BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,8029 % -0,03
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,7980
% -0,04
1,0711
% -0,01
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,59
% -3,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'İkinci yarıya TCMB'de değişim ve başkanlık tartışmaları damga vuracak'

Yatırım Finansman, hükümetin eylem planının AB süreci piyasalar için olumlu derken, TCMB başkan değişimi ve başkanlık tartışmaları ikinci yarıyı şekillendireceğini söyledi

'İkinci yarıya TCMB'de değişim ve başkanlık tartışmaları damga vuracak'
07 04 2016, 15:23

Yatırım Finansman Genel Müdürü Şeniz Yarcan, hükümetin büyümeye destek veren eylem planı ile AB'ye katılım sürecinde yeni fasılların açılması gibi gelişmelerin piyasalar açısından olumlu olduğunu ancak, TCMB başkanının görev süresinin tamamlanması, yeni anayasa ve başkanlık tartışmaları gibi konuların piyasa algısını şekillendireceğini söyledi.

Reuters'ın haberine göre Yarcan, Yatırım Finansman'ın 40.yılı dolayısıyla düzenlenen basınla sohbet toplantısında, hükümetin eylem planı dahilinde oluşan mali genişlemenin ilk iki ayda bütçe dengesini sarsmadığını, hanehalkı tüketimine dayalı iktisadi büyüme modeliyle büyümenin yüzde 4 seviyesinde tutulduğunu ve bunların olumlu göstergeler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Göçmenler tüketim yoluyla büyümeye katkı sağlamaktadır. 2016 yılında dış talebin de katkısıyla yüzde 3.5-4.0 bandında bir büyüme mümkün görünmektedir. Asgari ücret artışı işsizliği tetiklemezken, imalat sanayi siyasi ve jeopolitik risklere karşı dirençli kalabildi."

Son iki ayda enflasyonda hızlı bir gerileme kaydedildiğine dikkat çeken Yarcan, "2016 yılında enflasyonun yüzde 8 seviyesinde tutunabilmesi mümkün görünmektedir. TCMB'nin enflasyon beklentilerindeki toparlanmaya ve yatay kur hareketlerine paralel olarak faiz indirimlerine gitme ihtimali yükselmiştir" dedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle yeni dönemde kimin göreve geleceği piyasa tarafından yakından izleniyor.

Yarcan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından da herhangi olumsuz karar beklenmediğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN DEZAVANTAJLARI İKİNCİ YARIYI ŞEKİLLENDİRECEK

Piyasaların yeni TCMB yönetiminin politika önceliklerini görmek isteyeceğine işaret eden Yarcan, ikinci yarıda piyasaların şekillenmesinde etkili olabilecek dezavantajlı konuları ise şöyle açıkladı:

"Yeni anayasa ve başkanlık tartışmaları senenin ikinci yarısında yoğunlaşacaktır. Bir referandum veya yeniden seçim olasılığı piyasa algısını şekillendirecektir. İç güvenlik problemleri nedeniyle toplam turizm gelirinin 6-7 milyar dolar azalması beklenmektedir. Tüketici kredilerinde büyüme hızının yüzde 10'lar seviyesinin altında seyretmesi büyümeyi kısıtlamaktadır."

Daralan cari açığın temel unsurlarının enerji fiyatlarındaki azalış ve altın ticaretinde pozitif net pozisyonu olduğunu söyleyen Yarcan, "Talep koşullarındaki canlılık neticesinde altın ve enerji hariç cari açık yükselmektedir" dedi.

HİSSE SENEDİ PİYASASINDA GÜÇLÜ TL ŞİRKETLERİ OLUMLU ETKİLER

Yarcan, 2015 yılında gelişmekte olan ülkelere göre yüzde 19 daha kötü performans gösteren Türkiye hisse senetleri piyasasının, düşük baz etkisiyle yıl başından bu yana emsallerine göre yüzde 16 daha iyi performans gösterdiğini ve yabancı payının yüzde 63.8 seviyesine yükseldiğini belirterek, "Mart ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması faiz indiriminin devam edebileceği beklentisiyle piyasalardaki olumlu havayı desteklemektedir" dedi.

"Yılbaşından bugüne mali endeksin yüzde 11.7, sınai endeksin ise yüzde 17.5 değer kazandığını görüyoruz" diyen Yarcan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle TL'nin değer kazandığı son dönemde, güçlü TL'nin şirketlerin bilançolarına ve kârlılıklarına direkt etkisi olacağı için sanayi hisselerinin bankalardan daha hızlı performans gösterdiğini gözlemliyoruz. Bankalarda ise haftalık verilerden de gördüğümüz gibi kredi büyümesinin yeterince ivmelenememesi ve yüksek fonlama maliyetlerinin getirdiği marj baskısı devam ediyor. Diğer taraftan, Merkez Bankası'nın Mart toplantısında başlattığı sadeleşme adımları çerçevesindeki faiz düşüşünün devamı ve bunun da fonlama maliyetlerini aşağı çekmesi bankacılık sektörünün kârlılığını olumlu yönde etkileyecek ve önümüzdeki dönemde bankacılık hisselerine yönelimi destekleyecektir."

Yukarı

Business HT×