BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4791 % -0,18
EUR/TRY 34,7605 % -0,61
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4791
% -0,18
34,7605
% -0,61
1,0695
% -0,32
44,70
-0,19
2.338,95
% 0,28
89,34
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Suriye zirvesinde "ateşkes" yok "şiddetin durdurulması" var

Almanya'da gerçekleşen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısından ateşkes kararı çıkmadı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de şiddetin durdurulması konusunda uzlaştıklarını söyledi

Suriye zirvesinde "ateşkes" yok "şiddetin durdurulması" var
AA 12 02 2016, 07:41

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşen "Uluslararası Suriye Destek Grubu" toplantısı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile gerçekleştirdiği basın toplantısında konuştu. Kerry, Suriye'de tarafların bir hafta içinde saldırıların durdurulması konusunda uzlaştıklarını ancak bu durumun IŞİD ve Nusra Cephesi'ni kapsamadığını söyledi. Toplantıdan resmi bir ateşkes sonucu çıkmadı.

ABD'li Bakan, ulusal çapta saldırıların durdurulması ve ateşkesin yürürlüğe sokulmasıyla ilgili olarak herkesin olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı olduğunu belirtti. Kerry, beş yıldır devam eden savaşla ilgili olarak “Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hâli. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" dedi.

“Ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullanan Kerry, bir gazetecinin sorusu üzerine ateşkes ve ‘saldırıların durdurulması’ arasındaki farkını şöyle açıkladı

“Ateşkes, büyük yasal zorunluluklar gerektiriyor. Saldırıların durdurulması için ise böyle bir zorunluluk yok. Ateşkes, kalıcı şekilde çatışmanın sona ermesi demek, ancak saldırıların durdurulması, sürecin gidişatına göre saldırılara bir süre ara verilmesi anlamına geliyor.”

"Şiddetin durdurulması amacıyla BM’nin himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya’nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık" diyen Kerry, bu grubun 12 Şubat'ta şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacağını duyurdu.

"ESAD İLE BARIŞ SAĞLANAMAZ"

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini ve Esad’ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye’de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydetti:

“Benim ve bu toplantıda yer alan ülkelerin çoğunluğunun görüşü şöyle: Esad ülkede kalmakta ve liderlik etmekte kararlılık gösterirse Suriye’de barış olamaz. Bu bizim görüşümüz, başkalarının farklı bakış açıları olabilir. Ancak biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belirli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir.”

Tüm tarafların gelecekte de toprak bütünlüğü korumuş bir Suriye’den yana olduğunu ve sorunun çözümlenmesini istediğini söyleyen Kerry, “Ancak sorunların nasıl çözümleneceği ve ortaya çıkacak sonuç konularında görüş ayrılıkları var. Karşı karşıya olduğumu güçlük budur” dedi.

LAVROV: OPERASYONLARIMIZ SÜRECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini kaydetti.

Lavrov, “Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek” yorumunu yaptı.

"17 ÜLKE ÇATIŞMALARIN DURDURULMASI KARARI ALDI"

Toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de, aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu 17 ülkenin iç savaşın devam ettiği Suriye'de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması kararı aldığını söyledi.

Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü dile getiren Steinmeier, Suriye'deki şiddetin engellenmesi için bir çözüm bulunamazsa bu ülkenin terör ve iç savaştan dolayı perişan olacağını belirtti.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARI UYGULANACAK"

Avrupa Bilriği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de "Aralık ayında BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık" dedi.

Mogherini, önemli olanın görüşmelerde alınan kararların uygulanması olduğunu belirterek, ''Görüşmelerde ortak bir karar alınmış olması olumlu bir gelişme'' dedi.

Öte yandan, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Salim el-Muslet Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, kendilerine destek veren ülkelerin gösterdiği çabalardan dolayı memnun olduklarını kaydederek, "Biz Suriye'de Suriye halkı için bir eylem bekliyoruz. Burada konuşulanlar hayata geçirilmeli" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi, 18 Aralık'ta, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Yukarı

Business HT×