BIST 100 9.067,27 % -0,14
USD/TRY 32,3760 % 0,10
EUR/TRY 34,9838 % -0,10
Piyasalar
9.070,55
% -0,10
32,3758
% 0,10
34,9838
% -0,10
1,0779
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Reuters: Yeni başbakanın Cuma açıklanması bekleniyor

AKP'de yeni genel başkan için bugün ve yarın örgüt düzeyinde temayül yoklaması yapılacağı ve adayın Cuma açıklanmasının beklendiği belirtiliyor

Reuters: Yeni başbakanın Cuma açıklanması bekleniyor
16 05 2016, 16:05

Reuters'a konuşan AKP'li üst düzey bir yetkili Pazar günü olağanüstü kongreye gidecek olan AKP'de, parti teşkilatları ve milletvekillerinin yeni genel başkan adayı tercihleri için bugün ve yarın temayül yoklaması yapılacağını söyledi ve yeni genel başkan adayının isminin Cuma günü bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulmasının planlandığını belirtti.

AKP'nin en büyük karar organı MKYK'nın bu ayın başında yaptığı toplantıda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partideki atama/görevden alma yetkilerinin üyeler tarafından toplanan imzayla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerden oluşan MKYK'ya devredilmesi, Davutoğlu ile Erdoğan arasındaki ayrılığı ortaya çıkaran bir adım olarak değerlendirilmişti.

Bu gelişme sonrası 5 Mayıs'ta Erdoğan'la biraraya gelen Davutoğlu, AKP'nin 22 Mayıs Pazar günü olağanüstü kongreye gideceğini ve kendisinin aday olmayacağını açıklamıştı.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu üst düzey AKP'li bir yetkili, "Bugün il, ilçe ve belediye başkanlarımız, kadın ve gençlik kolları örgütlerimize dönük temayül yoklaması yapacağız. Yarın da milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimiz partinin başında görmek istedikleri kişiyle ilgili oy kullanacaklar" diye konuştu.

AKP'de Davutoğlu sonrası genel başkanlık için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'la, Enerji Bakanı ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın isimleri geçiyor.

Reuters'ta 7 Mayıs tarihinde AKP'li üst düzey yetkililere dayandırılarak yapılan haberde, Erdoğan'ın genel başkan adaylığı konusunda Yıldırım ismini ön plana çıkardığı belirtilmişti.

Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı için 2014'te Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmasının ardından partide yapılan temayül yoklamalarında Yıldırım ilk sırada yer almıştı. Ancak Erdoğan yaptığı değerlendirme sonrasında Davutoğlu'nun genel başkan adayı olmasına karar vermişti.

Kongreye kadarki süreçte toplam 813 partilinin genel başkan adayı konusundaki eğilimini öğreneceklerini belirten yetkili, "Ancak çıkan neticenin nihai sonuç olarak algılanmaması gerekir. Son kararı parti yönetimi verecek. Tabi Cumhurbaşkanı'nın görüşleri de dikkate alınacaktır" dedi.

AKP'nin genel başkan adayı olarak belirlenecek ismin Perşembe günü ortaya çıkmasının kuvvetle muhtemel olduğunu da vurgulayan yetkili, "Bunu Cuma günü bir basın toplantısıyla duyurmayı planlıyoruz. Kesin olmamakla birlikte Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in adayımızı açıklaması sözkonusu" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×