BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0288 % 0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0288
% 0,03
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ankara’nın kalbine terör saldırısı: En az 28 ölü

Ankara'da askeri lojmanların olduğu bölgede şiddetli bir patlama meydana geldi

Ankara’nın kalbine terör saldırısı: En az 28 ölü
HABERTÜRK 17 02 2016, 18:42

Ankara'da, İnönü Bulvarı'nı Dikmen Caddesi'ne bağlayan Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarının geçişi sırasında patlama meydana geldi.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş saldırıda 28 kişinin hayatını kaybettiğini, 61 yaralı bulunduğunu söyledi.

Kurtulmuş, " En kısa zamanda bu saldırının arkasında kimin olduğu ortaya çıkarılacaktır. Bu saldırı sadece servis otobüslerinin içinde bulunan askeri personellere yapılmış bir saldırı değildir. Bu tüm milletimize yapılmış alçak bir saldırıdır" dedi. 

Cumhurbaşkanı saldırı sonrası yaptığı açıklamada Erdoğan, "(Ankara'daki terör saldırısı) Ahlaki ve insani hiçbir sınırı olmayan bu saldırıları gerçekleştiren piyonlarla ve onların arkasındaki güçlerle mücadelemizi her gün daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" dedi. 

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Erdoğan tarafından yapılan açıklamada öne çıkan cümleler şöyle:

"Türkiye’nin, terörle mücadelesinde verdiği kayıplara yenilerinin eklenmesi, milletçe yüreğimizi yaralamakta, sabrımızı zorlamaktadır.

Ahlaki ve insani hiçbir sınırı olmayan bu saldırıları gerçekleştiren piyonlarla ve onların arkasındaki güçlerle mücadelemizi, her gün daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.

Birliğimize, beraberliğimize, geleceğimize yönelik olarak, sınırlarımız dışında ve içinde gerçekleşen saldırılara misliyle karşılık verme konusundaki kararlılığımız, bu tür eylemlerle daha da güçlenmektedir.

Türkiye’nin, meşru müdafaa hakkını, her zaman, her yerde ve her durumda kullanmaktan çekinmeyeceği bilinmelidir.

Terör örgütlerini kullanarak ülkemizi ve milletimizi hedeflerinden uzaklaştırabileceklerini sananlar, yanıldıklarını göreceklerdir." 

ÖLÜ VE YARALI SAYISI

Ankara Valiliği, başkentteki terör saldırısında ilk belirlemelere göre 18 kişinin hayatını kaybettiğini, 45 kişinin ise yaralandığını bildirmişti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise "Toplam 14 hastanede 61 yaralı var. Bir kaç günlük tedavi ile iyleşebilecek durumdalar. 3 vefatımız oldu.  Olay yeri ile ilgili net rakam verebilmem zor. Patlamanın olduğu araçta 21 vefatın olduğu bilgisi geliyor. İnşallah sayı bundan daha fazla olmaz" demişti. 

Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, saat 19:05 sıralarında yaptığı ilk açıklamada ölü sayısını 5, yaralı sayısını 11 olarak açıklamıştı. Kılıçlar, askeri servis konvoyunda patlama meydana geldiğini, patlamanın bomba yüklü araçla gerçekleştirildiğinin tahmin edildiğini söylemişti.

Müezzinoğlu yaptığı açıklamada, "Bir kaç günlük tedavi ile iyleşebilecek durumdalar. 3 vefatımız oldu. Mekanları cennet olsun. Olay yeri ile ilgili net rakam verebilmem zor. Patlamanın olduğu araçta 21 vefatın olduğu bilgisi geliyor. İnşallah sayı bundan daha fazla olmaz. Geçen Ankara patlamasındaki sıkıntıyı yaşamamak için söylüyorum. Acil kan ihtiyacı söz konusu değil" dedi.

5 SERVİS ARACI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara'daki patlama ile ilgili TBMM'de bilgi verdi. Bozdağ, Eskişehir yolundan Ankara'ya gelirken DSİ karşısında Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarının bulunduğu 5 aracın ortasında patlatıldığını belirtti.

Ankara’nın bir çok yerinde duyulan patlamanın ardından iki askeri servis aracı bir anda alev topuna döndü.

Olay yerinde çok sayıda yaralıya sağlık ekipleri müdahale ediyor. Patlama sonrası çıkan yangına da itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Polis, bölgede yeni bir patlama olasılığına karşın çevredekilere "Uzaklaşın" uyarısı yaptı.  Ankara Valisi Kılıçlar da olay yerinde incelemede bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN HATALI AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, Ankara'daki patlamayla ilgili olarak ilk yaptığı açıklamada kan ihtiyacı olduğunu bildirdi. Ancak bakanlık daha sonra yaptığı açıklamada harf hatası yaptıklarını ve kan ihtiyacı olmadığını bildirdi.

Açıklamada patlama sonrasında 32 ambulansla olaya müdahale edildiğini ve yaralıların acil olarak hastaneye kaldırıldığını bildirildi. 

TSK'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

"17 Şubat 2016 Çarşamba günü saat 18:31'de Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan servis araçlarına, İnönü Bulvarı üzerinde bulunan kavşaktaki trafik ışıklarında bekledikleri esnada bir terör saldırısı düzenlenmiştir.

