BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6551 % 0,39
EUR/TRY 34,8139 % 0,37
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6467
% 0,36
34,8012
% 0,33
1,0626
% -0,16
45,49
0,00
2.387,96
% 0,37
89,72
% 3,00
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'ye vize serbestisini destekleyen AP yöneticisi

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok'tan Türkiye'ye vize serbestisini destekleyen açıklamalar geldi

Türkiye'ye vize serbestisini destekleyen AP yöneticisi
AA 27 05 2016, 06:51

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusunun, sığınmacı anlaşması ile konuşulmaya başlanmadığını ve çok uzun süredir masada olduğunu belirterek," "Kolombiya ile anlaşma yapıldı ve sonuçlandı. AB, Birleşik Arap Emirlikleri'ne vize uygulamıyor ve burada Türkiye'den daha üstün nitelikli bir demokrasi olduğunu düşünmüyorum." dedi.

İsviçre'nin Lozan kentinde Jean Monnet Vakfı Başkanı Pat Cox'un moderatörlüğünde Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal ve Brok'un katılımıyla "Türkiye ve Avrupa Birliği" başlıklı 14. Avrupa Diyaloğu Toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Brok, AB ve Türkiye'nin ortak çıkarları olduğunu ve Türkiye'nin Batı'nın bir parçası olmasından memnuniyet duyacağını belirterek, "Türkiye, Avrupa için soğuk savaş döneminde olduğundan çok daha önemli." dedi.

AB'nin Türkiye ile olan ilişkisinin birçok ülke ile olan ilişkisinden çok daha yakın olduğunu ifade eden Brok, Türkiye'deki yabancı yatırımların üçte ikisinin AB'den olduğunu söyledi.

"SURİYE'DEKİ KRİZ TÜRKİYE OLMADAN ÇÖZÜLEMEZ"

Küresel sorunların özellikle de Suriye'deki krizin Türkiye olmadan çözülemeyeceğine dikkati çeken Brok, Türkiye, Irak, Lübnan gibi ülkelerin sığınmacılar konusunda AB'den çok daha ağır bir yük üstlendiğini söyledi. Brok, AB'yi ise sığınmacı krizinde üzerine düşeni yapmamakla eleştirdi.

AB ülkelerinin BM Dünya Gıda Programı'na desteğini azaltmasıyla sığınmacıların günde 800 kalori ile beslenmek zorunda kaldığını ve bunun sonucu olarak Avrupa'ya ulaşmak istediğini anlatan Brok, "Bu Türkiye'nin değil bizim hatamızın sonucu." şeklinde konuştu.

Türkiye'ye verilecek 6 milyar doların sığınmacıların eğitim ve sağlığı için harcanacağını söyleyen Brok, "Türkiye'ye verilecek 6 milyar avro, sığınmacıların entegrasyonu için harcanacak. 15 milyar avrodan tasarruf ediyoruz." ifadesini kullandı.

Türk vatandaşlarına vize serbestisi konusunu da değinen Brok, şunları söyledi:

"Vize serbestisi konusu sığınmacı anlaşması ile konuşulmaya başlanmadı, çok uzun süredir masada. Kolombiya ile anlaşma yapıldı ve sonuçlandı. AB, Birleşik Arap Emirlikleri'ne vize uygulamıyor ve burada Türkiye'den daha üstün nitelikli bir demokrasi olduğunu düşünmüyorum."

Soysal ise Türkiye'nin tarihsel çerçevede, coğrafi konumuyla ve gerçekleştirdiği atılımlarla AB'nin bütünleşmesi projesinin gerçekleşmesi için Türkiye ve Avrupa'nın birlikteliğinin önemine dikkati çekti.

Soysal, Türkiye'nin sığınmacı krizinde insan odaklı projelerine de değindi.

Yukarı

Business HT×