BIST 100 9.049,23 % 2,75
USD/TRY 32,3292 % 0,11
EUR/TRY 35,0640 % -0,02
Piyasalar
9.053,52
% 2,80
32,3293
% 0,11
35,0655
% -0,01
1,0788
% -0,37
47,62
-0,31
2.213,29
% 0,84
87,15
% 1,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Patates bilmecesi: Yüzbinlerce ton depolarda bekliyor

Fiyatı 5 liradan 35 kuruşa düşen yüzbinlerce ton patates depolarda bekliyor

Patates bilmecesi: Yüzbinlerce ton depolarda bekliyor
AA 26 02 2016, 15:48

Geçen yıl kilosu 5 liraya kadar çıkan ve zam şampiyonu olan patatesin kilosu bu yıl 40 kuruşa kadar geriledi. Hatta bazı kentlerde kilosu 35 kuruşa kadar inen patates talep azlığından dolayı alıcı bulamıyor. Üreticiler patateslerin depolarda saklanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden Niğde'de, 200 bin ton patatesin depolarda bekletildiği bildirildi. Nevşehir'deki depolardaki patatesle birlikte bu miktarın 500-600 bine çıkabileceği ifade ediliyor.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl bölgede 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretildiğini, üretim fazlalığına bağlı olarak fiyatların düştüğünü belirtti.

Geçen yıl üreticiden 1 liraya çıkan patatesin 3-5 lira gibi yüksek fiyatlarla satıldığını hatırlatan Kenar, "Bu yıl pazarda 1,5 - 2 liraya alıcı bulan patates, depoda 40 kuruş civarında satılıyor. Yani maliyetin altında satıldığını görüyoruz. Geçen yıl çiftçi çok fazla rakama satamadı ama pazarda fiyat çok yükselmişti. Bu yıl da yine patatesi şu anda çiftçi maliyetin altında sattığı halde pazarda fiyatların düştüğünü görmüyoruz" dedi. 

Çiftçilerin zararına satış yaparak mağdur olduğunu savunan Kenar, üreticilere telaşa kapılarak maliyetlerinin altında patates satmamaları çağrısında bulundu.

Patates ekme zamanının yaklaştığına işaret eden Kenar, şöyle konuştu:

"Mart ayı çiftçilerimizin patates ekmesi için hazırlık yapma ayı. Ellerindeki patatesleri de bu zamana kadar bırakmasının sebebi, ekim sezonuna hazırlık içindir. Ellerindeki patatesi satıp gübre ve tohum almak istiyorlar. Depolarda şu an 300 bin ton civarında patates var. 100 bin ton patates tohumluk için bırakılacak. Kalan 200 bin ton patates ise tüccarları bekliyor. Çiftçilerimiz bahar dönemi olduğu için havaların ısınmasıyla telaşa kapıldılar. Çiftçilerimizin telaşa kapılmadan maliyetlerinin altında patateslerini satmalarını istemiyoruz."

Geçen sezon yüksek fiyatıyla gündeme gelen patates, bu yıl ihtiyaç fazlası üretim nedeniyle depolarda kaldı.

KİLOSU 35 KURUŞTAN ALICI BEKLİYOR

Geçen yıl kilogram fiyatı 5 liraya kadar yükselen patates, Kapadokya bölgesindeki depolarda toptan ortalama 35 kuruştan alıcı bekliyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nevşehir ve Niğde'de bu sezon 1 milyon 200 bin ton civarında patates üretimi gerçekleştirildiğini, 500 bin tondan fazla patatesin hala depolarda olduğunu bildirdi.

Bir önceki yıl hasat sonrası satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çiftçilerin bu ürüne rağbet gösterdiğini kaydeden Altınışık, "Geçen yıl fiyat yüksek olunca bu yıl için bir çok çiftçi tarlasına patates ekti bu kez de ihtiyaç fazlası oluştu. Bugünlerde depodan kilogramı 35 kuruştan satılıyor. Çiftçiler borcunu ödemek için mecburen düşük fiyatla da olsa satıyor" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca soruna çözüm bulunması amacıyla görüşmeler yapıldığını belirten Altınışık, patatesin depolarda kalmasında Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihracatın azalmasının da etkili olduğuna işaret etti.
Altınışık, şöyle konuştu:

"Yeniden ekim zamanı geliyor, mevcut ürünlerin elden çıkarılması, satışların yapılması gerekiyor. Devletin çözüm bulacağına inanıyoruz. Milletvekillerimiz aracılığıyla görüşmelerimiz sürüyor, devletimizin çiftçinin elinde kalan patatesle ilgili çözüm üreteceğini ümit ediyoruz. Çiftçi zor durumda kaldı, borcunu ödemekte güçlük çekiyor. 500 bin ton patates depoda kaldı, depolardaki patates çürümeye başlarsa zarar çok daha artacaktır. Çiftçiye mazot ve gübre desteği bu ay ödenecek, bu ödeme üreticiye şimdilik can suyu olur diye düşünüyoruz."

Yukarı

Business HT×