BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3469 % 0,17
EUR/TRY 35,1030 % 0,09
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3463
% 0,17
35,1077
% 0,11
1,0797
% -0,29
47,65
-0,28
2.220,48
% 1,17
87,38
% 1,50
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hava-İş, THY ile anlaşma sağladı

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasında yürütülen görüşmeler sonucunda, üç yıllık dönemi kapsayacak 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı

Hava-İş, THY ile anlaşma sağladı
28 03 2016, 22:05

Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasında yürütülen görüşmeler sonucunda, üç yıllık dönemi kapsayacak 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.

Yeşilköy'deki THY Genel Müdürlüğünde gerçekleşen imza törenine, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Genel Müdür Temel Kotil, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal ile davetliler katıldı.

Aycı, burada yaptığı konuşmada, TİS görüşmelerinde genellikle anlaşmanın pek kolay olmadığını belirtti.

Görüşmelerde çalışanlar ile müessesenin çıkarlarını karşılıklı koruduklarını ifade eden Aycı, "Asıl olan, çalışanların ve THY'nin bu anlaşmalardan ve sözleşmelerden kazançlı çıkmasıdır. Sanırım ki kazanan, bu anlamda iç barışımız, çalışma barışımız olmuştur." diye konuştu.

İlker Aycı, görüşmelerde sendika ile THY'nin problemlerin çözümünde yapıcı tavırlarla hareket ettiklerini, yöneticilerin "çalışanlara hakkını teri kurumadan teslim etme" anlayışını taşıdıklarını söyledi.

- Otel nöbeti kaldırıldı

Görüşmelerde THY uçucu personelinin otel nöbetinin kaldırılmasında mutabık kaldıklarını aktaran Aycı, "Bu bence çok önemli bir adımdır. Bunun yerine daha beterini koyma derdimiz de yok. Şimdi birileri kafasından geçiriyordur. Birileri der ki 'Sayın başkan, bunu kaldırdınız çünkü daha kötüsünü getireceksin' diye, arkadaşlar sosyal medyada falan yazmaya başlamasınlar." ifadelerini kullandı.

Aycı, iki tarafın da sözleşme görüşmelerinde, zorlu bir süreci geçtiğini belirtti. Sözleşme şartlarının herkesin içine sindiğini dile getiren Aycı, yeni sürecin THY ve Hava-İş Sendikasına hayırlı olmasını diledi.

İlker Aycı, 2016'nın zor bir yıl olacağına dikkati çekerek, "Ancak şartlar ne kadar zor olursa olsun, şüphesiz her zorlukta bir kolaylık vardır. Her zorlukta bir kolaylık olduğu gibi ferahlık vardır. Sonunda yeter ki biz buna inanarak, hep birlikte, ekip olarak çalışalım, zorlukları beraber göğüsleyelim." değerlendirmesinde bulundu.

- Tatlıbal: "Güzel bir anlaşma yaptık"

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Tatlıbal da görüşmeler sırasında tıkanmaya neden olan bazı hususlar olduğunu söyledi. Tatlıbal, Aycı'nın bu hususları kangren haline gelmeden çözdüğünü ifade ederek, orta yolun bulunduğunu kaydetti.

Sözleşme şartlarına da değinen Tatlıbal, personelin otel nöbetinin kaldırılmasından dolayı çok memnun olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Toplu İş Sözleşmesi, ilk 6 ay içinde yüzde 7 ile başladık, yüzde 6 ile devam ettik. Yaptığımız 3 yıllık anlaşma çerçevesinde ki bunun da sebebini şöyle açıklamak istiyorum. Sakın yanlış bir algı oluşmasın. Bu şirket, çok hızlı büyüyen bir şirket. Dostu olduğu kadar, seveni olduğu kadar, düşmanı da olan bir şirket. Dolayısıyla TİS'imizin biteceği dönemin üçüncü havalimanının açılacağı tarihe denk gelmesi, en önemli sebeptir. Bu vesile ile sözleşmeyi, 3 yıl yapma hususunda mutabık kaldık. İkinci yıl 4+4, üçüncü yıl 4+4... Bunların hepsinde tabii ki artı enflasyon farkları da eklenerek, korunarak, güzel bir anlaşma yaptık."

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı ile aldıkları karar neticesinde THY çalışanlarına bir müjdesinin daha olduğunu aktaran Tatlıbal, "Tüm çalışan arkadaşlarımıza aldığımız zam oranlarının yanı sıra beşer bin lira net müjde bedeli vermeyi kabul ettiler." dedi.

Konuşmaların ardından, Aycı ile Tatlıbal, 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesine imza attı. Bu sırada, Aycı'nın "Emin olalım, sendikamız imza atmış mı?" şeklindeki esprisine, Tatlıbal da "Attım başkanım, attım" yanıtını verdi.

Daha sonra, Tatlıbal ile Aycı kucaklaşarak, sözleşmenin iki tarafa da hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yukarı

Business HT×