BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Suriye muhalefeti, BM Özel temsilcisi ile bir araya geldi

Kimlerin katılacağının kesinleşmemesiyle nasıl yürütüleceği bir muammaya dönüşen Suriye görüşmeleri için Esad karşıtı muhalefetin bir kısım temsilcileri İsviçre'nin Cenevre kentinde BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi

Suriye muhalefeti, BM Özel temsilcisi ile bir araya geldi
AA 31 01 2016, 21:05

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan görüşmeler kapsamında Suriye muhalefeti, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi. 

BM binasında değil bir otelde gerçekleşen görüşmede muhalefet, "sivillere yönelik bombardımanın sonlandırılması", "kuşatmaların kaldırılması" ve "insani yardım ulaştırılması” konularında somut cevaplar talep etti. Suriye muhalefeti daha önce de bu konularda ilerlemenin garantisi verilmezse Cenevre’ye gelmeyeceğini çünkü insanlığa karşı suç işlenirken siyasi müzakere yapmanın anlamsız olduğunu duyurmuştu. 

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Salim El Muslet, Cenevre'ye Suriye halkını kurtarmaya, Avrupa'daki sığınmacıları evlerine geri götürmeye geldiklerini ama ölenleri, denizde boğulanları geri döndürmenin mümkün olmadığını ifade ederek şunları söyledi: 

"Görüşmelere başlamayı istiyoruz ama BM Güvenlik Konseyi'nde 15 ülke tarafından kabul edilen kararların uygulanması için de uluslararası toplumun ciddi adımlar attığını görmek istiyoruz. Açlıktan ölmek üzere olan çocuklarımıza gıda ulaştırıldığını görmek istiyoruz. Suriyeli kadınların güvende olduğunu, Esed'in hapishanelerindeki kadınların serbest bırakıldığını görmek istiyoruz"

Muslet, hem BM'den hem çeşitli ülkelerin dışişleri bakanlarından BM kararlarının uygulanacağına ilişkin teminat aldıklarını belirterek, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüşmeye başladık" diye konuştu. 

SURİYE REJİMİ TEMSİLCİLERİ: MUHALEFETİN İNSANİ TALEPLERİNİ KESİNLİKLE DÜŞÜNÜYORUZ

Rejim adına görüşmelere katılan Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşar el-Caferi de rejim heyetinin kaldığı Crowne Plaza Otel'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Caferi, görüşmelere başlamak için herhangi bir ön koşulu kabul etmeyeceklerini ancak insani durumla ilgili talepleri değerlendireceklerini kaydetti.

Henüz dolaylı görüşmelere başlamadıklarını ifade eden Caferi, masanın diğer tarafında kimlerin olacağını, görüşecekleri delegasyonun kimlerden oluşacağını henüz bilmediklerini, bu nedenle görüşmelerin dolaylı yapılması konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.

Caferi, "Suriye muhalefetinin, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılması, tutukluların serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanması şeklindeki insani taleplerini değerlendirmeyi düşünüp düşünmediklerinin" sorulması üzerine, "kesinlikle düşündüklerini" ifade etti. Söz konusu taleplerin gündemlerinin bir parçası olduğunu belirten Caferi, bunun kendi aralarında görüştükleri en önemli konulardan biri olduğunu bildirdi.

Başka bir gazetecinin görüşmelere başlamak için muhalefetin şartlarını kabul edip etmeyeceklerini sorması üzerine Caferi, "kesinlikle" ön koşul kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Caferi, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin aldığı 2254 sayılı kararının ne BM Suriye Özel Temsilciliği ne de Suudi Arabistan ve Ürdün tarafından yerine getirildiğini ileri sürdü.

Yukarı

Business HT×