BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5870 % 0,18
EUR/TRY 34,7745 % 0,25
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5870
% 0,18
34,7745
% 0,25
1,0652
% 0,08
45,44
-0,05
2.397,12
% 0,76
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Numan Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu

Numan Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar
HABERTÜRK 28 03 2016, 23:40

Bakanlar Kurulu sonrası basın toplantısı düzenleyen Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf (Reza Zarrab) sorusuna da yanıt veren Kurtulmuş "Söz konusu dava yurt dışında başlayan hukuki bir süreçtir. Resmi bir talep Türkiye'ye gelmiş değildir" ifadelerini kullandı.

İşte Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları:

Pakistan'ın acısını paylaşıyor yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu saldırı hiçbir mazeretle örtülebilecek bir mazeret değildir. Son zamanlarda terör acıları yaşayan milletimiz görmüştür ki terörün dini, ırkı yoktur

81 maddelik eylem planı ele alındı. Sur'da 3 bin Cizre'de 200 kişi istihdam edilecek. Operasyon nedeniyle kapanan Şırnak havaalanı açıldı. Sur ve Cizre'nin tarihi dokusuna özen gösteriyoruz. Tarihsel mirasımıza sahip çıkıyoruz. Ümit ediyorum ki bu şehirlerimizde hayat tümüyle normale dönecek.

- Siyasi Etik Yasası

Bakanlar Kurulunda ele alınan konulardan birisi Siyasi Etik Yasasıyla ilgili çalışmalardır. Bir yasa taslağı hazırlanmıştır. Bakanlar Kurulumuzda bu tartışılmıştır. Biliyorsunuz, Avrupa Birliği'nin Geri Kabul Anlaşması ve özellikle buna bağlı olarak Türkiye'nin vizesiz Avrupa adımı atabilmesi için öngörülen önemli adımlardan birisi Siyasi Etik Yasasıydı. Siyasi Etik Yasası ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bunları detaylı olarak önümüzdeki günlerde tartışacağız. Parlamentoya gittikten sonra orada da tartışmalar yapılacak. Ana hatlarıyla şunu ifade edeyim, TBMM'de grubu bulunan bütün siyasi partiler, kendi içlerinde bir siyasi etik kurulu kuracak. Bu siyasi etik kurulunun dışında, TBMM Başkanının başkanlığında 10 kişiden oluşan bir etik komisyonu oluşacak. Bu siyasi etik kurullarında, etik davranış kalıplarından mal bildirimine kadar, danışma mekanizmasından işte diğer işleyişlere kadar bütün alanlarda, TBMM üyelerinin nasıl hareket edeceği, nasıl davranacakları, başka partilerin kendi etik kurullarında olmak üzere bu mekanizma içinde değerlendirilecek ve bu etik kurulları, TBMM'deki etik komisyonu, bir yasama dönemi boyunca görev yapacak.

- Yeni Anayasa ve Başkanlık

Yeni anayasa sadece AK Parti'nin sorumluluğu değil Meclis'te bulunan tüm partilerin sorunudur. Biz AK Parti olarak diğer partilerle biraraya gelinmesini samimiyetle istiyoruz. Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız taslağı Meclis'e sunacağız. TBMM'den geçmesi için çalışacağız. Partiler grup kararı alamazlar. Bizim üzerimize düşen konuyu partlamentoda çözmektir. En kötü ihtimalle milletlen bunu geçirmek mümkün olur. Parti en sonunda anayasa hakkında net bir formu ortaya çıkaracaktır.

- Terörizmle Mücadele

Türkiye ile çeşitleri Avrupa ülkeleri arasında ortak bilgi alışverişi zaten oluyor. Büro kurulmasına yönelik bir çalışma yok. Zaten fiilen devam eden bilgi akışını daha aktif hale getirmektir.

- Rıza Sarraf'ın (Reza Zarrab) Amerika'da Tutuklanması

Söz konusu dava yurt dışında başlayan hukuki bir süreçtir. Resmi bir talep Türkiye'ye gelmiş değildir.

- Rusya ile İlişkiler

Genelkurmay Başkanlığının bir Rus heyetinin İzmir'e geleceğini açıkladığı hatırlatılarak, bu heyetin 2-5 Şubat tarihlerinde yapılması planlanan ancak yapılamayan gözlem uçuşu için mi Türkiye'ye geldiğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilişkilerin gerginleştiğini ancak diğer taraftan da çeşitli vesilelerle ilişkilerin sürdürülmeye çalışıldığını anımsattı.

Kurtulmuş, "Ne Türkiye Rusya'yı gözden çıkarır ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır. Uzun yıllar boyunca birbirleriyle yakın komşuluk ilişkisi bulunan, zaman zaman rekabet ilişkisi olan ama bir çok alanda da iş birliği halinde olan iki ülke, ekonomik olarak ilişkileri olan iki ülke, ticaretten turizme kadar bir çok alanda ilişkisi olan iki ülke öyle çok kolay herhangi bir krizi bahane ederek ilişkilerini ortadan kaldırmaz. Bunu biz baştan beri söylüyorduk ve Türkiye olarak da tansiyonun düşürülmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları da yapmaya gayret ettik. 2-5 Şubat tarihleri arasında rutin olarak her yıl yapılan, sınırlarımızda, sınır bölgelerimizde yapılan Rus uçaklarının uçuşları rotadaki bir anlaşmazlık dolayısıyla o zaman yapılmamıştı. Şimdi Rus askeri heyetinin gelmesi bu anlamda önümüzdeki dönemde belki oluşacak uçuşların yapılması bakımından da meselenin normalleşmesine katkıda bulunur diye ümit ediyoruz. Heyet gelsin bakalım, ne konuşulacak, ne yapacaklar ondan sonra daha net konuşuruz." dedi.

Yukarı

Business HT×