BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5887 % 0,18
EUR/TRY 34,7136 % 0,08
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5887
% 0,18
34,7136
% 0,08
1,0631
% -0,11
45,49
0,00
2.383,04
% 0,17
89,06
% 2,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara saldırganının kimliği kesinleşti

Adli Tıp incelemesi sonucu, Ankara saldırısını gerçekleştiren intihar bombacısının TAK üyesi Abdulbaki Sömer olduğu kesinleşti.

Ankara saldırganının kimliği kesinleşti
HABERTÜRK 23 02 2016, 07:58

Ankara Merasim Sokak'ta gerçekleşen saldırının ardından bulunan parmak izinden saldırganın Suriye nüfusuna kayıtlı Salih Neccar olduğu belirtilmiş ancak saldırıyı üstlenen TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri), bombacının Abdulbaki Sömer olduğunu açıklamıştı. Yapılan adli tıp incelemesinin ardından intihar bombacısının Van doğumlu, Zınar Raperin kod adlı Sömer olduğu kesinleşti.

Sömer’in babası Musa Sömer, Van’dan Ankara’ya götürülerek DNA örneği (kan) alındı. Adli Tıp’ta önceki gün yapılan inceleme sonucunda, Sömer’in babasından alınan DNA örnekleriyle teröriste ait ceset parçalarının eşleştiği tespit edildi.

Savcılık kaynakları, Sömer’in Suriye’den Türkiye’ye girerken kimliğini Salih Neccar olarak beyan ettiğini ve bu isimle kaydının yapılarak parmak izinin alındığını belirtti.

16 yaşındayken PKK’ya katılan Sömer’in Suriye’de bir süre YPG saflarında savaştıktan sonra takipten kurtulmak için ‘mülteci’ kılığında Türkiye’ye giriş yaptığı ifade edildi.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Habertürk, savcılığın şüphelilerin tutuklama istemli sevk yazısına ulaştı. Saldırgana eylem talimatını veren PKK’nın dağ kadrosundaki isimlere de yer verilen sevk yazısına göre saldırı şöyle gerçekleşti:

“Şüphelilerden Metin A., eylemde kullanılan lüks aracı temin ederek, örgütten aldığı talimatla Lice kırsalına götürdü. Örgütün Lice sorumlusu Erhan (Por Sipi-Ak Saçlı) kod adlı İshak Ö.’den aldığı talimat doğrultusunda aracı Ankara’da Kutbettin O.’ya teslim etti.Daha sonra şüpheli Kutbettin O. diğer şüpheliler Hüseyin K. ve Hayrettin T. vasıtasıyla kırsal alana götürülüp bombalama eylemi talimatını veren firari şüpheliler Baran kod adlı Mehmet D., Erhan kod adlı İshak Ö., Hoca ve Şirin kod adlı kişilerle tanıştırıldı.”

BOMBA DÜZENEĞİNİ ŞANTİYEDE HAZIRLADILAR

Dağ kadrosunun sorumluları ve firari durumda olan bu 4 örgüt sorumlusu, kırsalda tanıştırıldıkları Kutbettin O.’ya, Ankara’ya bir kişi göndereceklerini ve bu şahsın 15-20 gün kadar kendisinin çalıştığı şantiyede kalacağını söyledi.

Kubbettin O., talimatı aldıktan sonra Ankara’ya döndü. Kendisini Gaziantep Göç İdaresi’ne Salih Neccar olarak beyan eden Abdulbaki Sömer de bir süre sonra Ankara’ya gelip Kutbettin O. ile irtibat kurdu ve onun çalıştığı şantiyede kalmaya başladı. Örgütün talimatını alan diğer şüpheliler Ahmet K. ve Muharrem C. de bomba yapımında kullanılan malzemeleri temin ederek birkaç parti halinde Kutbettin O.’nun çalıştığı şantiyeye getirdi. Saldırgan Sömer de şantiyede bomba ve düzeneğini hazırlayarak araca yerleştirdi ve intihar eylemini gerçekleştirdi.

8 ŞÜPHELİ İÇİN BİN 620 YIL İSTENECEK

17 Şubat’ta gerçekleşen ve 28 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırı nedeniyle gözaltına alınan 21 kişiden 14’ü tutuklanırken, 7’si serbest bırakıldı.

Savcılığın tutuklama talebinde saldırının çekirdek kadrosunu oluşturan 8 PKK üyesine 28’er kez “nitelikli kasten öldürme”, birer kez de “devletin birliğini bozmak” suçlaması yöneltildi.

Her iki suçlamanın da cezası ağırlaştırılmış müebbet. Çekirdek kadrodaki 8 şüpheli hakkında, 29’ar kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle dava açılacak.

8 şüpheli, 81 yaralı için 81 kez “nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan bin 620 yıla kadar hapis istemiyle de yargılanacak.

Tutuklama kararında, saldırıda kullanılan aracı İzmir’deki rent a car firmasından sahte kimlikle kiralayıp PKK mensuplarına satan dolandırıcılık çetesi mensuplarına ise “silahlı terör örgütüne yardım etme”, “dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlamaları yöneltildi. Çete üyelerine ise 27 yıla kadar hapis istenecek.

 

Yukarı

Business HT×