BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0029 % -0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0029
% -0,04
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Birliği'ni dağıtabilecek 5 risk

28 ülkenin oluşturduğu Avrupa Birliği dağılmamak için giderek büyüyen mülteci krizinden yola tek başına devam etmek isteyen İngiltere'ye kadar birçok sorunla mücadele etmek zorunda

Avrupa Birliği'ni dağıtabilecek 5 risk
BUSINESS INSIDER 28 03 2016, 17:23

Görkemli bir hayal olarak başlayan Avrupa Birliği (AB), bir arada kalabilmek için kuruluşundan bu yana en zor sınavı veriyor.

Birlikte ilk çatlak borç krizleriyle oluştu. Almanya, daha fakir euro bölgesi ülkelerine maddi destek verirken, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve İzlanda iflaslarla çalkalandı.

Bu sıkıntıların bir kısmı henüz aşılmışken patlak veren mülteci krizi, Brexit, Schengen vizesinin iptali gibi sorunlar Avrupa’daki bu Birliğin geleceği hakkında şüpheleri artırıyor.

1. MÜLTECİ KRİZİ

Başta Suriye, Irak ve Afganistan’dan olmak üzere 2015’te Avrupa’ya geçen mültecilerin sayısı bir milyonu geçti. 2016’nın ilk iki ayında geçiş yapanların sayısı ise 140 binden fazla.

Yasa dışı yollarla Türkiye üzerinden Yunanistan’a oradan da Almanya’ya geçmek isteyen mültecilerin binlercesi denizde boğularak yaşamını yitirdi.

Avrupa Birliği içerisinde ise Ege’de insani felakete yol açan mülteci kriziyle ilgili ayrışmalar sürüyor. Hâlihazırda boğazına kadar borç batağında olan Yunanistan, savaştan kaçan mültecilerin Avrupa’daki ilk kapısı hâline geldi. Almanya ve İngiltere Yunanistan’ın omuzlarındaki yükün hafifletilmesi gerektiğini savunurken özellikle Brüksel ve Paris saldırılarından sonra birçok Avrupa ülkesi daha çok mültecinin kabul edilmesine tereddütle bakıyor. Polonya hiçbir mülteciyi almayacaklarını açıklarken, Macaristan ve Makedonya sınırdaki duvar ve tellerini güçlendiriyor.

2. TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ

Mülteci krizine en acil şekilde çözüm ihtiyacı duyan Avrupa Birliği, Almanya’nın önderliğinde Türkiye’yle masaya oturma kararı aldı. 8 Mart’ta son şeklini alan “AB-Türkiye Ortak Eylem Planı” kapsamında Türkiye’ye mültecilerin barınması için 6 milyar euro verilmesi kabul edildi. Vize muafiyeti için ön görülen Ekim 2016 tarihi de Haziran 2016’ya çekildi.  

Türkiye aynı zamanda Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin hızlandırılmasını isterken bu sürecin en büyük engellerinden biri ise Güney Kıbrıs sorunu. Çünkü bu şartın kabulü için Türkiye’nin Kıbrıs’ın üniterliğini kabul edip “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” ifadesi yerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” tanımını kullanması isteniyor.

Yeni fasılların açılmasına engel olacağını açıklayan Güney Kıbrıs’ın dediğini yapması durumunda ise tüm Ortak Plan riske girebilir.

3. SCHENGEN’İN DAĞILMASI

Avrupa Birliği, artan terör olayları ve mülteci akınına karşı Schengen anlaşmasını askıya almayı tartışıyor. Ancak Schengen’in kaldırılması ve sınır kontrollerinin sıkılaşması durumunda Avrupa’nın kaybı 100 milyar euroya ulaşabilir.

4. İNGİLETERE’NİN AB’DEN ÇIKMASI

İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmamayı 23 Haziran’da gerçekleşecek referandumda oylayacak. Muhafazakâr Parti’nin lideri Başbakan David Cameron,  ekonomik ve siyasi güvenlik nedeniyle ülkesinin AB sınırlarında kalmasını savunurken, Cameron’a en büyük muhalif Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, ayrılık yanlılarının kendileriyle birlikte hareket etmesini bekliyor.  İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda poundun ve İngiltere Borsası’nın çökmesi ile İskoçya’nın bağımsızlık referandumuna gitmesi ihtimaller arasında.

5. İTALYA’NIN BANKACILIK KRİZİ

İtalya, Avrupa’nın yeni baş ağrısı olma yolunda ilerliyor. Ülkedeki bankacılık varlıklarının yüzde 20’sini oluşturan düşük performans gösteren krediler çökmek üzere.

Dünyanın en büyük sekizinci ekonomisi İtalya’nın bankacılık sisteminin çökmesi tüm Avrupa ve Dünya için sistematik bir risk oluşturuyor.

Yukarı

Business HT×