BIST 100 9.455,55 % -0,72
USD/TRY 32,5956 % 0,20
EUR/TRY 34,8046 % 0,34
Piyasalar
9.457,27
% -0,71
32,5956
% 0,20
34,8042
% 0,34
1,0651
% 0,08
45,49
0,00
2.381,89
% 0,12
86,70
% -0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Reza Zarrab duruşmada sadece tek bir şey söylemiş

ABD'de görülen Reza Zarrab davasının tutanaklarına ulaşıldı. Tutanaklara göre sanık Zarrab duruşma sırasında sadece tek kelime konuştu

Reza Zarrab duruşmada sadece tek bir şey söylemiş
09 05 2016, 13:26

New York’ta Savcı Preet Bharara’nın hakkında hazırladığı iddianamede dört ayrı suçlamadan yargılanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab'ın davasında savcıların mahkemeye yeni deliller sunmak için çalışmalarını yoğunlaştırdığı öğrenildi.

Amerika’nın Sesi’nin soruşturmayı yürüten savcılık kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre, yeni delilleri mahkemeye sunmak için sayıları yüzbinlerle ifade edilen belgeler, yazışmalar ve telefon kayıtları inceleniyor.

MAHKEME TUTANAKLARI

Amerika’nın Sesi, New York’ta hakkında açılan soruşturma nedeniyle geçtiğimiz hafta hakim karşısına çıkan Reza Zarrab’ın katıldığı ve suçlamaları kabul etmediği duruşmanın tutaklarına ulaştı. Mahkeme tutanaklarında değişiklik veya redaksiyon amacıyla henüz itiraz süresi dolmadığı için duruşma tutanakları adli sistemde yayınlanmadı. Ancak bu tutanaklarda, Amerikan devleti adına iddia makamının yeni deliller bulmak için çok sayıda belgeyi araştırdığı, mahkemeden en az 30 gün ek süre istediği ve sayıları yüzbinlerle ifade edilen belgelerin incelendiği belirtiliyor.

Tutanaklarda; duruşmayı dinleyiciler sırasında izleyen, ancak hiç konuşmayan New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara’nın da dinleyici değil, davayı açan federal savcı olarak geçtiği yazıyor.

Mahkeme yargıcı Richard Berman’ın karşısına Reza Zarrab’ın yanı sıra Amerikan devletini temsilen Savcı Preet Bharara, savcı yardımcısı Sid Kamaraju, Sarraf’ ın avukatları Benjamin Brafman, Mare Anglefilo, Joshua Krishner, Sarraf soruşturmasını yapan ekipte yer alan iki FBI ajanı ve Türkçe simultane çeviri yapan bir tercüman yer aldı.

TEK KELİME SÖYLEDİ

Reza Zarrab'ın duruşma boyunca resmi kayıtlara geçen tek sözü İngilizce olarak söylediği ‘I understand‘ (Anladım) kelimesi oldu. Hakim Berman ve Reza Zarrab arasında geçen bu diyalog tutanaklara ise şöyle yansıdı;

Hakim Richard Berman: “Başlangıçta bilmenizi istediğim bir şey var Sayın Brafman ve sanırım biliyorsunuz. Türkçe bir çevirmen ayarladım.”

Avukat Benjamin Brafman: “Evet efendim. Günaydın. Bu duruşmada olmak her zaman için bir onur. Çevirmen ayarladığınız için teşekkürler. Sabah müvekkilimle İngilizce konuştuk. Onun tercihi mahkeme sürecinde tercüman kullanılması. Bize bunu sağladığınız için teşekkürler. Sabah müvekkilimle konuşma fırsatımız oldu ve duruşma için hazırız.”

Hakim Richard Berman: “Duruşmada sonradan değil, anında tercüme yapılacak”

Avukat Benjamin Brafman: “Evet”

Hakim Richard Berman: Reza Zarrab'a dönerek; “Bay Sarraf, bu duruşmayı çevirmen yardımıyla izleyeceksiniz”

Sanık Reza Zarrab: “I understand (Anladım)”

Yukarı

Business HT×