Alçakça ve kalleşçe düzenlenen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Yüce Türk Milletine başsağlığı, yaralı kahraman silah ve çalışma arkadaşlarımız ile vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz."

GÜVENLİK ZİRVESİ

Patlama sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı ilk açıklamada, "Patlama sesi geldi, bakacağız" dedi. Bugün gideceği Brüksel ziyaretini iptal eden Davutoğlu,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen güvenlik zirvesine katılmak üzere Beştepe'ye geçmeden önce AK Parti Genel Merkezi'nde saldırıya ilişkin bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen güvenlik toplantısı saat 20:25'te başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü.

Davutoğlu, Brüksel'de yarın düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) Fikirdaş Ülkeler Zirvesi'ne katılacak ve AB ülkelerinin yetkilileriyle Suriyeli göçmenler konusunda sorumluluk paylaşımı konusunu ele alacaktı.

Cumhurbaşkanı da Azerbaycan'a yarın yapacağı ziyareti erteledi. 

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i akşam saatlerinde telefonla arayarak, Ankara'daki patlamanın ardından, Azerbaycan ziyaretini daha sonraki bir tarihe ertelemenin daha uygun olacağını bildirdi.

HÜKÜMETTEN İLK AÇIKLAMALAR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Terör Ankara'da alçakça saldırdı. Lanetliyoruz bu saldırıyı. Vatandaşlarımızın en yoğun olduğu bölgelerden birinde bu saldırının gerçekleşmesi terörün alçaklığını ve hainliğini bir kere daha gösteriyor" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Twitter'dan açıklamalarda bulundu. "Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim" diyen Bozdağ, "Ankara'daki terör saldırısında vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet;ailelerine,yakınlarına ve milletimize başsağlığı/sabır dilerim. Ankara'da yapılan terör saldırısını,saldıranları,saldırtanları şiddetle kınıyor, her türlü terörü ve terör saldırısını lanetliyorum" dedi.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ise, "(Ankara'daki patlamayı) Lanetliyoruz. Hele hele insan haklarıyla ilgili tasarıyı görüştüğümüz bir anda böyle bir patlamayla karşı karşıya kalmak çok üzücü. Lanet olsun bu insanlara, bunları gerçekleştirenlere; kim nasıl ne şekilde yaptıysa" dedi.

MUHALAFET LİDERLERİNDEN KINAMA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Saldırıyı şiddetle lanetliyorum. Bu canavarlığı yapanlarla birlikte arkasında duran karanlık çetenin deşifresinin yapılarak hak ettiği cezaları almalarını bekliyorum" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaralılara acil şifalar diledi. Demirtaş, "Ankara’daki acımasız saldırı kınıyor, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

CHP'nin resmi Twitter hesabından "Ankara'da meydana gelen hain saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise tüm toplantılarını iptal ederek MYK'yı olağanüstü topladı.

Kılıçdaroğlu yazılı olarak yaptığı açıklamada, terör saldırısını lanetlediğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Terör saldırısını gerçekleştirenler ve saldırının arkasındaki karanlık güçler, milletimizin dayanışma ve birlik duygusunu aşamayacak; Türkiye Cumhuriyetimiz ve tüm vatandaşlarımız, bu hain saldırıyla ulaşılmak istenen hedefin karşısında kararlılıkla duracaktır."

YAYIN YASAĞI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca, Ankara'daki askeri servis konvoyuna yönelik saldırıya ilişkin yayın yasağı getirildi.

Geçici yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsadığı öğrenildi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ÖNÜNDE KORKU

İçişleri Bakanlığı'nın önünde şüpheli bir paketin patlatılması sırasında çıkan ses Ankaralıların ikinci bir panik yaşamasına sebep oldu.

Öte yandan, Kızılay'daki GAMA İş Merkezi önünde bulunan otobüs durağında şüpheli bir sırt çantası olduğunu fark eden vatandaşlar, polise ihbarda bulundu. Bomba imha uzmanı tarafından kontrollü şekilde patlatılan çanta boş çıktı.

Hastaneler ve servis güzergahlarında güvenlik önlemleri artırıldı.

PATLAMANIN OLDUĞU NOKTA

 
MECLİSTE TARTIŞMA

Patlama olması Meclis görüşmelerinin de gündemi değişti. Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi Meclis’te çalışmaların devam edeceğini söyledi. Bazı vekiller çalışmalara ara verilmesi gerektiğini belirtti.
Akif Hamzaçebi, "Görüşlerinize saygı duyuyorum. Genelde bu talepler sizlerin konuşmalarından önce bir ara verelim mi şeklinde görüşmeler oldu" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel ise, "Meclis çalışmalarını durdursun diye kimse demez. Savaş sırasında çalışan Meclis terör olaylarından dolayı durmaz. Hiç birimiz bir diğerimizi burada anlamaya çalışmayalım. Herkesin binada üçer çalışanı var. Binanın telefonu kesilmiş durumda. olan. Bizleri arayan ailelerimiz bizlere ulaşamıyor diyor çalışanlarımız" dedi. 
Yukarı

Business HT×