BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3654 % 0,07
EUR/TRY 35,0989 % 0,23
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3654
% 0,07
35,0944
% 0,22
1,0788
% 0,00
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sütte fiyat tartışması büyüyor

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, üreticinin sütünü değerinin altında almaya çalışanların insaflı olması gerektiğini belirttti

Sütte fiyat tartışması büyüyor
AA 07 03 2016, 15:37

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, üreticinin sütünü değerinin altında almaya çalışanların insaflı olması gerektiğini belirterek, "Herkes aklını başına almalı, üreticinin bin bir emek ve zahmetle ürettiği sütün karşılığını alması noktasında sorumlu davranmalıdır. Bu noktada hem üretici hem sanayici kesimi, aynı geminin içinde olduklarını hiç hatırdan çıkarmadan, sağduyulu hareket etmelidir" ifadesini kullandı.

Çallı, yaptığı yazılı açıklamada, kendisinin de bir sanayici olduğuna dikkati çekerek, sütte arz fazlalığını fırsat bilerek, süt üreticisine Konsey referans fiyatının da altında fiyat verenlere tepki gösterdi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süt ve süt ürünleri için verdiği desteklere dikkati çeken Çallı, "Bütün bunlara rağmen üreticinin sütünü değerinin altında almaya çalışanlara 'insaf' diyorum. Üreticiyi düşük fiyata mahkum etmeye ve bu yolla mağdur etmeye kimsenin hakkı yok" değerlendirmesinde bulundu.

Son dönemde süt fiyatları konusunda kamuoyuna yansıyan değerlendirmeleri dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Çallı, Bakanlığın, süt sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, süt piyasasında istikrarın korunması için üreticisiyle, sanayicisiyle sektör paydaşlarına kulak verdiğini, yaşanan sorunlara yönelik çözümleri hızla hayata geçirdiğini bildirdi.

Çallı, Okul Sütü Programı kapsamında süt dağıtımına 8 Şubat’tan itibaren başlandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Okul Sütü Programı, bir yandan çocuklarımıza süt içme alışkanlığı kazandırılması, bu sayede sağlıklı gelişimlerine katkı veren bir proje olmasının yanı sıra süt arzının fazla olduğu dönemde üreticinin elindeki fazla sütün çekilmesi bakımından da önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu yıl da proje kapsamında, yaklaşık 6 milyon öğrencimizin haftanın üç günü süt içmeleri sağlanmaktadır. Bakanlığımız, Okul Sütü uygulamasının yanı sıra çiğ sütün değerlendirilmesi ve piyasanın regülasyonu noktasında da sektöre her türlü desteği vermektedir. Üreticinin, sanayicinin dertlerine kulak veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulamaları karşısında sektörün tüm taraflarının da azami seviyede sorumlu davranmaya çağırıyorum. Herkes aklını başına almalı, üreticinin bin bir emek ve zahmetle ürettiği sütün karşılığını alması noktasında sorumlu davranmalıdır. Bu noktada hem üretici hem sanayici kesimi, aynı geminin içinde olduklarını hiç hatırdan çıkarmadan, sağduyulu ve aklıselim hareket etmelidir."

"SÜT SANAYİCİSİ KISA VADELİ DÜŞÜNMEMELİ"

Öncelikle üreticinin sütünü ham madde olarak kullanan süt sanayicisinin kısa vadeli düşünmemesi gerektiğinin altını çizen Çallı, bugün süt arzının fazla olmasını bir fırsat gibi görüp, üreticinin sütünü ucuza kapatmak gibi bir yola başvurulmaması gerektiğini belirtti.

Çallı, süt sektörünün tüm taraflarının temsil edildiği Ulusal Süt Konseyinin, üretici ve sanayicinin temsilcilerini aynı masada buluşturarak, çiğ sütte referans alım fiyatı üzerinde bir uzlaşı sağladığına ve bir tavsiye kararı olarak açıkladığına dikkati çekerek, "Unutmayalım ki süt arzının fazla olduğu dönemde düşük fiyat sebebiyle hayvanını elinden çıkartarak süt üretimine son verecek her üretici, yarın arzın düştüğü dönemde sanayicinin ham madde tedarikinde sorun yaşaması, yani 'kendi ayağımıza kurşun sıkmak' demektir. Dolayısıyla üreticiye gözümüz gibi bakmamız, Bakanlığımızın uygulamalarına sıkı sıkıya destek vermemiz şarttır" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×