BIST 100 8.968,81 % 1,84
USD/TRY 32,3311 % 0,12
EUR/TRY 35,0711 % 0,00
Piyasalar
8.967,24
% 1,82
32,3311
% 0,12
35,0711
% 0,00
1,0788
% -0,37
47,54
-0,39
2.206,34
% 0,53
86,84
% 0,87
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çanlar onlar için çalıyor: 5 ülke 5 lider

Skandalları, türbülanstaki ekonomileri, lekelenmiş sicilleri veya sadece belirsiz gelecekleri ile dünyanın önde gelen 5 ülkesinin 5 lideri önemli sınavlardan geçiyor

Çanlar onlar için çalıyor
BLOOMBERG BUSİNESS 24 03 2016, 09:13

ABD BAŞKANI BARACK OBAMA

İkinci ve son başkanlık döneminin bitmesine sekiz ay kalan Barack Obama, savaş karşıtı politikalarından eşcinsel haklarını savunmasına kadar ABD'nin en sıradışı liderlerinden biri oldu. Ancak Obama'dan sonrası ABD için belirsiz. Cumhuriyetçi Parti'nin azınlıklara, mültecilere ve kadınlara yönelik sert açıklamalarıyla öne çıkan başkan aday adayı Donald Trump, Obama'yı da canından bezdirmiş durumda.

Emlak kralı Trump'ın her geçen gün oylarını artırması ise ücret sisteminin Obama yönetimi altında durgunlaşmış olması. 8 Mart'ta yapılan bir ankete göre Obama'nın da mensubu olduğu Demokrat Parti'nin aday adayı Hillary Clinton Amerikalıların yüzde 52'sinin olumlu tepkisini almıyor.

EN İYİ SENARYO: Clinton'ın seçimden zaferle çıkmasıyla Obama'nın Beyaz Saray'ın anahtarlarını gönül rahatlığıyla Demokratlara teslim etmesi.

EN KÖTÜ SENARYO: Yeni ABD Başkanı'nın Trump olması. 

ALMANYA ŞANSÖLYESİ ANGELA MERKEL

Almanya Şansöylesi Angela Merkel, Kasım 2016'da 11'nci yılını tamamlamaya hazırlandığı görev süresinin en zorlu sınavıyla karşı karşıya. Suriye Savaşı'nın ateşi yükseldikçe artan mülteci krizinde "kontrollü açık kapı politikasını" benimseyen Merkel, hem birçok ülkenin hem de kendi kabinesinin tepkisini çekiyor. Avrupa Birliği ülkelerinin bir kısmı özellikle son Paris ve Brüksel saldırılarından sonra Kıta Avrupa'sının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gördüğü en büyük insan göçü hakkında oldukça temkinli.

Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) büyük hayalkırıklığı yaşadığı 13 Mart'taki eyalet seçimlerinde göçmen karşıtı sağcı popülist parti “Almanya İçin Alternatif (AfD)” oylarını yüzde 12 artırdı. Üç eyalette gerçekleşen seçimlerde CDU'nun kaybı yüzde 17'yi aştı.

Merkel'in Yunanistan'ın borç krizindeki "yapıcı" rolü yavaş yavaş dağılırken, 61 yaşındaki lider eleştirilere "Daha önce de fırtınalar gördüm" şeklinde yanıt veriyor.

EN İYİ SENARYO: Suriye barış görüşmeleri devam ederken Yunanistan'a geçen mülteci sayısında yavaşlama olması. Merkel'in 2017'deki seçimlerde dördüncü kez şansölye seçilmesi.

EN KÖTÜ SENARYO: Mülteci krizini kontrol altına almak için Avrupa Bİrliği ve Türkiye arasında yapılan anlaşmanın başarısızlıkla sonuçlanması ve Suriye'deki savaşın devam etmesi. Almanya'nın sınırlarını kapatması ve Merkel'in yeniden seçilme ihtimâline gölge düşmesi.

İNGİLTERE BAŞBAKANI DAVID CAMERON 

Diğerlerinin aksine İngiliz Başbakan Cameron'un sıkıntıları daha kişisel. Mayıs 2015'te yeniden Başbakan seçilen Cameron'un ülkesi Avrupa Birliği'nden çıkma riskiyle karşı karşıya. Cameron ülkesinin güvenliğini sarsacağı endişesiyle bu duruma gönüllü değil. Ancak kararı halkına bırakan Cameron yönetimi, yola AB'de devam edilip edilmemesi gerektiğini 23 Haziran'da düzenlenecek referandumla oylayacak. İngiltere'nin AB dışına çıkması, daha önce bağımsızlığını isteyen İskoçya'nın "güneş batmayan ülkeden" ayrılmasına kadar gidebilir. Tüm bu gelişmeler ise Cameron'un altı yıldır üzerinde oturduğu koltuğunu sallayacaktır.

EN İYİ SENARYO: İngiltere'nin AB'de kalmasıyla Cameron'un halk kozunu eline alması. 2020'deki seçimlerde de Cameron'un başbakanlığı Finans Bakanı George Osborne'a devretmesi.

EN KÖTÜ SENARYO: Terör saldırılarının artması ve daha fazla mültecinin Batı'ya geçmesinin ardından İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması. Cameron'ın istifa ederek yerini en büyük rakibi Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'a bırakması.

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI DİLMA ROUSSEFF 

Brezilya'nın 68 yaşındaki lideri Dilma Rouseff için özellikle son üç yıl hiç kolay geçmedi. Ekonomik büyümenin yavaşladığı Brezilya'da enflasyon oranı yüzde 11'e yaklaştı. Hem ekonomik durum hem de Rousseff'in 2003-2010 yıllarında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddiaları nedeniyle halk yıllardır büyük protestolar düzenliyor.

EN İYİ SENARYO: Yolsuzluk iddiaları sonrası başlatılan soruşturmanın Rousseff lehine sonuçlanması ve Rouseff'in görev süresinin sona ereceği 2018'den önce ekonomik durumu toparlaması.

EN KÖTÜ SENARYO: Sokaktaki protestoların devam etmesi ve soruşturmaların aleyhte sonuçlanmasıyla Rouseff'in istifa etmesi.

GÜNEY AFRİKA DEVLET BAŞKANI JACOB ZUMA

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın dokuz yıldır devam eden görev süresi ilk kez bir tehditle karşı karşıya. 2014 yılında Güney Afrika Yolsuzluk Müfettişi Thuli Madonsela, hazırladığı "Konfor Güvenliği" isimli raporunda, Zuma'nın ailesi için Nkandla kasabasında yaptırdığı çiftliğe harcanan 23 milyon doların (246 milyon Randı) devlet hazinesinden alındığını açıklamıştı. Konuyla ilgili dava henüz sonuçlanmasa da muhalefet, çok uzun süredir "istifa" çağrılarına devam ediyor.

EN İYİ SENARYO: Zuma'nın, partisi Afrika Milli Kongresi'ndeki (ANC) yerini sağlamlaştırıp "isyancıları" temizlemesi ve böylelikle 2019'daki seçimlerin "galibini" garantilemesi.

EN KÖTÜ SENARYO: ANC'den ve devlet başkanlığından azledilmesi. Böyle bir durumda da eski yolsuzluk davalarının yeniden görülmeye başlanması. 

 

Yukarı

Business HT×