BIST 100 9.465,89 % -0,62
USD/TRY 32,6006 % 0,22
EUR/TRY 34,7944 % 0,31
Piyasalar
9.464,59
% -0,63
32,6013
% 0,22
34,7950
% 0,31
1,0646
% 0,03
45,49
0,00
2.375,04
% -0,17
86,31
% -0,92
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: İthal kömüre karşıyım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu

Erdoğan: İthal kömüre karşıyım
HABERTÜRK 24 04 2016, 15:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali'nin açılış törenine katıldı.

Erdoğan'ın önemli açıklamaları şöyle;

* 1,1 milyar dolarlık yatırım. 1,5 milyon konutun tüketimini karşılayacak enerji üretilecek. İnşaat sırasında çalışan sayısı 4 bin 500 ve işletme sırasında bin kişiye istihdam yaratacak.

* Türkiye'nin en yüksek Avrupa'nın 4. büyük soğutma kulesi sayesinde emisyon değerlerinin uluslararası standartları altına düştüğü belirtmeliyim.

* Sabancı grubu başta olmak üzere, ilgili kamu kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu santralle EnerjiSA'nın Tufanbeyli'ye kazandırdığı yeşil alanları ve yaptığı, yapacağı gerekli desteği verecekler. Ve Tufanbeyli çok daha farklı bir konuma ulaşacak.

* Enerji Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu alanların başında geliyor. Enerji konusunda 2013'te 11.5 milyar dolarken bu rakam 55 milyar dolara yükseldi.

* Enerji ithalatımızı 38 milyar dolarda tutabildik. Geçtiğimiz yıl 63 milyar dolar olan dış ticaret açığımızın yarısından fazlası enerjidir.

* Milletimizin refah düzeyinin, şehirleşmenin artması enerji talebini artırıyor. Enerji talep artışının en fazla olduğu ülke Türkiye'dir. Enerji talebimiz katlanarak sürecektir. 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar.

* Doğal kaynakları ve kendi kaynaklarımızı daha çok kullanarak dışa bağımlılığı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Cari açığı arttırdığı için karşıyım. İthalde 5 kullanacağına, bunda 10 kullanırsın.

* Bu arada özellikle 13 yılda bu alanda birçok adım atıldı. Hem kamu kaynaklarını hem de özel sektörü adeta seferber ettik. Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak rüzgarla karşılamak mümkün değil. Kömürü en iyi şekilde değerlendirmek mecburiyetindeyiz.

* Dünyada kömür yüzde 29'luk oranla en çok kullanılan enerji kaynağı olarak petrol ve doğalgazın önündedir. Yeterli petrol ve doğalgazımız olmayabilir ancak zengin sayılabilecek kömürümüz var. Dünyada da enerji talebini karşılaması bakımından kömürün uzun yıllar liderliği elden bırakmayacağı gözüküyor.

* Bizdeki bazı çevrecilerin kömür, hidroelektrik ve nükleer santral eylemlerine kulak asmamak gerekiyor. Bunların dikili ağacı yoktur. Köprü yaparsın karşı çıkarlar, ağaç dikersin karşı çıkarlar.

* Sadece Avrupa ülkelerinde Polonya yüzde 84, Almanya yüzde 45, Danimarka yüzde 34 oranında elektrik üretimini kömürle gerçekleştiriyor.

* Çin'de bu durum yüzde 75 ve Hindistan'da yüzde 73. Ülkemizde bu rakam yüzde 28,5. Üstelik yüzde 13,5'u yerli kömür.

* 135 nükleer santral Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteriyor. Dünyada bu rakam 444. Türkiye 2 tane nükleer santral teşebbüsünde bulundu diye kıyamet kopuyor.

* Açılışını yaptığımız bu santral yılda 5,5 ton kömür kullanacak. Yerli kömüre dayalı elektrik üretimini ne kadar artırırsak doğalgazla elektrik üretimi azalacaktır.

* Kömürün artık kirli, çevreye zarar veren enerji olduğu iddiası yıkılmıştır. Çevre dostu santrallerin olduğu projeleri takip ediyor destekliyorum.

* 2023 hedefleri doğrultusunda atılmış her adım çok önemlidir. Türkiye'yi bu hedefinden uzaklaştırma amacı var. Birilerinin işine gelmediğini çok iyi görüyoruz.

* Türkiye'de bugün terörle karşı karşıyaysak en önemli sebebi ilk 10 yürüme sürecimizdir. Terör belasıyla bu amaçtan uzaklaştırma gayreti içindeler.

* İhracatını 500 milyon, dış ticaretini 1 trilyona çıkaran Türkiye birilerini rahatsız ediyor. Kendi rezervlerini kullanarak enerji konusunda kaynak çeşitlendirmesini başarmış Türkiye birilerinin işine gelmiyor.

* Avrupa'da nüfus yaşlanırken, Türkiye'nin genç nüfus olarak parlaması bazı çevreleri rahatsız ediyor. Ben bunlara rahmetli Cengiz Aytmatov'dan aldığım kudretle mankut diyorum. Milletimiz kendi hedefleriyle önüne çıkan tüm engelleri aşarak devam ediyor.

* Bakanlıklarımız bir yandan mevcut projeleri tamamlamak yenilerini çalıştırmak için harıl harıl çalışıyor. Ekonomi verileri tüm öldük bittik yaygaralarına rağmen büyümeye gelişmeye ilerlemeye işaret ediyor.

* Açıklanan rakamlar, hayata geçirilen projeler, bunlara büyük bir hayal kırıklığı getiriyor. Antalya'da hem toplu açılışını yaptık hem de EXPO 2016 Sergisi'nin açılışını yaptık. Serginin maliyeti 1,8 milyar. Bunu yaparken önemli bir mesaj vermek istedik. Bir botanik fuarı başarıyla açılış gerçekleştirildi.

* Birçok açılışı sayın Başbakanımızla açılışını yaptık. Perşembe günü İstanbul İzmit otoyolu törenlerine iştirak ettik. Gerçi o gün açılış törenini izlediniz ama yine söylüyorum. Osman Gazi Köprüsü ile evet Asya'yı Avrupa'ya yeniden bağlıyoruz. 40 km'lik bir otoyol açılışı yaptık.

* İstanbul İzmir 8,5 saat, bu da normal şartlarda anormal olursa daha fazla şimdi 3,5 saatin altına düşüyor. Vatanı sevmek bu. Kaza riskini azaltıyorsunuz, yakıttan tasarruf ediyorsunuz, sağına bak yeşil soluna bak yeşil. Onların böyle derdi yok. Biz dertliyiz dertli dertli olan dağları deler, dertli olan dağları aşar. 

* Hamdolsun, bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere bunların hayalleri bile ulaşmıyor. Bugün burada işte milyar dolarlık yatırımımızın açılışını yapıyoruz. Türkiye burada, ey Avrupa, ey Dünya! Terör sadece bizim değil, insanlığın sorunu.

* Tamamı ideolojik çarpıtmalarla yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor. Türkiye'yi anlamak için bu tesise bakacaksın. Ey Avrupa terör üzerinden Türkiye'yi okumaya çalışırsan yanılırsın.

Yukarı

Business HT×