BIST 100 10.336,50 % 0,68
USD/TRY 32,2774 % 0,04
EUR/TRY 34,6831 % -0,09
Piyasalar
10.336,50
% 0,68
32,2757
% 0,03
34,6831
% -0,09
1,0741
% -0,13
44,56
0,00
2.318,36
% 0,18
82,81
% -0,42
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TÜSİAD/Kaleağası: AB sürecinde köprünün çok ortalarındayız

Bugün başlayan AB zirvesini BloombergHT’ye değerlendiren TÜSİAD AB Temsilcisi Bahadır Kaleğası,  “Köprünün çok ortalarındayız veı bu köprü, rüzgârlı ve sallanan bir köprü” diye konuştu

TÜSİAD/Kaleağası: AB sürecinde köprünün çok ortalarındayız
BUSINESSHT 07 03 2016, 17:15

Orta Doğu’daki çatışmalarla giderek büyüyen mülteci krizi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği’ne (AB) üye 28 ülkenin liderleriyle birlikte Brüksel’de bugün masaya yatırılıyor.

Mültecilerin geri kabülü, Türkiye’ye sağlanacak finansman, vize serbestisi ve Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin konuşulacağı zirve, Davutoğlu'nun "yeni öneriler" sunabilmesi için 1 saat uzatıldı. 

Zirveyi BloombergHT’ye değerlendiren TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve AB Temsilcisi Bahadır Kaleğası, zirvenin uzamasının alışık olunmayan bir durum olduğunu söyleyerek mülteci krizi ve Türkiye-AB ilişkilerinin çok yönlülüğüne dikkat çekti. Kaleğası, Türkiye’nin AB sürecinde köprünün ortalarında olduğunu ve köprünün rüzgârda sallandığını vurguladı:

Kaleğası, “Toplantının uzamış olması tüm pazarlık parametrelerinin değiştiğini ve tekrardan pazarlık edildiğini gösteriyor. Yani Türkiye hem daha fazla talep ediyor hem daha fazla şey öneriyor” diye konuştu.

“Avrupa Birliği’nin bazı kriterlere göre bir takım filtrelerden geçirdikten sonra kim gerçekten ekonomik sığınmacı kim siyasi sığınmacı kararı vermesi gerek. Bunu belgelendirerek tek tek yaparsa Birleşmiş Milletler hukuku açısından bir sorun yok. Ama bunu kitlesel yaparsa sorun var” diyen Kaleağası bu nedenle AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

AB İÇERİSİNDE FARKLI TALEPLER

Türkiye’yle işbirliğinin yalnızca AB ile Türkiye arasında bir konu olmadığını da sözlerine ekleyen  Kaleğası, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Slovakya, Macaristan gibi transit geçiş ülkelerinin müzakerelerinin diğer AB üyelerinin önereceklerinden farklı olabileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin tarihinde ilk defa Türkiye ile ilgili bir konuda bu kadar derin bir siyaset üretme sürecinde olduğunu söyleyen Kaleağası “Türkiye de bu kadar ileri bir noktada AB’nin karar alma sürecinin içinde, masasında oturan bir ülke durumuna geldi. Olumlu bir gelişme ancak çok olumsuz, yönetilemeyen bir konudan ortaya çıkması tüm AB kamuoyunu rahatsız ediyor” dedi.  

“AB KRİTERLERİNE UYULMAMASI BAŞKA SORUNLAR DOĞURABİLİR”

Türkiye’nin AB kriterlerine uyum sürecini de değerlendiren Kaleağası, “Türkiye yeniden AB sürecine girmezse, kamu ihaleleleri, sosyal politika, işyeri güvenliği gibi konularda AB kriterlerinde ilerlemezse işte o zaman tekrardan ilişkiler, başka sorunlar üretebilir” ifadelerini kullandı.

“Köprünün çok ortalarındayız” diyen Kaleağası bu köprünün rüzgârlı ve sallanan bir köprü olduğunun altını çizdi.

Yukarı

Business HT×