alıyoruz. 11 Eylül olaylarından bu yana ABD’de yüzlerce göçmenin ve onların çocuklarının terörle bağlantısı çıktı”  dedi.

Trump’ın İslam karşıtı çıkışları aşağıdaki sözleriyle devam etti:

“Eğer bir an önce güçlü ve akıllıca davranmazsak, artık bir ülkemiz olmayacak. Çünkü liderlerimiz çok zayıf. Bunun olacağını söylemiştim ve daha da kötüye gideceğini söylüyorum. Hayatları kurtarmaya ve sonraki terörist saldırıyı engellemeye çalışıyorum. ‘Politik olarak doğru’ kavramını kaldıracak durumda değiliz artık”

Emlak kralı Trump’ın en yakın rakibi Hillary Clinton ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bütün bir dini şeytanlaştırıp, ona karşı savaş açamayız. Nefret, nefretin cevabı olamaz. Kışkırtıcı anti-Müslüman retorik, özgürlüğü seven ve terörden nefret eden Müslümanların büyük bir çoğunluğunu incitiyor. Bu yanlış ve tehlikeli” ifadelerini kullandı. 

"TRUMP, TERÖRLE DAHA İYİ MÜCADELE EDEBİLİR"

Uzmanlar, Başkanlık seçimlerine yaklaşık dört ay kala böyle bir saldırının yaşanması, söylemleriyle nefreti daha da alevleyen Trump’ın yararına olabileceği ya da çok fazla etkisinin olamayacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda.

Araştırma şirketi Quinnipiac’ın 10 Mayıs’ta yayınladığı raporuna göre Florida’da yüzde 43 ile 49 arası değişen bir kesim, terörle mücadelede Trump’ın Clinton’dan daha başarılı olacağını söylüyor.

Benzer şekilde Gallup anket şirketinin Mayıs ortasında yayınladığı veriler, ülke genelinde Trump’ın terörle mücadelede başarılı olacağına inananların oranını yüzde 50 olarak gösteriyor.

Mic.com’a konuşan Monmouth Üniversitesi Seçim Enstitüsü Direktörü Patrick Murray, söz konusu Trump olunca Başkanlık yarışının her iki yöne doğru gidebileceğini söyledi:

“Bu tip saldırılar genellikle halın korkusunu ve ‘daha sert’ önlemler alınması talebini artırıyor. Ancak Trump’ın çıkışları, Başkanlık için bu kadar hevesli birinden duymaya alışık olduğumuz söylemler değil”

Maris Üniversitesi Kamuoyu Enstitüsü Direktörü Lee Miringoff ise “Trump’ın terörizmle ilgili yorumları yalnızca kendi kitlesini hedef alıyor. Asıl soru bu kitleyi nasıl genişletebileceği” dedi.

SİLAH HİSSELERİ UÇTU

Başkan Obama’nın Orlando saldırısı sonrası ABD’de silaha ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu bir kez daha dikkat çekmesi ve “bireysel silahlanmayı” eleştirmesi silah hisselerindeki yükselişe engel olamadı.

Halkın kendini korumak için daha fazla silah satın alacağı düşüncesiyle ABD’li yatırımcılar silah şirketleri hisselerine yatırım yaptı.

Ülkenin en büyük iki silah üreticileri Smith & Wesson (S&W) yüzde 11, Sturm Ruger & Co yüzde 10 değerlendi.

Geçen yıl 627 milyon dolarlık satışıyla bir rekora imza atan S&W’nun bu yıl bu geliri de aşması bekleniyor. 1852’de kurulan şirketin son 12 yıldaki hisseleri yüzde 39 arttı.

Yukarı

Business HT×