BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3625 % 0,06
EUR/TRY 34,9949 % -0,06
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3625
% 0,06
34,9949
% -0,06
1,0791
% 0,03
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

6 milyar euroluk "endüstri": İnsan Kaçakçılığı

AB ve Türkiye, mülteci krizi için hazırladıkları planla mültecileri yasal yollarla göçe teşvik ederek cirosu 6 milyar euroya ulaşan insan kaçakçılığını bitirmeyi amaçlıyor

6 milyar euroluk "endüstri": İnsan Kaçakçılığı
THE NEW YORK TIMES, THE ECONOMIST, THE WALL STREET JOURNAL 14 03 2016, 13:02

Amerikalı bir güvenlik şirketinde tercüman olarak çalışan Rahin Salami, Taliban tehdidi baş gösterince Afganistan’dan Almanya’ya umut yolculuğunu Yunanistan’ın Pire limanında yarılamıştı.

23 yaşındaki Salami’nin Avrupa’daki ilk durağına ulaşması ise henüz “kurtuluş” sayılmazdı. Çünkü kendisini karşılayanlar “Yunanistan’dan Almanya’ya geçiş yolu kapalı. Bana 2 bin 500 euro ödeyin sizi İtalya üzerinden ulaştırayım. Garanti” diyen insan kaçakçılarıydı. Eğer ki Avrupa’da her ülkeye girmesini sağlayacak sahte bir Shengen vizesi tercih edilirse de 4 bin 500 euronun gözden çıkartılması gerekiyordu.

Başka bir Afgan mülteci Mirwas Mahmoodi’ye ise sahte bir kimlikle Almanya’ya uçakla “yasal” olarak girmesi vaat edilmiş ve 8 bin euro istenmişti. Mahmoodi, bu miktarı karşılayamayacağını söylediğinde ise 1000 euroya Makedonya ormanlarından yürüyerek geçeceği bir rota önerilmişti. Kaçakçıların insanları “seçeneksiz” bırakan bahaneleri ise aynıydı: Sınır şu anda kapalı. Bensiz asla Avrupa’ya varamazsın.

"İNSAN KAÇAKÇILIĞI'NIN CİROSU 3-6 MİLYAR EURO ARASINDA"

The New York Times’ın konuştuğu Salami ve Mahmoodi, Pire Limanı’nda bekleyen 3 bin mülteciden sadece ikisi. Karşılaştıkları insan kaçakçıları ise Avrupa’da en hızlı büyüyen suç piyasasının parçaları. Europol’ün verilerine göre bu illegal oluşumun cirosu 3 ile 6 milyar euro arasında değişiyor. Uzmanların endişesi ise mevcut durum devam ederse bu miktarın gelecek yıl ikiye hatta üçe katlanması.

Yunanistan Sahil Güvenliği Genel Direktörü Iwannis Karageorgopoulos, The New York Times’a yaptığı açıklamada insan kaçakçılarının “dokuz başlı yılan” gibi olduğunu, kesilen her baş yerine iki baş çıktığını söyledi. Karageorgopoulos, “Kaçakçıları engellemenin tek yolu müşterilerini onlardan almak” dedi.

Yunanistan üzerinden Makedonya ve Balkan rotasını izleyerek Avusturya ve Almanya’ya ulaşmaya çalışan mültecilerin birçoğu paraları kalmayınca kaçakçılar tarafından “borç esaretine” terk ediliyor. Atina’da Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin Program Yöneticisi Jelena Hrnjak, sayısız Pakistanlı erkek çocuğun cinsel istismara maruz kaldıklarını, insan kaçakçılarının çocukların fotoğraflarını internette yayınlayacakları tehdidiyle ailelerden para kopardıklarını söyledi.

TÜRKİYE-AB ANLAŞMASI İNSAN KAÇAKÇILIĞINI BİTİRİR Mİ?

2,7 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insan göçüyle karşı karşıya olan Avrupa Birliği bu endişeler gölgesinde 7 Mart’ta toplandı.

