BIST 100 9.076,03 % -0,04
USD/TRY 32,3789 % 0,11
EUR/TRY 34,9815 % -0,10
Piyasalar
9.076,03
% -0,04
32,3789
% 0,11
34,9815
% -0,10
1,0779
% -0,09
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ABD'den Rusya'ya "yaptırım" mesajı

ABD'nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daniel Baer, Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Ukrayna'nın doğusundaki tecavüz ve Kırım'daki işgal bitene kadar devam edeceğini söyledi

ABD'den Rusya'ya "yaptırım" mesajı
AA 28 04 2016, 22:59

ABD'nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi Daniel Baer, Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Ukrayna'nın doğusundaki tecavüz ve Kırım'daki işgal bitene kadar devam edeceğini söyledi.

Baer, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konsey Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın doğusunda ateşkes ihlallerinin arttığını ve gözlemcilerin, sivil kayıplarının 20'nin üzerinde olduğunu bildirdiğini aktardı.

Şiddetli çatışmaların artan maliyetinin çözüm yönündeki çabaları haklı çıkardığını vurgulayan Baer, Rusya ve ayrılıkçıların, Uluslararası Kızılhaç yetkililerinin çatışma bölgelerindeki insanlara yardım etmesine izin vermesini istedi.

Rusya ve ayrılıkçıların sürekli ateşkesi ihlal ettiğini ve bunun Minsk Anlaşması'nın uygulanmasını tehlikeye soktuğunu belirten Baer, "Rusya ve ayrılıkçıları, ateşkese saygı duymaları ve ateşkesin restore edilmesi için ciddi çabalar almaya davet ediyorum" ifadesini kullandı.

Baer, Moskova'nın silahlı provokasyonları ve topçu ateşlerini durdurmak için yeterli siyasi irade göstermesi durumunda Ukrayna halkının barış içinde yaşayabileceğini kaydetti.

-"Rus-ayrılıkçı güçler sorumlu"

Gözlemcilerin, geçen hafta binin üzerinde havan patlaması kaydettiğini aktaran Baer, birleşik Rus-ayrılıkçı güçlerin sistematik olarak ateşkesi ve geri çekilme düzenlemelerini ihlal ettiğini ifade etti.

Açılan ateş sonucu AGİT gözlemcilerin devriyelerinin askıya alındığını, bölgelere girişlerinin engellendiğini ve saldırıya uğradıklarını anlatan Baer, "Gözlemcilere yönelik olayların yüzde 90'dan fazlasından birleşik Rus-ayrılıkçı güçler sorumludur" değerlendirmesinde bulundu.

Baer, Donetsk ve Luhansk'ta özgür ve adil yerel seçimler yapılabilmesi için silahların depoya kaldırılması gerektiğini vurguladı.

-"Yaptırımlar işgal bitene kadar devam edecek"

Rusya'nın işgal ettiği Kırım'da sistematik baskı ve sansür uyguladığını vurgulayan Baer, filli Rusya otoritesinin 26 Nisan'da Kırım Tatar Meclisi'nin faaliyetlerini yasakladığını hatırlattı.

Rusya'nın komşularına karşı saldırgan eylemlerinin uluslararası ve AGİT yükümlülüklerinin açık ihlali olduğunu kaydeden Baer, "Rusya Federasyonu'na, Kırım'daki işgali nedeniyle uygulanan yaptırımların işgal bitene kadar devam edeceğini hatırlatırım ve Ukrayna'nın doğusundaki tecavüz nedeniyle uygulanan yaptırımlar, Rusya, Minsk yükümlülüklerini tamamen uygulayana kadar devam edecek" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×