BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3844 % 0,12
EUR/TRY 35,0370 % 0,06
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3872
% 0,13
35,0401
% 0,06
1,0790
% 0,02
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Banka Asya'da satış iddiaları

Bank Asya'nın kime satılabileceğine ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı

Banka Asya'da satış iddiaları
BUSINESSHT 11 03 2016, 10:29

TMSF kontrolünde bulunan Bank Asya'nın satışına ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı. Bankanın genel müdürü Katarlı taliplerin ve kamu tarafının bankayla ilgilendiğini söylerken, Mergermarket'ta geçen yıl el konulan katılım bankasının Halk Bankası'na satılabileceği iddia edildi.

Mergermarket'ın web sitesinde çıkan bir yorumda Bank Asya'nın yine TSMF kontrolünde bulunan Türk Ticaret bankasıyla birleştirildikten sonra Halk Bankası'na satılmasının planlandığı belirtildi.

Daha önce katılım bankası kurarak İslami bankacılık sektörüne girmeyi planlayan Halk Bankası, Ekim ayında kendilerine verilen katılım bankası kuruluş izninin iptali için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na başvurmuştu.

Bazı haber sitelerinde dün çıkan haberlere göre ise, Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Güzeldülger, hem bankaya Körfez bölgesinden talipler olduğunu hem de önümüzdeki günlerde kamu tarafından da bir takım gelişmelerin olabileceğini söyledi.

Güzeldülger'in Türk Ticaret Bankası Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfının Türk Ticaret Bankası'nın (Türkbank) 103'üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen sempozyumda, "Bank Asya, Türk Ticaret Bankası ve Adabank'ın da ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu tamamen arz ve taleple gerçekleştirilecektir" dediği iddia edildi.

BusinessHT'nin ulaştığı TMSF, Bank Asya ve Halk Bankası yetkilileri şu aşamada konu hakkında yorum yapmayacaklarını belirtti.

KRİTİK TARİH 29 MAYIS

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 29 Mayıs'ta finansal göstergeleri bozulduğu gerekçesiyle Bank Asya'nın TMSF'ye devredilmesine karar vermişti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Bank Asya'nın hissedarlarına iade edilmesinin mümkün olmadığını ve "bankanın Türkiye ekonomisine kazandırılması için" bütün ihtimallerin değerlendirildiğini söylemişti.

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Bank Asya'yı 29 Mayıs'a kadar öncelikle satmayı planladıklarını, satılmadığı takdirde ise tasfiye edeceklerini söyledi.

Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor. Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.

Yukarı

Business HT×