BIST 100 8.976,31 % 1,93
USD/TRY 32,3312 % 0,12
EUR/TRY 35,0668 % -0,01
Piyasalar
8.967,74
% 1,83
32,3311
% 0,12
35,0711
% 0,00
1,0787
% -0,38
47,54
-0,39
2.206,17
% 0,52
86,84
% 0,87
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Para politikası belirsizliği faizleri nasıl etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, para politikasına ilişkin belirsizliğin düşük olduğu dönemlerde, pozitif para politikası sürprizi enflasyon beklentileri aracılığıyla uzun vadeli faizleri etkiliyor

Para politikası belirsizliği faizleri nasıl etkiliyor?
BUSINESSHT 06 06 2016, 14:43

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, para politikasına ilişkin belirsizliğin düşük olduğu dönemlerde, pozitif para politikası sürprizi enflasyon beklentileri aracılığıyla uzun vadeli faizleri etkiliyor.

TCMB bünyesinde Mustafa Bulut ve Hatice Gökçe Karasoy tarafından hazırlanan "Para Politikası Belirsizliği Altında Aktarım Mekanizması: Türkiye Örneği" adlı makalede para politikasına ilişkin belirsizliğin arttığı ya da azaldığı dönemlerde politika kararlarının finansal piyasalara nasıl yansıdığı inceleniyor.

Çalışmada belirsizliğin artıp azalması, TCMB Beklenti Anketi katılımcılarının beklenti uyuşmazlığı ile ölçülüyor.

Buna göre, elde edilen bulgular para politikasının aktarım mekanizmasının politikaya ilişkin belirsizlik ile yakından ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Notta verilen en çarpıcı örneklerden biri, sürpriz bir politika faizi artışının düşük belirsizlik ortamında TL’nin ABD doları karşısında değer kazanmasını sağlarken, yüksek belirsizlik ortamında değer kaybetmesine sebep olduğu.

Ayrıca temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faizinde sürpriz bir artış, tüm belirsizlik düzeyleri için getiri eğrisini yataylaştırıyor.

Notta, "Öte yandan getiri eğrisindeki yataylaşma düşük belirsizlik ortamında daha belirgin olmakta ve uzun vadeli faizler pozitif para politikası sürprizine yaygın kanının aksine düşüş yönünde tepki vermektedir" deniliyor.

Sonuç olarak, para politikasına ilişkin belirsizliğin düşük olduğu dönemlerde, pozitif para politikası sürprizinin enflasyon beklentileri aracılığıyla uzun vadeli faizleri etkilediği düşünülüyor.

Böylece Fed'in son dönemde yüksek düzeyde politika belirsizliği yaratan geleneksel olmayan para politikasını normalleştirme sürecine girmesi ve buna bağlı olarak Türkiye Merkez Bankası'nın da sadeleşmeye başlaması para politikasını daha etkin hale getirebilir.

Çalışmada analizlerin Mayıs 2010 sonrası politika faizi ve sürprizleri ile yapılmasının ise bir eksiklik olduğuna ve önümüzdeki dönemde daha geniş bir dönem için tekrarlanması gerektiğine dikkat çekiliyor.

 

 

Yukarı

Business HT×