BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5477 % 0,06
EUR/TRY 34,7284 % 0,12
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5477
% 0,06
34,7284
% 0,12
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.389,89
% 0,46
87,19
% 0,09
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tesco'nun Kipa'yı değerinin çok altında satmasına neden olan sıkıntılar

Kipa'nın yüzde 95,5'i 302,3 milyon lira karşılığında Migros'a satıldı.

Tesco'nun Kipa'yı değerinin çok altında satmasına neden olan sıkıntılar
BUSINESSHT 10 06 2016, 09:05

Türkiye perakende pazarında yüksek rekabet nedeniyle zorlandığını belirten Tesco, Kipa'nın yüzde 95,5'inin Migros'a satışı için 302,3 milyon lira karşılığında anlaşmaya varıldığını duyurdu. 

İngiliz perakende devi tarafından yapılan açıklamada CEO Dave Lewis, Kipa'nın satışının şirketin "yüksek rekabetin olduğu bir piyasada küçük bölgesel bir oyuncu olarak Türkiye'de yaşadığı stratejik zorlukları yansıttığını" belirtti.

Lewis, satışla birlikte Kipa'nın rekabet edebilmesi için sürekli yatırım yapma gerekliliğinin ortadan kalkacağını; bunun da Orta Avrupa'da kârlılığı artırmaya odaklanmalarına ve Güney Doğu Asya'da büyümeye devam etmelerine olanak sağlayacağını söyledi. 

NEDEN UCUZA SATILDI?

Kipa'dan KAP'a yapılan açıklamada ise satış bedeline ve sürecine ilişkin daha detaylı bilgiler yer aldı. Açıklamada, "Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan şirketimiz sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5'ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır" denildi.

Açıklamaya göre, sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlendi. Ancak bu tutarın Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanmasının ardından hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yeninden yapılacak bir fiyat uyarlamasına göre değişebileceği de belirtildi.

Tesco'dan ayrıca yapılan açıklamaya göre de satış işlemi 30 milyon pound, yani 43,4 milyon dolar nakit getiri sağlayacak. Şirketin piyasa değeri ise bugün yaşanan sert düşüşün ardından bile 2,5 milyar lira yani 861 milyon dolar.

YÜKSEK REKABET

Analistlere göre, Kipa'nın tahmin edilen bedellerin çok daha altında bir fiyata satılması da şirketin Türkiye pazarından çıkmayı çok istediğinin bir göstergesi.

TEB Yatırım Analisti Kenan Coşguner, Migros'un Tesco Kipa hisselerini çok uygun bir fiyata aldığını belirterek, "Çok uygun bir fiyata satıldı, buna 'yangın satış fiyatı' da deniliyor. Çünkü Tesco Kipa her sene ciddi zararlar ediyordu. Ana ortak da zor durumdaydı, böyle bir alıcı bulmuşken de satmak istemiştir" dedi.

Tesco'nun Orta ve Doğu Avrupa'daki beş biriminin en küçüğü olan Kipa'nın gelirleri üç yıldır üst üste düşüyordu. Bernstein analistlerinin hesaplamalarına göre, Türkiye'deki faaliyetleri Tesco'nun geçen yıl 20 milyon pound kaybetmesine yol açtı. Satış işleminin tamamlanmasıyla perakende devinin 110 milyon poundluk borç yükünün azalması beklenirken, BNP Paribas gelirlerin yaklaşık yüzde 3 artmasını bekliyor.

Bloomberg Intelligence analisti Charles Allen, "Türkiye rekabetçi bir piyasa ve piyasa lideri BİM çok etkili bir ucuz market zinciri. Tesco Kipa'nın o boyutlara ulaşacak fonu yoktu" dedi.

Anlaşma haberlerinin ardından Tesco Kipa hisseleri yüzde 20 düşerek 2005'ten bu yana en sert düşüşünü kaydederken, Migros hisseleri yüzde 4,2 yükseldi.

 

Migros'tan KAP'a yapılan açıklamada da anlaşma teyit edilirken, hisse devir bedeli pazarlık usulüyle belirlendiği bildirildi.

Migros, satın alma işleminin mevcut kredi sözleşmesindeki mevcut kredi limitleri içerisinde finanse edildiğini de belirtti.

Migros'tan yapılan basın açıklamasına göre Tesco'nun Türkiye'de 21 ilde bulunan 26 AVM ve 168 mağazası Migros bünyesine katılıyor. Böylece Migros, bugüne kadar süpermarket alanındaki yatırımlarını AVM'ye de taşıyor ve Türkiye'de en büyük Alışveriş Merkezi yatırımcılarından birisi haline geliyor. 

Tesco satışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Migros Genel Müdürü Özgür Tort, "Migros organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendisi büyümüyor, perakendede büyüme iklimini de canlandırıyor. Anadolu Grubu ve BC Partners ortaklığının uzun dönemli stratejik bakışı ile emin adımlarla yol alıyoruz. Bu anlaşmayla bünyemize 26 AVM de katılacak ve böylece perakendedeki uzmanlığımızı AVM segmenti ile güçlendirmiş olacağız" dedi. 

TESCO, LOKANTA ZİNCİRİNİ DE SATTI

İngiliz perakende devi Tesco, Giraffe restoran zincini Harry Ramsden's restoranlarının sahibine açıklanmayan bir fiyata sattı. Satış, İngiltere'deki Tesco mağazaları içinde bulunan 54 ve dışardaki üç bağımsız restoranı kapsıyor.

Yukarı

Business HT×