BIST 100 9.809,33 % 0,90
USD/TRY 32,4879 % -0,24
EUR/TRY 34,9331 % 0,23
Piyasalar
9.809,74
% 0,90
32,4871
% -0,25
34,9369
% 0,24
1,0725
% 0,24
44,84
-0,51
2.327,59
% 0,49
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Anayasa krizinin ardından 2 kritik açıklama

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda CHP başkanlık sistemi tartışması nedeniyle masadan kalktı. Meclis Başkanı da artık komisyonun çalışmayacağını ilan etti

Anayasa krizinin ardından 2 kritilk açıklama
17 02 2016, 08:35

Meclis'te bulunan dört partinin yeni bir anayasa yazımı için oluşturduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üçüncü toplantısında, AKP'li ve CHP'li üyeler arasında çıkan tartışmalar üzerine, aynı zamanda komisyon başkanı da olan Meclis Başkanı İsmail Kahraman komisyon çalışmalarını sonlandırdı.

Kahraman bugün yeni bir açıklama yaparak, siyasi partilere çağrı yaptı. Kahraman, "Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Meclisimiz bir bütün olarak milletimizin Meclisidir. Ortak aklı harekete geçirerek, anayasa yapım süreci yeniden ele alınacak ve başarıyla bitirilecektir. Dört partinin liderine çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vermesi bekliyorum. AKP, HDP ve MHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini umuyorum" dedi. 

Başbakan Davutoğlu ise, "Bir kez daha bütün siyasi partilere bu çalışmaların devamı yönünde çağrıda bulunuyorum ve ön şart olmaksızın her konunun konuşulabileceği bir çerçeveyi masada tutmamız gerektiğini ifade ediyorum. Sayın Meclis Başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum" dedi.

GÖZLER HDP VE MHP'DE

CHP’li üyelerin “kurucu ilkeler ve parlamenter sistemden ödün vermeyeceklerine” dönük tavırları üzerine Başkan Kahraman, “Bu komisyon nihayete ermiştir” dedi ve toplantıyı sonlandırmıştı.

Hızla “B planı” arayışına giren AK Parti’de Başbakan Davutoğlu komisyon üyeleriyle acil toplandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa çalışmasını HDP ve MHP ile yürütmeye hazır olduklarını söyledi.

Çelik, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılmasıyla ilgili olarak, “Süreç bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir” dedi.

HDP ve MHP yönetimleri, yetkili kurullarını toplayarak yeni süreçle ilgili tavırlarını belirleyecek.

CHP'li komisyon üyesi Ömer Suha Aldan ise masayı dağıtanın partisi olmadığını belirterek şöyle konuştu:

"AKP'li üyeler diğer partilerin reddettiğini bile bile başkanlık sistemi konusundaki ısrarlarını toplantıya taşıdılar. Biz de komisyonun çalışma usullerinin içerisine, geliştirilmiş parlamenter sistemin yazılmasını, bunun dışında bir öneriye karşı olduğumuzun belgelenmesini istedik. AKP'li üyeler buna itiraz ettiler. Başkan Kahraman da bu şartlarda ilerleme sağlanamayacağını, komisyonun çalışmalarını noktaladığını söyledi. Bir anlamda masayı dağıttı."

MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir de, “Komisyon, anayasa, mutabakat gibi bir derdi olmayan, bir kişi için başkanlık isteyen AKP’nin uzlaşma arayışına girmemesiyle dağıldı. Burada esas sorunlu iktidar partisi. CHP’nin itirazları karşısında sanki bunu bekliyormuş gibi davrandılar. Kimse orada ‘Öyleyse bu iş yürümez kardeşim’ cevabını beklemiyordu. O açıdan masayı dağıtan AKP’dir. Anormal bir tavırdı” dedi.

Yukarı

Business HT×