BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Prince'in bıraktığı en önemli miras: Köleleşmeyin!

ABD'li şarkıcı Prince'in müzik dünyasına bıraktığı yalnızca beklenmedik ölümü ve efsanevi müziği değildi. Şarkıcının, 100 milyon dolar değerindeki repertuvarını koruma savaşı, yeni nesil müzisyenlere telif hakkı mücadelesinde rehber oldu

Prince'in bıraktığı en önemli miras: Köleleşmeyin!
BLOOMBERG NEWS 22 04 2016, 10:03

Prince Rogers Nelson ya da dünyanın onu tanıdığı adıyla Prince, perşembe günü sessiz sedasız aramızdan ayrılırken ardından yalnızca bir müzik efsanesi değil, birçok müzisyene ilham olan büyük bir telif savaşı bıraktı.

ABD’nin Minneapolis kentindeki evinde ölü bulunan 57 yaşındaki müzisyen, internetin giderek güç kazandığı bir dönemde müzik imparatorluğunu korumak için çok katı kuralları olan bir kampanya yürüttü. Öyle ki yeni dönemin Taylor Swift ve Adele gibi yıldızlarının bile müziklerinin nerede ve nasıl çalınacağı kararlarına rehber oldu.

Prince’in 100 milyon dolar değerindeki repertuarının izinsiz paylaşıldığı gerekçesiyle dava ettikleri arasında Pirate Bay, Youtube, hatta şarkılarını Facebook ve blog sitelerinde paylaşan hayranları bile var.

Müzik efsanesinin 12 yıl avukatlığını yapan Lee Phillips, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Kendisinden istifade edilmesini hiçbir zaman istemedi. Ardında hem büyük bir müzik mirası hem de sanatçıların hakları için savaşmaları gerektiğini söyleyen bir öğreti bıraktı” diye konuştu.

“BİR İNSANIN HAYAL KURMASINI ENGELLEDİĞİNİZDE, ONU KÖLELEŞTİRİRSİNİZ”

Amerikalı şarkıcı, eserlerinin sanatsal ve maddi kontrolü konusunda 1976’dan 1990’ların başına kadar dünyanın en büyük yapım şirketi Warner Bros. ile ihtilaf yaşamaya başladı. Firmanın kendisinden uzun aralıklarla albüm çıkarmasını isteyerek sanatsal özgürlüğünü kısıtladığını, bazı albümlerinin iyi pazarlanmadığını, Warner Bros.’un kendi eserlerinin efendisi olmaya başladığını savunan Prince’in yapım şirketi ile yasal savaşı uzun yıllar sürdü. Hatta,  Prince insanların arasına, yanağında “slave”(köle) yazısı ile çıktı. Ünlü yıldız o dönem Rolling Stones’a verdiği röportajda şunları söylemişti:

“Beni Warner Bros.’a bağlayan zincirlerden kurtulup nihai bağımsızlığıma ulaşmak için attığım ilk adım, ismimi Prince’ten Love Symbol’e (Aşk Sembolü) değiştirmek oldu. Prince, annemin bana doğduğumda verdiği isim. Warner Bros. ismimi aldı, ticari marka olarak tescil ettirdi, ve benim yazdığım eserlerin pazarlanmasının ana enstrümanı olarak kullandı. Şirket, Prince adına ve Prince adı altında pazarlanan bütün eserlere sahip. Ben ise sadece Warner Bros. için daha fazla para üreten bir borçlu oldum...”

Genç müzisyenlere plak şirketleriyle yapılan sözleşmelerin kölelik olduğu nasihatini veren Prince, 1996’da verdiği bir röportajda “Bir insanın hayal kurmasını engellediğinizde, onu köleleştirirsiniz” demişti.

“İNTERNET BİTTİ”

Warner Bros. sonrasI kendine ait plak şirketini kuran Prince, 2003 yılında dağıtımını kendi üstlendiği “N.E.W.S” adlı bir albümü çıkarttı. 2007’de YouTube’la mahkemelik olan ünlü müzisyen, farklı platformlarda şarkılarının yayınlanmasını kısıtladı.

2010 yılında müzik endüstrisi çöküşe geçerken Prince, 20TEN isimli albümünü yalnızca CD şeklinde piyasaya süreceğini açıkladı. "Yeni müziğimi neden iTunes'a ya da bir başkasına vermeliyim bilmiyorum. Hem bana artı bir para ödemiyorlar hem de müziği alamadıkları zaman sinirleniyorlar” diyen Prince, ünlü “İnternet bitti” çıkışını da bu dönemde yaptı:

"İnternet tamamen bitti. MTV müzik kanalına benziyor. Bir zamanlar MTV çok meşhurdu ancak bir anda sıradan hale geldi. Neyse, bence tüm bu bilgisayarlar ve dijital aletler iyi şeyler değiller. Sadece kafanızı sayılarla dolduruyorlar"

HAK SAVUNMASI vs. DEĞER KAYBI

Yıllar boyunca belli bir kesim şarkıcının geniş repertuarını koruma hakkını savunurken, geniş bir hayran kitlesi de Prince’in bu tutumuyla daha çok hayran kaybettiğini söyledi. Daha önce Ray Charles, Nine Inch Nails, Creed gibi isimlerle çalışmış Concord Bicycle Music yöneticilerinden Steve Salm, Prince’in kararına saygı duyulması gerektiğini ancak bu kısıtlamalarla hayranlarının korsana başvurduğunu, bu durumun da  şarkıcının değerini düşürdüğünü ifade etti.

Yukarı

Business HT×