BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Tarihteki en ilginç "ilkler"

Tarihte bazı ilkler insanlık tarihini değiştirirken, bazıları bir "ilk" olacaklarını tahmin bile edemeyebilirler. Fransa'da saklanan bir kilim üzerindeki ilk kebap resminden, tarihte hiç kadın lideri olmayan ABD'ye ilk kez başkanlık eden bir kadına kadar...

Tarihteki en ilginç "ilkler"
BUSINESSHT 02 05 2016, 12:17

1.TARİHTEKİ İLK KEBAP RESMİ

Türk mutfağının dünya çapındaki imzası hâline gelmiş kebap, bugüne kadar edebiyata da müziğe de resme de konu oldu. Ancak kebap, ilk kez Türk değil Avrupa sanatında resmedildi. 1066 yılındaki Hastings Muharebesi sonucu Normanlar tarafından ele geçirilen İngiltere’nin tarihini Norman bakış açısıyla anlatan 70 metre uzunluğundaki işleme kilim üzerinde şiş kebap motifine rastlanıyor. Motifi 1990'da keşfeden Oxford Symposium on Food and Cookery uzmanları o çağlarda Hastings'te hiçbir kebap dükkânının olmadığına dikkat çekiyor.

2. YERYÜZÜNDEKİ İLK TAPINAK 

1995 yılından bu yana yapılan kazılarla insanlık tarihi hakkında bildiklerimizi yeniden düşünmemizi sağlayacak Göbeklitepe, Şanlıurfa'da yer alıyor. 12 bin yıllık tarihi olduğu tahmin edilen Göbeklitepe, İngiltere'de yer alan bilinen en eski anıt Stonehedge'den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha eski. "Dünyanın en eski tapınağı", 15 Nisan 2011'de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.

3. İLK PORTRE FOTOĞRAFI

Selfie'lerin atası da sayılabilecek bilinen ilk portre fotoğrafı, 1939’da Alman kimyacı Robert Cornelius tarafından çekildi. Kendi fotoğrafını çeken Cornelius, 1841 ve 1843 yılları arasında ABD'deki en eski iki fotoğraf stüdyosundan birini işletti. 

4. İNTERNETE YÜKLENEN İLK KİŞİSEL FOTOĞRAF

Üst komşunun yaptığı kekten, ilkokul arkadaşınızın ikinci bebeğine kadar milyarlarca insanın en özel anlarına işaret parmağımızla ulaştığımız çağdayız.Peki bu görsel istilasının başlatan fotoğraf hangisiydi?
Temeli 1980'lere dayanan internete ilk kişisel fotoğraf yüklendiğinde tarih 1992'ydi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) çalışan yazılımcı Silvano de Gennaro, o dönem CERN'de çalışanları bir araya getirmek için bir müzik festivali başlatmıştı. Gennaro, bu festivallerden birinde Merkez'de görev yapan dört fizik uzmanı kadının fotoğrafını çekmişti. CERN'in web sitesinin kurucusu Tim Berners-Lee, Gennaro'dan bu fotoğrafı siteye yüklemesini istedi. Gennaro da fotoğrafı, photoshopun ilk versiyonuyla bir albüm kapağına dönüştürerek "Les Horribles Cernettes" (Korkunç CERN kızları) başlığıyla sitede paylaştı.

5. ABD'NİN İLK KADIN BAŞKANI

Kasım'daki Başkanlık seçimleri öncesi ABD'nin ilk kadın başkanı olmaya aday isim Hillary Clinton olsa da tarihte Beyaz Saray yönetimini kısa bir süreliğine başka bir kadın almıştı. Ülkeyi 1913-1921 yılları arasında yöneten 28'nci Başkan Woodrow Wilson, 1919 yılında felç geçirdi. Yerine Başkan Yardımcısı Thomas Marshall'ın geçmesi bekleniyordu. Ancak kontrolü Wilson'ın eşi Edith Wilson aldı ve ülke yönetiminde en hayati kararlar da dâhil Woodrow'un görev süresinin sonuna kadar kabinesiyle beraber çalıştı.

6. YOUTUBE'DA PAYLAŞILAN İLK VİDEO 

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesine gönderilen ilk video YouTube'un eş kurucularından Jawed Karim'in yer aldığı bir video idi. Bir hayvanat bahçesi önünde geçen 23 Nisan 2005 yılında YouTube'a yüklenen video, 19 saniye sürüyor.

7. DÜNYADAKİ İLK ROMAN

Beklenenin aksine dünyadaki ilk roman, bir kadın tarafından yazıldı. Japon yazar Murasaki Shikibu, tarafından kaleme alınan Genji'nin Hikâyesi'nde (The Tale of Genji), Japon sarayı ahalisinden, yakışıklı, duyarlı, iyi bir dost ve sevgili olan Genji'nin öyküsü anlatılırken, dönemin Japonya'sı da harikulade bir şekilde resmediliyor. Romanın büyük bir kısmı Genji'nin aşklarına ayrılıyor. Genji'nin hayatına giren her bir kadın detaylı bir şekilde anlatılıyor.

8. UZAYDA YENİLEN İLK YEMEK

ABD'li astronot Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan olarak bin yıl sonra bile hatırlanacak. Armstrong, beraber yola çıktığı aya ayak basan ikinci insan Buzz Aldrin'le başka bir ilke daha imza atarak ayda ilk yemek yiyen insanlar oldular. Armstrong ve Aldrin tercihlerini domuz pastırmasından yana kullandı.

9. İNGİLİZCE YAZILAN İLK ŞARKI 

Tarihte İngilizce dilinde yazılan ilk şarkının adı “Sumer Is Icumen In". Ancak şarkıyı dinlemeye başladığınızda İngilizce biliyor olsanız bile büyük bir kısmı anlaşılmayabilir. Çünkü bugün Spotify'da bile bulabileceğiniz şarkı 13'ncü yüzyıl İngilizcesi ile yazılmış.

10. KADINLARA SİGARA YASAĞINI KALDIRAN KADIN

22 Ocak 1908'de ABD'nin New York kentinde yaşayan Katie Mulcahey (*), sigara içmekten tutuklandı. Katie'nin suçu yalnızca kadınlara kamusal alanda sigara içmeyi yasaklayan Sulliavan Yasası'nı çiğnemekti. Çünkü Hıristiyan öğretiye dayanan yasa, kadınların sigara içmesini ahlaksızlıkla itham ediyordu. Mulcahey'in "en az erkekler kadar sigara içmeye hakkımız var" diyerek kendini savunduğu mahkemeden iki hafta sonra Sullivan Yasası New York valisi tarafından veto edildi. [(*) Fotoğraf temsilidir]

Yukarı

Business HT×