BIST 100 9.679,80 % -1,37
USD/TRY 32,4344 % 0,01
EUR/TRY 34,4516 % -0,04
Piyasalar
9.679,80
% -1,37
32,4420
% 0,04
34,4571
% -0,03
1,0611
% -0,12
44,62
0,00
2.385,89
% 0,11
90,62
% 0,58
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Anayasa en erken sonbahara

Meclis’in 30 Temmuz’a kadar çalışması planlanıyor. Mevcut durumda, başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığını içeren Anayasa değişikliği en erken sonbaharda Meclis’e gelecek

Anayasa en erken sonbahara
SALİHA ÇOLAK / VOLKAN YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK 10 06 2016, 07:25

AK Parti Grubu, Meclis’in tatile girmeden önce yapacağı işlerle ilgili gündemi netleştiriyor. Buna göre, Meclis 1 Temmuz’da tatile girmeyecek. Temmuz sonuna kadar Maarif Vakfı’nın kurulması, askere terörle mücadelede zırh getiren tasarı ile 30 yıldan fazla çalışıp emekli olanlara geçmişe dönük olarak ilave emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin tasarının yasalaşması planlanıyor. Gündemde partili cumhurbaşkanlığı ise bulunmuyor.

AK Parti Grubu’nun tatil planına göre, Meclis’te öncelikle Maarif Vakfı’nın kurulmasına ilişkin tasarı görüşülecek. Bu tasarının önümüzdeki hafta yasalaştırılması planlanıyor. Daha sonra temmuz başına kadar iki tasarı gündeme alınacak. Bunlardan ilki, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine hazırlanan, 30 yıldan fazla çalışıp emekli olan memura ilave emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin tasarı.

Bayrama kadar gündemde olan diğer düzenleme de askerlerle ilgili yasa tasarısı. Bu tasarının önce Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesi gerekiyor. Bugün komisyonda görüşülmesi beklenen tasarı ile askerin terörle mücadelede yasal zırha kavuşturulması amaçlanıyor. Olağanüstü hal düzeninin yeniden getirildiği ve askere olağanüstü hal yetkileri tanındığı gerekçesiyle eleştirilen tasarı ile askere geçmişte yürüttükleri operasyonlar için de koruma sağlanıyor.

TATİL ÖNCESİ TORBA

Temmuz ayı boyunca da henüz Meclis’e sunulmayan yeni bir torba tasarının görüşülmesi planlanıyor. Bu torba tasarıda taşeron ve Genel Sağlık Sigortası primlerine ilişkin bazı düzenlemelerin bulunması bekleniyor. Tatil öncesinde genellikle torba tasarılarla yaz boyu ihtiyaç duyulacak düzenlemeleri de yapan hükümet, böylece bu yıl da Meclis’i torba tasarısı mesaisi ile kapatmış olacak. Tatil planına göre şimdilik planda partili cumhurbaşkanlığı ya da başkanlık sistemi gibi bir Anayasa değişikliği görünmüyor. AK Parti Grubu yetkilileri, Anayasa değişikliği çalışmasına ilişkin hazırlığın partide yürütüldüğünü, bu çalışmanın devam ettiğini ancak ne zaman geleceği konusunda bir belirginlik bulunmadığını ifade ediyor. Net olan ise tatile kadar planlanan mesaide böyle bir teklifin şimdilik dikkate alınmadığı. Bu durumda partili cumhurbaşkanlığının en erken sonbaharda Meclis’e gelebileceği belirtiliyor.

YILDIRIM: TATİLDE VATANDAŞA ANLATIN

Meclis takvimi ve Anayasa çalışmaları, AK Parti’nin önceki gün toplanan merkez yürütme kurulunda (MYK) masaya yatırıldı. MYK toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, Meclis tatile girdikten sonra tüm parti teşkilatının alanda olmasını ve AK Parti’nin hayata geçirmek istediği yeni Anayasa ve başkanlık sistemi konusunda halkı bilgilendirmesini istedi. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da gündeme getirdiği içtüzük değişikliği konusu da konuşuldu. Bu konuda çalışma yapma kararı alan parti, 1 Ekim’den itibaren içtüzüğü Meclis gündemine getirecek.

Yukarı

Business HT×