BIST 100 9.914,67 % 2,04
USD/TRY 32,4550 % -0,25
EUR/TRY 34,8308 % -0,41
Piyasalar
9.913,92
% 2,03
32,4550
% -0,25
34,8251
% -0,42
1,0721
% -0,09
44,74
-0,15
2.347,23
% 0,63
89,63
% 0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AB ve Türkiye tarihi anlaşma üzerinde uzlaştı

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin göçmen girişini azaltacak anlaşmanın metni üzerinde anlaştığı bildirildi

AB ve Türkiye tarihi anlaşma üzerinde uzlaştı
BLOOMBERG NEWS 18 03 2016, 15:41

 

Avrupa ülkelerinin liderleri ülkelerine yasadışı göçmen akışının durması karşılığında Türkiye'ye mali yardım ve üyelik müzakerelerinde siyasi süreçlerin hızlandırılmasını onayladı.

Anlaşma ile geçen yıl bir milyondan fazla göçmenin Avrupa'ya gitmek için kullandığı ana göç yolunun kapanması hedefleniyor. Göçmenler geçen yıl Türkiye'den yola çıkarak Ege Denizi üzerinden Yunanistan'a geçtikten sonra Almanya veya İsveç'e geçtiler.

Türkiye ile yapılan anlaşmanın hukuka uygun veya uygulanabilir olup olmadığına yönelik ise şüpheler ise giderilmiş değil.

Sabah saatlerinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerde bulunan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 28 AB ülkesinin liderlerine anlaşma metnini kabul etmelerini tavsiye etti ve taslak metin liderlerin katıldığı öğle yemeğinde hızla kabul edildi. 

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka toplantı odasından Twitter'a yazdığı mesajda" Türkiye ile anlaşma onaylandı. 20 Mart'tan itibaren Türkiye üzerinden Yunanistan'a gelecek mülteciler iade edilecek" dedi.

Üst düzey bir AB yetkilisi AB liderlerinin kabul etmesi halinde Davutoğlu'nun da anlaşmayı kabul edeceğini söylediğini belirtti.

Göçmen anlaşması kapsamında Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a giren tüm yasadışı göçmenleri geri alacak.

Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak. AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği mali yardım artacak, Türk vatandaşları için vizeler daha erken kaldırılacak ve Türkiye'ye AB'ye tam üyelik müzakereleri hızlandırılacak.

Bir AB yetkilisi Pazar gününden itibaren Yunanistan'a ulaşan göçmenlerin kayda alınıp sığınma talepleri işleme konduktan sonra Türkiye'ye geri gönderileceklerini söyledi.

Üst düzey bir Türk yetkili ise geri dönüşlerin 4 Nisan'da başlayacağını, aynı anda AB'ye Türkiye'den mültecilerin yasal yollarla gönderilmesine de başlanacağını ifade etti.

Anlaşma Türkiye'ye daha önce taahhüt edilen 3 milyar euronun tahsisinin hızlandırılmasını ve Ankara'nın AB tarafından kabul edilecek nitelikte projeler sunması halinde 2018 yılına kadar Türkiye'ye 3 milyar euro daha yardım tahsis edilmesini öngörüyor.

KIBRIS RUM YÖNETİMİ'NİN İTİRAZLARI AŞILDI

Zirve sırasında anlaşmanın önündeki en önemli engel olarak görülen Kıbrıs Rum Yönetimi'nin itirazları da aşıldı.

Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiades Türkiye'nin liman ve havaalanlarını açmaması halinde yeni müzakere başlıklarının açılmasını veto edeceklerini ifade etmişti.

Ancak AB liderleri Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından bloke edilen beş başlığı değil, bir başka başlığı müzakerelere açmaya karar verince bu itiraz da aşılmış oldu.

Bir AB yetkilisi Türkiye ile sağlanan anlaşma çerçevesinde 33 numaralı bütçe politikası başlığını açacaklarını ve başka başlıkların açılması için de hazırlıkları hızlandıracaklarını söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünkü tartışmaların büyük ölçüde insan hakları örgütlerini ayağa kaldıran, Türkiye'ye geri gönderilen göçmenlerin sığınma haklarının korunması konusuna odaklandığını ifade etmişti.

AB ülkelerinin önümüzdeki süreçte Atina'nın şu anda topraklarında biriken 43,000 mülteciden kaynaklanan zorlukları için Yunanistan'a insan gücü ve kaynak desteği sağlaması da öngörülüyor.

Türkiye'nin Haziran sonunda başlamasını talep ettiği vize muafiyetinin gerçekleşmesi için ise Türkiye'nin bu konuda AB tarafından belirlenmiş olan 72 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor.

Yukarı

Business HT×