11 saatlik görüşmenin sonrasında Avrupa Birliği (AB), mülteciler için harcanmak üzere Türkiye 6,3 milyar euro vermeyi kabul etti. Bunun karşılığında da Türkiye kıyılarından yola çıkıp Yunan adalarına ulaşan tüm mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi üzerinde anlaşıldı ve AB, Türkiye'ye gönderilen her bir Suriyeli karşılığında Türkiye'den bir mülteci alacağını taahhüt etti.

Bu karar, “Avrupa Birliği, mültecileri sınıflandırarak kendi kriterlerine uygun olanları seçecek” eleştirilerine neden olsa da karar kritik bir öneme sahip: İnsan kaçakçılarının “gelir kapısı” kapanabilir.

Çünkü karara göre Avrupa Birliği, Türkiye’den alacağı mültecilerde “sığınma hakkı için yasal yollarla yapılmış başvuru” şartı arayacak. Yani mültecilerin illegal yollara başvurmadan, tüm resmi belgeleri doldurup, başvuruları tamamlamış olması istenecek. Bu durum da kaçak olarak Yunanistan, İtalya, Makedonya gibi ülkelere gidenleri “sığınma hakkı bekleyenler” listesinin en sonuna atacak. Kararın amacı, mültecileri, servetlerini insan kaçakçılarına kaptırmadan yasal yollara teşvik etmek.

7 Mart’ta yayınlanan Plan metninde bu sayede insan kaçakçılarının önünün kesilebileceği, Avrupa'ya göçün düzenli hale sokulabileceği belirtiliyor.

SURİYELİ OLMAYANLARA NE OLACAK?

Suriyeli olmayan göçmenlerin durumu ise belirsiz.

2016'nın başından bu yana Ege'yi geçerek Yunan adalarına ulaşan 130 bin göçmenin yüzde 50'den azı Suriyeliydi. Kalanlar ise AB'nin ekonomik göçmen olarak tanımladığı Pakistanlılar, Afganlar, Iraklılar ve İranlılar.

Türkiye'nin ekonomik göçmenleri geldikleri ülkelere geri göndermesi planlanıyor. Ancak bu planın uygulamaya nasıl geçirileceği belirsiz. 

ANLAŞMANIN ÖNÜNDEKİ DÖRT ENGEL

Mülteci krizini sonlandırmak isteyen AB ve Türkiye’nin önünde dört önemli engel var.

Bunlardan ilki planın uluslararası mevzuata uygun olup olmadığı. Çünkü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre yabancı ülke vatandaşlarının kitlesel biçimde sınır dışı edilmeleri Avrupa İnsan Hakları Konvansyonu'na aykırı. Ayrıca, Türkiye’nin, kendisine gelecek mültecilerin güvenliği için uluslararası standartları karşılayabileceğini garanti altına almalı.

İkinci olarak, 75 milyon vatandaşının Avrupa’da serbestçe dolaşabilmesini sağlayacak vize serbestisini şart olarak öne süren Türkiye’nin AB kriterlerini karşılaması gerekli. Ancak  Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa’yı öngören yol haritasının 72 kriterinden bugüne kadar 19’u karşılandı.

Yunanistan’a geçtikten sonra sığınma talebi prosedürlerini başlatan mültecilerin durumu da bu planın üçüncü bir engeli. Ayrıca sınırlarını tellerle çeviren Doğu Avrupa’nın dört ülkesi ise söz konusu plana dâhil olmak istemiyor.

AB-Türkiye planının en büyük engeli ise Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini hızlandırmak istemesi. Çünkü bu şartın kabulü için Türkiye’nin Kıbrıs’ın üniterliğini kabul edip “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi” ifadesi yerine “Kıbrıs Cumhuriyeti” tanımını kullanması isteniyor.

17 Mart’ta sonuçlanması beklenen anlaşmanın doğuracağı bir diğer sorun ise göç rotasının değişmesi. Europol ve İtalyan yetkililere göre Yunanistan kapısı kapanırsa, Libya ve Mısır üzerinden botlarla İtalya’nın Lampedusa Adası’na geçişler artabilir.

Yukarı

Business HT×