BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,8253 % 0,03
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,8261
% 0,04
1,0716
% 0,04
44,49
0,15
2.320,44
% 0,04
83,44
% -3,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İşinizi kaybetmenize sebep olacak 6 sosyal medya alışkanlığı

İnsanların sosyal medyada hayatlarının detaylarını, hayal kırıklıklarını veya tercihlerini paylaşması bazen işlerinden olmalarına sebep olabilir. İşte kariyerinizi etkileyebilecek altı sosyal medya hatası

İşinizi kaybetmenize sebep olacak 6 sosyal medya alışkanlığı
BUSINESS INSIDER 31 01 2016, 18:30

ABD’li insan kaynakları firması Jobvite’ın 2014’te yürüttüğü bir araştırmaya göre medya ve teknoloji başta olmak üzere birçok sektörde sosyal medya hesapları işe alım sürecini etkiliyor. 

Bin 855 insan kaynakları uzmanı arasında yapılan ankette katılımcıların yüzde 93’ü bir kişiyi işe alırken sosyal medya hesaplarını kontrol ettiklerini söylerken, bunların yüzde 55’i bu hesaplardaki paylaşımlar nedeniyle kararlarını yeniden gözden geçirdiklerini belirtiyor. 

İşe alımların yüzde 73’nün sosyal medya aracılığı ile yapıldığını gösteren rapora göre en çok bakılan sosyal medya hesapları Linkedin (yüzde 94), Facebok (yüzde 66) ve Twitter (yüzde 52). 

Araştırmaya göre sosyal medya hesaplarının kontrolünden sonra gelen “Size işe alamıyoruz” cevabının oranı ise yüzde 66. İşe alım sürecini olumsuz yönde etkileyen altı sosyal medya alışkanlığı ise şöyle:

1. DEDİKODU YAPMAK

Yalnızca mevcut iş arkadaşlarınız hakkında değil, eskiden beraber çalıştığını kişiler hakkında da dedikodu yapmak işe alım sürecinde hanenize eksi olarak kaydediliyor. 

CareerBuilder’ın 2014 tarihli bir araştırmasına göre işe alacakların yüzde 36’sı adaylara sosyal medya hesaplarında iş arkadaşlarını kötüleyen içerikler sebebiyle olumsuz yanıt verdi. 

2. ÇOK FAZLA KİŞİSEL BİLGİNİN OLMASI

Çok fazla kişisel bilginin olması potansiyel patronu rahatsız eden değil, kararını değiştirebilen bir durum. Örneğin, Rice Üniversitesi’nin araştırmasına göre hamile olduğu sosyal medya hesabında aşikâr olan kadınların birçoğu ilk görüşmeye bile çağırılmıyor. Ya da dini tercihini yazan bir kişinin işe alınması, onu seçecek kişinin o din hakkında ne düşündüğüne bağlı olabiliyor. 

3. YALANIN SOSYAL MEDYADA YAKALANMASI

“Hastayım” dedikten sonra seyahatten paylaşılan fotoğraflar şüphesiz ki işyerinde hoş karşılanmayacak. Uzmanlara göre sosyal medyada "her anımızı paylaşma hastalığı” yanlış kararlar aldığımızı farketmemizi engelliyor. 

4. İMLÂ VE YAZIM HATALARI

Jobvite’n araştırmasına göre insan kaynakları uzmanlarının yüzde 66’sı sosyal medya hesaplarında gördükleri imlâ ve yazım hataları nedeniyle adayların başvurusunu reddetti. Birçok uzman, gramerde yapılan bu tip hataları “özensizlik” olarak değerlendiriyor. 

5. KAFALARDA SORU İŞARETİ BIRAKAN İÇERİKLER

Jobvite raporunda yer alan veriler, işe alımı gerçekleştiren kişilerin yüzde 83’ü alkol, yüzde 70’i cinsel içerikli paylaşımları görünce fikrini değiştirebiliyor. 

ABD’nin en ünlü insan kaynakları uzmanlarından Nick Corcodilos, sosyal medyadaki paylaşımları kişinin “piyasadaki hisse değerine” benzetiyor. Corcodilos, “çılgın hayatını” sürekli paylaşan kişiler için “Acaba bu hayat iş yaşamını etkiler mi?” sorusunu akıllara getirdiğini belirtiyor. 

6. IRKÇILIK VE AYRIMCILIK

CareerBuilder’ın araştırmasına göre şirketlerin insan kaynakları uzmanlarının yüzde 28’i, sosyal medyada ırkçı ve ayrımcı içerik paylaşanların başvurusunu kabul etmiyor. Nick Corcodilos, kişinin internette istediği kişiye dönüşme imkânı olduğunu bu sebeple gurur duyacağı nazik birine dönüşmesinin doğru tercih olacağını ve diğer insanlara da iyi hissettireceğini savunuyor. 

Yukarı

Business HT×